Όπως πολλοί νεαροί που έφτασαν στη μεγάλη πόλη, ο Βασίλειος Α΄δεν ήξερε τι να κάνει όταν μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 800 μ.Χ. Ευτυχώς, δεν πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να συναντήσει έναν ευγενικό άνδρα με το όνομα Νικόλαο, τον οποίο μάζεψε, τάισε και τελικά “τον οδήγησε στην εκκλησία για να ενωθεί επίσημα μαζί του”.
Ο Βασίλειος Α’ θα γίνει η κεφαλή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 867-886 και σύμφωνα με το ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό βιβλίο του ιστορικού John Boswell, Same-Sex Marriage in Premodern Europe, αυτός δεν θα ήταν ο μόνος γάμος του με έναν άλλο άνδρα.
Ο Βασίλειος συναντήθηκε με έναν άλλο άντρα που λεγόταν Ιωάννης. Όπως οι περισσότεροι άνδρες που παντρεύονταν για δεύτερη φορά, ο Βασίλειος ανησυχούσε ότι η βιασύνη του σε αυτή τη νέα σχέση θα τον έκανε να φανεί «φτηνός». Αλλά με την ευλογία της οικογένειας του Ιωάννη, ο γάμος προχώρησε. Σύμφωνα με τον Boswell, «μια μεσαιωνική απεικόνιση αυτού του περιστατικού δείχνει ότι ο Βασίλειος και ο Ιωάννης στέκονται ενώπιον ενός κληρικού, με το Ευαγγέλιο μπροστά τους και τη μητέρα του Ιωάννη να κοιτάζει».
Οι περισσότεροι από εμάς, όταν καλούμαστε να σκεφτούμε την ιστορία του gay γάμου, ανατρέχουμε σε πιο πρόσφατα περιστατικά. Η ιστορία όμως της ομόφυλης ένωσης ξεκινά αιώνες πριν.
Για παράδειγμα, ο Γεράλδος της Ουαλίας (σ.σ. ιστορικός) έγραψε για μια παράδοση του 12ου και του 13ου αιώνα στην Ιρλανδία, η οποία αφορούσε σε “δύο άνδρες που έκαναν τον γύρο μιας εκκλησία τρεις φορές και έλεγαν έναν όρκο μπροστά από έναν ιερέα στα πλαίσια μιας χριστιανικής τελετουργίας”.