Παγκόσμια θλίψη για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

15/04/2019

Ηγέτες κρατών, πολιτικοί, προσωπικότητες και διεθνείς φορείς και οργανισμοί εξέφρασαν την οδύνη τους για την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στη Γαλλία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος αυτού του παγκόσμιου μνημείου.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 19.00. Τα αίτια είναι αρκετά νωρίς να εξακριβωθούν ωστόσο, θεωρείται πιθανό η πυρκαγιά να συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό.

«Βαθιά συγκίνηση για τη φωτιά στον καθεδρικό ναό που είναι εγγεγραμμένος από το 1991 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς», ανέφερε η Unesco.

Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος Γερμανίας

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

Σαντίκ Καν, δήμαρχος Λονδίνου

«Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα.»

Ντόναντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς τη γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσετε. Πρέπει να δράσετε γρήγορα.»

πληροφορίες: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!