Η σεξουαλική συναινετική δραστηριότητα μεταξύ ομόφυλων συντρόφων είναι παράνομη σε 70 μέρη ανά τον κόσμο, ενώ έξι κράτη-μέλη του ΟΗΕ την τιμωρούν με θάνατο.
Οι LGBT εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου, καλούν τις κυβερνήσεις των χωρών του κόσμου να βάλουν τέλος στους νόμους που ποινικοποιούν τους LGBT ανθρώπους μέχρι το 2030.
«Δε βλέπω γιατί δεν πρέπει να ζητήσουμε να δούμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ποινικοποίηση μέχρι το 2030» δήλωσε ο Victor Madrigal στο International Gay and Lesbian and Transgender Association (ILGA) στη Νέα Ζηλανδία. Περίπου 70 κράτη παγκοσμίως ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα ομόφυλων συντρόφων, σύμφωνα με την έκθεση της ILGA, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
«Η αποποινικοποίηση δε μας φέρνει από το μηδέν στο ένα: μας πηγαίνει από το μείον ένα στο μηδέν» είπε ο Madrigal: «Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για να υποστηριχθεί η νομική δικαιολόγηση της ποινικοποίησης των ομόφυλων σχέσεων» , ανέφερε επίσης.
Μάλιστα, στράφηκε εναντίον ορισμένων χωρών, που έχουν αντι-LGBT νόμους, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν εφαρμόζονται, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους νόμους για να κακοποιούν και να απειλούν LGBT άτομα:
«Η ποινικοποίηση δημιουργεί κίνητρο για δίωξη. Η συνεργασία είναι θεμελιώδης, δε μπορεί ένα κράτος να κάνει αυτήν την προσπάθεια μόνο του» , δήλωσε ακόμη ο Madrigal .
Η ILGA δημοσίευσε την 13η έκδοση της έκθεσής της για τους νόμους, που επηρεάζουν τον LGBTI πληθυσμό παγκοσμίως, αυτήν την εβδομάδα. Διαπίστωσε ότι μέχρι και τον Μάρτιο του 2019:
- 70 κράτη συνεχίζουν να ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ομόφυλων συντρόφων
- Έξι κράτη μέλη του ΟΗΕ επιβάλλουν τη θανατική ποινή και μάλιστα, τεχνικά, αυτό είναι εφικτό να συμβεί, σε άλλα πέντε κράτη-μέλη. Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία, η Νιγηρία επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σε ότι αφορά στο ομόφυλο σεξ.
- Σε 26 άλλες χώρες, η μέγιστη ποινή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ φυλάκισης 10 ετών και ισόβιας κάθειρξης.
- Τουλάχιστον 32 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν θεσπίσει διατάξεις που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης των ανθρώπων.
«Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς, αλλά για νόμους που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή ανθρώπων με διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς σε όλο τον κόσμο» σχολίασαν οι Ruth Baldacchino και Helen Kennedy, συν-γραμματείς της ILGA.
Η έκθεση περιλαμβάνει και κάποια καλά νέα:
- Τρία κράτη αποποινικοποίησαν το ομόφυλο σεξ τα τελευταία χρόνια: η Ινδία, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η Αγκόλα.
- Τα συντάγματα εννέα χωρών αναφέρουν ρητά πια τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως προστατευόμενο έδαφος από τις διακρίσεις.
- 39 κράτη έχουν νόμους που τιμωρούν πράξεις υποκίνησης σε μίσος, διακρίσεις ή βία με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Για να διαβάσετε και να κατεβάσετε την έκθεση της ILGA για το 2019, για υπολογιστή ή για κινητό, κάντε κλικ εδώ.
This is our new map of laws affecting people on the grounds of their sexual orientation across the world (using a colour scheme making it easier to read for people with colour blindness!). More about it in our State-Sponsored Homophobia report: https://t.co/VQB57yVo9Z#ILGA2019NZpic.twitter.com/7yOp9hEdOf
— ILGA World (@ILGAWORLD) March 20, 2019