Πρώην αστυνομικοί κατηγορούνται για τη δολοφονία bisexual μέλους του Κογκρέσου στο Ρίο

16/03/2019

Οι βραζιλιανικές αρχές του Σάο Πάολο, συνέλαβαν την Τρίτη δύο πρώην αστυνομικούς που συνδέονταν με τη δολοφονία της Marielle Franco, που ήταν μία bisexual σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Marielle Franco, bisexual μέλος του Κογκρέσου

Οι αστυνομικοί ερευνητές λένε ότι οι Ronnie Lessa και Élcio Vieira de Queiroz πυροβόλησαν από το αυτοκίνητό τους τη Franco και τον οδηγό της, Anderson Gomes, στις 14 Μαρτίου 2018. Λέγεται ότι ο Lessa, ένας συνταξιοδοτημένος στρατιωτικός αστυνομικός, πυροβόλησε 13 φορές το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο κάθονταν η Franco και ο Gomes, μαζί με τη Fernanda Chaves, την πρώην βοηθό της Franco, η οποία επιβίωσε από τους πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο De Queiroz, ο οποίος είναι επίσης πρώην στρατιωτικός αστυνομικός, οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι ίσως οι παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ρίο βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία της Franco, η οποία ήταν ανοιχτά εναντίον των ενεργειών τους στις πιο επικίνδυνες γειτονιές της πόλης. Ωστόσο, η δολοφονία της έχει ακόμα δρόμο για να διαλευκανθεί.

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί της Βραζιλίας αντιπαθούσαν ανοιχτά τη Franco, επειδή ήταν ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύεται επίσης ότι οι πρώην αστυνομικοί που συνελήφθησαν δεν είναι αυτοί που διέταξαν να γίνει η δολοφονία.

Οι αστυνομικοί ερευνητές έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι το έγκλημα πιθανότατα σχεδιαζόταν για τρεις μήνες, σύμφωνα με το ιστορικό αναζήτησης στο διαδίκτυο, στον υπολογιστή του Lessa. Οι ερευνητές βρήκαν αποθηκευμένες αναζητήσεις σχετικά με το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα, όπως και αναζητήσεις σχετικά με τα μέρη στα οποία σύχναζε η Franco.

 

Οι δράστες και πρώην αστυνομικοί, Ronnie Lessa και Élcio Vieira de Queiroz

Ο Lessa συνελήφθη στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών της πολυτελούς γειτονιάς Barra da Tijuca του Ρίο, όπου ζούσε ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro, όταν εκπροσωπούσε την πόλη στο Κογκρέσο της Βραζιλίας.

Ένα άλλο μέλος του Κογκρέσου, ο Marcelo Freixo, ο οποίος ήταν ο πολιτικός μέντορας της Franco, βρισκόταν σε κίνδυνο τον περασμένο Δεκέμβρη εν αγνοία του. Οι αρχές ανακάλυψαν ένα σχέδιο δολοφονίας του Freixo, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ζητούσαν δημόσια να επιλυθεί η δολοφονία της Franco.

«Γνωρίζουμε ποιος πυροβόλησε, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος διέταξε την εκτέλεση της Marielle», δήλωσε την Τρίτη ο Freixo, έπειτα από τη σύλληψη των Lessa και De Queiroz.

Οι συλλήψεις έγιναν σε λιγότερο από δύο μήνες μετά από απειλές της ζωής του Jean Wyllys-που ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι άντρας που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, καθώς και δυναμικός συνήγορος των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας-οι οποίες απειλές τον έκαναν να παραιτηθεί και να διαφύγει από τη χώρα.

Ανακοίνωσε ότι έφευγε, επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Ο Wyllys βρισκόταν υπό την προστασία της αστυνομίας επί μήνες και λάμβανε συνεχώς απειλές κατά της ζωής του.

Αφού ο Wyllys ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Βραζιλία, ο Bolsonaro έγραψε σε ένα tweet «υπέροχη μέρα». Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν αν ο Bolsonaro και οι γιοι του έχουν σχέσεις με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ρίο.




Δες και αυτό!