Σε ισχύ ο νόμος για τον θάνατο των gay με λιθοβολισμό στο Μπρουνέι

03/04/2019
από

Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία στο νησί Βόρνεο με πληθυσμό 422.678 κατοίκους, προχωρά ακάθεκτο στην ισχύ εγκληματικού νόμου, που προβλέπει τον θάνατο με λιθοβολισμό για τα gay άτομα, παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το Μπρουνέι εισάγει νέους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους, που χαρακτηρίζουν ως θανάσιμα, αδικήματα, όπως, το πρωκτικό σεξ και τη μοιχεία. Η gay κοινότητα του Μπρουνέι κάνει λόγο για «μεσαιωνικές τιμωρίες» και εκφράζει φόβο και έντονη ανησυχία.

“Θέλω να δω τις ισλαμικές διδασκαλίες σε αυτή τη χώρα να γίνονται ισχυρότερες” , δήλωσε ο σουλτάνος ​​Χασσανάλ Μπόλκιγια σε δημόσια ομιλία του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο νόμος αφορά κυρίως στους μουσουλμάνους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, που βρίσκονται στην εφηβεία τους, αν και καθώς φαίνεται, ορισμένες πλευρές των νέων νόμων, θα ισχύουν για σε μη μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τους νέους μεσαιωνικούς νόμους, τα άτομα που θα κατηγορούνται για ορισμένες πράξεις θα καταδικάζονται, εάν ομολογήσουν, ή αν υπάρχουν μάρτυρες.

Αδικήματα όπως “ο βιασμός, η μοιχεία, η σοδομία, η ληστεία και η προσβολή ή δυσφήμηση του Προφήτη Μωάμεθ” θα φέρουν τη μέγιστη ποινή, τον θάνατο.

Το λεσβιακό σεξ τιμωρείται με ποινή 40 χτυπημάτων με ζαχαροκάλαμο και/ή με τη μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Η τιμωρία για κλοπή είναι ο ακρωτηριασμός.

Όσοι “πείθουν, διδάσκουν ή ενθαρρύνουν” τα παιδιά των μουσουλμάνων, ηλικίας κάτω των 18 ετών, να αποδέχονται τις διδασκαλίες άλλων θρησκειών, εκτός από το Ισλάμ, θα υπόκεινται σε πρόστιμο ή φυλάκιση.

Τα άτομα που δεν έχουν φθάσει στην εφηβεία τους, αλλά έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, μπορεί να υποβληθούν σε χτυπήματα.

Διεθνής Αντίδραση

Η Μισέλ Μπατσελέτ, Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατήγγειλε «τις απάνθρωπες και σκληρές ποινές» που προβλέπει η νέα νομοθεσία και ζήτησε την ακύρωσή της.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε «βάρβαρη» τη νομοθεσία και υπογράμμισε ότι «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δε θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα» .

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Έλτον Τζον κι η Έλεν ντε Τζενέρις απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ στα εννέα πολυτελή ξενοδοχεία, που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Μποϊκοτάζ στα ξενοδοχεία του σουλτάνου του Μπρουνέι

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι αυτή η νομοθεσία είναι αντίθετη «με τις διεθνείς υποχρεώσεις» του Μπρουνέι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα» .

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε το Μπρουνέι να καταργήσει τον νόμο.

Tο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας απήθυνε έκκληση στον πρεσβευτή του Μπρουνέι να «συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του σουλτάνου και ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει και να προστατεύσει τα gay άτομα.

Τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου για τα ΛΟΑΤ άτομα σκέφτεται το Μπρουνέι




Δες και αυτό!