Η πρώτη λεσβία αφροαμερικανίδα δήμαρχος του Σικάγο

03/04/2019
από

Η Λόρι Λάιτφουτ, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας και ακτιβίστρια του Σικάγου εκλέχθηκε, ως η πρώτη αφροαμερικανίδα, λεσβία δήμαρχος της πόλης, καθώς και το πρώτο ανοιχτά LGBTQ άτομο που υπηρετεί σ’ αυτόν το ρόλο.

Η Πάρκερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LGBTQ Victory Fund, ήταν παρούσα στο πάρτι της νίκης της Λάιτφουτ που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το Σικάγο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με 2,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η τέταρτη μεγαλύτερη πολιτεία, το Χιούστον, είχε επίσης λεσβία δήμαρχο, την Αναΐς Πάρκερ από το 2010 έως το 2016. Μέχρι σήμερα, μόνο 6 από τις 100 πολυπληθέστερες αμερικανικές πολιτείες έχουν εκλέξει δήμαρχο από την LGBTQ κοινότητα και μόλις δύο έχουν εκλέξει λεσβία δήμαρχο: το Χιούστον με την Πάρκερ και το Σιάτλ με τη Τζένη Ντάνκαν, που εξελέγη το 2017.

Η 56χρονη Λόρι Λάιτφουτ ως ομοσπονδιακή εισαγγελέας είχε ηγηθεί την επιτροπή, που έλεγχε τη δράση της αστυνομίας. Στις εκλογές κέρδισε με μεγάλη διαφορά την πολιτικό των δημοκρατικών, Τόνι Πρέκγουινκλ, λαμβάνοντας πάνω από το 74% των ψήφων. Η προεκλογική της εκστρατεία βασίστηκε σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, με στόχευση τη μείωση των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων, τον έλεγχο της οπλοκατοχής, τη διεύρυνση της δημόσιας εκπαίδευσης, τα LGBTQ δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Λόρι Λάιτφουτ θα ορκιστεί στις 20 Μαΐου.




Δες και αυτό!