“Kαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μην υποκύψει στις φωνές του συντηρητισμού”

06/04/2019
από

Η ομάδα των Υπερήφανων Γονέων χαιρετίζει την επανάληψη της θεματικής εβδομάδας «Δημοκρατική συνύπαρξη και Ανθρώπινα δικαιώματα» και τη συμπερίληψη σε αυτήν του θεματικού άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες» με θεματική ενότητα «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα». Mάλιστα συγχαίρει το υπουργείο Παιδείας για την κίνησή του αυτή.

Οι σχολικές έρευνες, αλλά και η εμπειρία μας ως γονείς, δείχνουν ότι τα παιδιά μας, οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες και μαθητές, υφίστανται καθημερινά bullying, διακρίσεις, παρενόχληση και αποκλεισμό παντού στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή μετατρέπει την ζωή των παιδιών μας σε καθημερινό εφιάλτη που δεν περιορίζεται μόνον στο σχολικό περιβάλλον, αλλά επεκτείνεται και στην ευρύτερη κοινωνία με διάφορες μορφές βίαιης συμπεριφοράς, όπως είναι η λεκτική ή ψυχολογική βία, οι απειλές, η σεξουαλική παρενόχληση, οι ομοφοβικές ή τρανσφοβικές προσβολές και η σωματική βία. Στο σχολείο, επίσης, πολλά παιδιά που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά τα χαρακτηριστικά ή/και η έκφραση φύλου τους δεν εναρμονίζεται με τα έμφυλα στερεότυπα, υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές και μαθήτριες να εγκαταλείπουν το σχολείο, γιατί δεν αντέχουν την κακοποίηση που υφίστανται από συμμαθητές, αλλά ορισμένες φορές και από καθηγητές τους.

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι καθηγητές διστάζουν να λάβουν μέρος στη θεματική εβδομάδα αναλαμβάνοντας τη θεματική ενότητα: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα», επειδή φοβούνται τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων γονέων ή άλλων φορέων. Σεβόμαστε το δικαίωμα των μαθητών, των γονέων και των καθηγητών να διατηρούν τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, ωστόσο υπάρχουν απαράβατες αξίες της σχολικής κοινότητας, όπως είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας και το δικαίωμα της ισότιμης εκπαίδευσης μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Αισθανόμαστε ότι ανάλογα προγράμματα ωφελούν το σύνολο των μαθητών/μαθητριών και των δασκάλων τους βελτιώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μόνο με την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, καθώς και των μαθητών/-τριών θα αρθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και θα διαμορφωθεί ένα ασφαλές, φιλικό και συμπεριληπτικό σχολικό πλαίσιο για όλα τα παιδιά.

Ως γονείς, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν το θεματικό άξονα για τις «Έμφυλες Ταυτότητες». Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό για την ενημέρωσή τους από το Πολύχρωμο Σχολείο (όπως φάκελος με υλικό για τις έμφυλες ταυτότητες, φύλλα εργασίας) που προωθεί την ενσυναίσθηση και την ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών (με διάλογο, παιχνίδια ρόλων, debate και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες έκφρασης).

Κλείνοντας, εμείς η ομάδα των Υπερήφανων Γονέων καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην υποκύψει στις φωνές του συντηρητισμού -που αποτελούν τροχοπέδη επί τόσα χρόνια- και να εισαγάγει σχολικό μάθημα για την σεξουαλική αγωγή που θα περιλαμβάνει την ενημέρωση για τις διάφορες σεξουαλικότητες, για την έκφραση και ταυτότητα φύλου, καθώς και για τα χαρακτηριστικά φύλου.

Πιστεύουμε, ως υπεύθυνοι γονείς, ότι η εμμονή στη στείρα εκπαίδευση του παρελθόντος δεν βοηθάει στην αποδόμηση των στερεοτύπων που καταδυναστεύουν τα παιδιά και την κοινωνία μας. Το σημαντικότερο μέσο, το οποίο μπορεί να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή και πρόοδο, είναι μία εκπαίδευση συμπεριληπτική, συμμετοχική και ευαίσθητη στα μηνύματα της εποχής μας.

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε για να δηλώσει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι έχουν γονείς που τους υποστηρίζουν και τους αγαπούν.

Στην ομάδα μας μπορούν να έρθουν γονείς που θέλουν να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους σε σχέση με τα παιδιά τους.

Η ομάδα μάς βοηθάει να κατανοήσουμε, να ενδυναμωθούμε εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας.

Υπερήφανοι Γονείς




Δες και αυτό!