Αυτές είναι οι χώρες που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο

14/04/2019
από

Το μικροσκοπικό έθνος του Μπρουνέι έχει θέσει πρόσφατα σε εφαρμογή τον ποινικό κώδικα της Σαρία, όπου συμπεριλαμβάνεται η θανατική ποινή για τους ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για σοδομία.

Παρόλα αυτά, το έθνος στη Νοτιοανατολική Ασία δεν είναι το μοναδικό στο οποίο η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Αφγανιστάν

Ο ποινικός κώδικας της χώρας δεν αναφέρεται ρητά στην ομοφυλοφιλία, ωστόσο, το άρθρο 130 του Συντάγματος επιτρέπει την προσφυγή στο νόμο της Σαρία, απαγορεύοντας γενικά τις σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αν και οι gay άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, το Αφγανιστάν δεν έχει εκδώσει ποινές για την ομοφυλοφιλία από το τέλος της κυριαρχίας των Ταλιμπάν το 2001.

Τσετσενία

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι της Ρωσίας για τα LGBTI άτομα ισχύουν και στην Τσετσενία. Όμως, στην Τσετσενία, όπως και σε άλλες περιοχές της νότιας Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξουσιοδοτήσει τους τοπικούς ηγέτες να ερμηνεύουν τους νόμους κατά το δοκούν με βάση τις παραδοσιακές αξίες. Έτσι, το 1996, ο πρόεδρος της Τσετσενίας υιοθέτησε τη νομοθεσία της Σαρία στην Τσετσενική Δημοκρατία.

Επιζών του «gay πογκρόμ» αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην Τσετσενία

Το άρθρο 148 του ποινικού κώδικα της Τσετσενίας αναφέρει ότι η σοδομία τιμωρείται τις δύο πρώτες φορές, που θα πιάσουν ένα άτομο, με το βασανιστήριο των κατ’ επανάληψη και για μεγάλο χρονικό χτυπημάτων με ένα ραβδί. Οι παραβάτες που πιάνονται για τρίτη φορά μπορούν να εκτελεσθούν. Το 2017, η τοπική αντιπολιτευτική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι γίνονται διωγμοί κατά LGBTI ατόμων στη χώρα, άνθρωποι συλλαμβάνονται, κρατούνται και βασανίζονται, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ιράν

Το σεξ μεταξύ των ανδρών αποτελεί κύριο αδίκημα στο πλαίσιο του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα του Ιράν, που θεσπίστηκε το 1991. Το Ιράν καταδικάζει τους gay άνδρες σε θάνατο για ομοφυλοφιλική επαφή. Επιπλέον, οι άνδρες μαστιγώνονται για μικρότερες πράξεις, όπως το φιλί κι οι γυναίκες για τη σεξουαλική ομόφυλη δραστηριότητα.

Μαυριτανία

Οι μουσουλμάνοι ομοφυλόφιλοι άνδρες αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου με λιθοβολισμό σύμφωνα με νόμο του 1984 που ισχύει στη βορειοδυτική αφρικανική χώρα. Οι γυναίκες φυλακίζονται για το ίδιο έγκλημα.

Νιγηρία

Έχει υιοθετήσει το νόμο της Σαρία και επέβαλαν θανατική ποινή για του άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Οι Νιγηριανοί διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας λόγο για δολοφονίες σε βάρος LGBTI ατόμων.

Πακιστάν

Το Πακιστάν επιτρέπει τη θανατική ποινή για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, αλλά δεν έχουν υπάρξει εκτελέσεις από την έναρξη ισχύος του νόμου.

“Φτάνει πια”: Η τρανς κοινότητα του Πακιστάν διαδηλώνει για τη ζωή της

Κατάρ

Το Κατάρ τιμωρεί τους μουσουλμάνους με θάνατο για εξωσυζυγικό σεξ, ανεξάρτητα από το φύλο των εμπλεκομένων.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με τη θανατική ποινή. Σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οποιοσδήποτε έγγαμος άντρας ή οποιοσδήποτε μη μουσουλμάνος που ασκεί σοδομία με έναν μουσουλμάνο κινδυνεύει με θάνατο από λιθοβολισμό.

Σομαλία

Στη νότια περιοχή του Jubaland, τα ισλαμικά δικαστήρια έχουν επιβάλει τον ποινικό κώδικα της Σαρία και τη θανατική ποινή για όσους έχουν ομόφυλες σεξουαλικές επαφές.

Σουδάν

Αν για τρίτη φορά έχει συλληφθεί κάποιο άτομο για ομοφυλοφιλία τότε εκτελείται. Για την πρώτη και δεύτερη φορά η ποινή είναι η φυλάκιση και το μαστίγωμα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαφωνούν σχετικά με το αν τα ΗΑΕ προβλέπουν τη θανατική ποινή για συναινετικό ομοφυλοφιλικό σεξ ή μόνο για τον βιασμό. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις θανατικών ποινών για τους ομοφυλόφιλους.

Υεμένη

Σύμφωνα με νόμο του 1994, οι παντρεμένοι άνδρες αντιμετωπίζουν θάνατο με λιθοβολισμό για σεξουαλικές ομόφυλες δραστηριότητες. Οι ανύπαντροι άνδρες κινδυνεύουν να μαστιγωθούν και μέχρι και ένα χρόνο φυλάκισης, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν φυλάκιση επτά ετών.




Δες και αυτό!