Μελέτη εξέτασε περισσότερες από 120.000 περιπτώσεις αυτοκτονίας, σε 18 Πολιτείες των ΗΠΑ συγκρίνοντας gay και straight άτομα, αναφορικά με τη συχνότητα, τα αίτια και τους τρόπους, από το 2003 μέχρι και το 2014.

Η έρευνα έδειξε ότι τα LGBTI άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικές δυσκολίες, σε σχέση με τα straight άτομα, που να τα οδήγησαν στο να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής American Journal of Preventative Medicine και θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την εξέταση των αυτοκτονιών των LGBT ατόμων.

Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία

Οι gay, οι λεσβίες και τα bi έφηβα άτομα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν, από ότι οι straight συνομήλικες/οι τους. Σε σύγκριση με τα straight άτομα, οι gay άνδρες κι οι λεσβίες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωσθεί με κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας και είναι επίσης πιο πιθανό να είχαν ιστορικό αυτοκτονικών σκέψεων ή σχεδίων.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης τον «συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο μηχανισμό αυτοτραυματισμού» διαπιστώνοντας ότι οι straight άνδρες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα, ενώ οι straight γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν δηλητήριο.

Για τους gay άνδρες η πιο πιθανή μέθοδος αυτοκτονίας ήταν το κρέμασμα/ο στραγγαλισμός/η ασφυξία (38%) και για τις λεσβίες ήταν το κρέμασμα/ο στραγγαλισμός/η ασφυξία (36%) και πυροβόλα όπλα (35%).

Διακρίσεις

Οι συντάκτες προτείνουν ότι «αυτές οι διαφορές μπορεί να συνδέονται εν μέρει με το άγχος των μειονοτήτων και τις διακρίσεις» . Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι «ορισμένοι πάροχοι ψυχικής υγείας, μπορεί να μην έχουν γνώση και thn ευαισθητοποίηση σε αυτά θέματα (δηλ. γύρω από το στίγμα και την ομοφοβία) με αποτέλεσμα να μη μπορούν να στηρίξουν και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα ωφελούμενα άτομα που προσέρχονται στα γραφεία τους.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ελπίζουν πως τα ευρήματά τους είναι χρήσιμα στις προσπάθειες πρόληψης της αυτοκτονίας.

«Προγράμματα πρόληψης αυτοκτονίας που αναπτύσσονται ή προσαρμόζονται στα LGBT άτομα μπορούν να εξετάσουν τους παράγοντες κινδύνου, που είναι πιο σημαντικοί στον πληθυσμό-στόχο και πώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να διαφέρουν από τα άτομα που δεν είναι LGBT άτομα» , αναφέρει η μελέτη.

Αν χρειάζεστε στήριξη καλέστε στο 11528, στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ για ΛΟΑΤ άτομα, ή στο 1018, Γραμμή για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.