Αυτές οι ομάδες αγωνίζονται για την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας

11/04/2019

Οι ομάδες ενδυνάμωσης της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, οργανώνονται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα της κοινότητας να μιλούν με ασφάλεια για τα βιώματα τους και να εξελιχθούν μέσω αυτών. Στην παρακάτω συνέντευξη, η Έλενα – Όλγα Χριστίδη, η Μαριλίνα Αβάνη κι ο Φίλιππος Παγάνης, τα άτομα υπεύθυνα για τον συντονισμό των ομάδων, μιλούν αναλυτικά για το τι είναι οι ομάδες, ποιος είναι ο σκοπός τους, τι πρεσβεύουν και πως λειτουργούν. Πιείτε μια γουλιά καφέ, διαβάστε και ανανεώστε τις πολύχρωμες ατζέντες σας!

Τι είναι οι ομάδες ενδυνάμωσης;

Οι ομάδες ενδυνάμωσης της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ξεκίνησαν το 2012 κατά την ίδρυση της οργάνωσης. Η ανάγκη για υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, για μοίρασμα και για χώρους ασφαλείς (safe space) οδήγησε στην δημιουργία των ομάδων ενδυνάμωσης σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου εθελοντικά από τη βασική συντονίστρια ψυχολόγο. Σημαντικό στις ομάδες αυτές είναι ότι συντονίζονται κάθε φορά από δύο ψυχολόγους, οι οποίοι φροντίζουν για την ομαλή και ασφαλή πλαισίωση της διεργασίας. Οι ομάδες είναι ανοιχτές με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους εγγραφή ούτε είναι απαραίτητο τα άτομα να συμμετέχουν σε όλες τις συναντήσεις – κάθε άτομο μπορεί να συμμετέχει σε όσες συναντήσεις επιθυμεί.

Σε ποια άτομα απευθύνεται κάθε ομάδα;

Στην Colour Youth λειτουργούν δύο ομάδες ενδυνάμωσης: Η ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού και η ομάδα ταυτότητας φύλου. Κάθε μια από τις ομάδες είναι ανοιχτή για όποιο άτομο βιωματικά θέλει να συζητήσει και να μοιραστεί ό,τι το απασχολεί αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με την ταυτότητα/έκφραση φύλου του, αντίστοιχα. Ένα άτομο μπορεί να συμμετέχει και στις δύο ομάδες εφόσον το επιθυμεί.

Κάθε πότε λαμβάνουν χώρα και που;

Κάθε ομάδα συναντιέται μία φορά το μήνα. Δηλαδή, μία φορά το μήνα η ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού και μία φορά η ομάδα ταυτότητας φύλου. Οι συναντήσεις γίνονται Δευτέρες στις 18.30, στα γραφεία της Colour Youth (Σαχτούρη 3, Ψυρρή). Οι ακριβείς ημερομηνίες των συναντήσεων ανακοινώνονται στην αρχή κάθε μήνα.

Ποιος είναι ο στόχος των ομάδων αντίστοιχα;

Οι ομάδες ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν λόγω της ανάγκης που υπάρχει από τα κάτω, από τα άτομα της κοινότητας, από τα άτομα που φέρουν ή/και διερευνούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους. Επομένως, οι στόχοι προκύπτουν από τις ανάγκες που έχουν τα ίδια τα άτομα. Κύριες έγνοιες για εμάς είναι οι ομάδες αυτές να παραμένουν δωρεάν και να παρέχουν έναν ασφαλή χώρο έκφρασης των βιωμάτων, των εμπειριών και των προβληματισμών των ατόμων που συμμετέχουν. Αυτός ο ασφαλής χώρος, μεταξύ άλλων, δημιουργείται με το να ακολουθούνται από τους ειδικούς και οι σύγχρονες καλές πρακτικές, οι οποίες στηρίζονται σε μία ενεργά επιβεβαιωτική (affirmative model) στάση ως προς τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες. Ειδικά για άτομα που είχαν στο παρελθόν κάποια κακοποιητική ή αρνητική εμπειρία με ειδικούς ψυχικής υγείας για ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, το να έρχονται σε επαφή με τις καλές και συμπεριληπτικές πρακτικές συχνά αποτελεί επανορθωτική και επιπλέον ενδυναμωτική διαδικασία.

Πώς βοηθούν οι ομάδες τα άτομα;

Η βασική διεργασία που φαίνεται να δίνει δύναμη και να καθιστά σημαντικές τις ομάδες ενδυνάμωσης, είναι το μοίρασμα μεταξύ ομοτίμων. Οι συντονίστριες-ές έχουν έναν ρόλο ενισχυτικό και βοηθητικό της διεργασίας, αλλά τον κεντρικό ρόλο τον έχουν τα ίδια τα μέλη της ομάδας, τα οποία φέρνουν τις εμπειρίες τους, τα θέματα που τα απασχολούν. Έτσι, σε έναν χώρο της κοινότητας όπως είναι τα γραφεία της Colour Youth, δημιουργείται για 2 ώρες μια ατμόσφαιρα επικύρωσης και ενδυνάμωσης της όποιας ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας φέρνουν τα άτομα, όπου μπορούν ελεύθερα (πράγμα σπάνιο) να ανοίξουν ό,τι τα απασχολεί. Οι συντονίστριες-ές εκεί λειτουργούν σαν ένα δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να αγκαλιάσει και να πλαισιώσει με ασφάλεια ό,τι καταθέτουν τα άτομα. Μέσα στις ομάδες, τα άτομα βρίσκουν έναν σπάνιο χώρο, όπου θα ακούσουν κι άλλα βιώματα σαν και τα δικά τους, θα καταλάβουν πως δεν είναι μόνα, αλλά θα ακούσουν ακόμη εμπειρίες και καταστάσεις που δεν είχαν σκεφτεί τα ίδια, μέσα από τις ιστορίες και απαντήσεις των άλλων. Η ελευθερία έκφρασης, ο ασφαλής χώρος, η κατάλληλη πλαισίωση, η αίσθηση του ότι ανήκεις, ότι δεν είσαι μόνος/η είναι οι λέξεις κλειδιά των ομάδων αυτών.

Πως θα μπορούσαν τα άτομα να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες;

Στην ιστοσελίδα της Colour Youth υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τις ομάδες ενδυνάμωσης: ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας και οι ημερομηνίες των συναντήσεων κάθε ομάδας. Επίσης, όποιο άτομο ενδιαφέρεται για τις συναντήσεις των ομάδων μπορεί να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις στη σελίδα της Colour Youth στο Facebook και το Instagram.

Ομάδες Ενδυνάμωσης

Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού

Συντονίστρια Ομάδας:
Έλενα – Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βοηθός συντονισμού:
Μαριλίνα Αβάνη, Ψυχολόγος – Εκπ.Ψυχοθεραπεύτρια

Ομάδα Ταυτότητας Φύλου

Συντονίστρια Ομάδας:
Έλενα – Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Βοηθός συντονισμού:
Φίλιππος Παγάνης, Τελειόφοιτος Τμήματος Ψυχολογίας, Υπεύθυνος Transcending Youth


συνέντευξη: Χριστιάνα Γεννατά
κεντρική φωτογραφία: Hope DiKappa




Δες και αυτό!