Η ασεξουαλικότητα είναι σεξουαλικός προσανατολισμός

09/05/2019

Στο -διαρκώς αναπτυσσόμενο- λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου, η “ασεξουαλικότητα” αποτελεί συχνά έναν από τους πιο δύσκολους όρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασεξουαλικότητα αναφέρεται περισσότερο σε ένα φάσμα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταυτότητα του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με την Colour Youth, “ασέξουαλ (αλλιώς και ace) είναι ένα άτομο που δεν βιώνει (ή βιώνει λίγη) σεξουαλική έλξη προς άλλα άτομα”.

Σε αντίθεση με την αγαμία, που ένα άτομο επιλέγει να μην ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ανάγκες που έχει, η ασεξουαλικότητα δεν είναι επιλογή αλλά μια πτυχή της ταυτότητας ενός ατόμου, ακριβώς όπως είναι η ομοφυλοφιλία, η ετεροφυλοφιλία, η πανσεξουαλικότητα κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ασέξουαλ με τον ίδιο τρόπο που ανακαλύπτουν οτιδήποτε άλλο σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Επίσης ο τρόπος με τον οποίο ένα ασέξουαλ άτομο βιώνει την ασέξουαλ ταυτότητα του διαφέρει, μιας κι αυτή κινείται μέσα σε ένα φάσμα. “Η ασεξουαλικότητα συνήθως αντιμετωπίζεται ως φάσμα (asexual/ace spectrum) στο οποίο περιλαμβάνεται το asexuality στο ένα άκρο, το gray-asexuality (ή graysexuality) στο μέσο, και το (allo)sexuality στο άλλο άκρο.”, σημειώνει η Colour Youth.

Η πιο συνηθισμένη παρανόηση σχετικά με τα ασέξουαλ άτομα είναι ότι δεν επιθυμούν την οικειότητα με τους άλλους ανθρώπους και ότι δεν ερωτεύονται ή δε βγαίνουν ραντεβού. Η υπόθεση αυτή είναι φυσικά λανθασμένη, καθώς η ασεξουαλικότητα δεν αποκλείει ρομαντικές σχέσεις ή συναισθήματα προς άλλα άτομα.

Η διάκριση μεταξύ “σεξουαλικών” και “ρομαντικών” προσανατολισμών έχει οδηγήσει σε έναν αριθμό χρήσιμων όρων που προσδιορίζουν τόσο το φάσμα της σεξουαλικής επιθυμίας που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος όσο και άλλες πτυχές της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Σύμφωνα με την Colour Youth, “o ρομαντικός προσανατολισμός εστιάζει στη συναισθηματική-ρομαντική διάσταση, δηλαδή το φύλο των ατόμων από τα οποία έλκεται ρομαντικά κάποιο άτομο και είναι πιθανό να τα ερωτευτεί ή και να συνάψει ερωτική σχέση μαζί τους. Ο ρομαντικός και σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δεν ταυτίζονται απαραίτητα.”

Όπως και στην περίπτωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, έτσι κι εδώ έχουμε ένα κάνουμε με διάφορες πτυχές που προσδιορίζονται με όρους όπως: heteroromantic, homoromantic, biromantic, panromantic ή aromantic.

Το φαινόμενο της ασεξουαλοφοβίας

Οι άνθρωποι που προσδιορίζονται ως ασέξουαλ αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις και γίνονται αντικείμενο χλευασμού ακόμη και εντός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ασεξουαλικότητα και συγκεκριμένα στην λανθασμένη άποψη ότι η σεξουαλική επιθυμία και έλξη έχουν καθολικό χαρακτήρα.

“Έχεις και εσύ τα στερεότυπα σου απέναντι στα ασέξουαλ άτομα… παραδέξου το”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!