Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πρέπει να φύγουν άμεσα από την Τσετσενία;

01/03/2019
από

«Οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, που βρίσκονται στην Τσετσενία χρειάζονται επειγόντως τη βοήθειά μας για να σωθούν από φυλάκιση, βασανιστήρια και δολοφονίες.» 

ΛΟΑΤΚΙ άτομα συλλαμβάνονται, κρατούνται, βασανίζονται και εκτελούνται στην Τσετσενία. Το “gay πογκρόμ” συμβαίνει περιοδικά από τα τέλη του 2016. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι τσετσενικές αρχές έχουν στοχοποιήσει τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους επικριτές τους και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Από το 2016 έχουν εκδιωχθεί εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εκτελέστηκαν. Ακόμη και σήμερα, οι αρχές βασανίζουν μέχρι θανάτου ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Παρόλο που, κάθε φορά που η διεθνής προσοχή επικεντρώνεται στην Τσετσενία, μετά από κάθε επιχείρηση σκούπα, η δίωξη σταματάει για λίγο, ξαναξεκινάει μετά από λίγο, χωρίς ποτέ να αλλάζει κάτι επί της ουσίας.

Το Gay Star News αποφάσισε να συνεργαστεί με το Ρωσικό LGBTI Δίκτυο για να βοηθήσει στην προστασία των διωκόμενων ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να σώσουν τη ζωή τους φεύγοντας από τη Ρωσία.

Ο Mikhail Tumasov, πρόεδρος του ρωσικού LGBTI Δικτύου δήλωσε στο Gay Star News: «Το 2017, ο κόσμος έμαθε τι θα μπορούσε να συμβεί στη βιομηχανική μας εποχή: οι άνθρωποι ψαρεύονται, βασανίζονται και σκοτώνονται μόνο και μόνο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Και πού; Σε μία από τις πιο πολιτισμένες χώρες: στη Ρωσία, σε μια χώρα που είναι διάσημη για το μπαλέτο, την όπερα, την ανθρωπιστική λογοτεχνία. Εδώ και πάλι ξεκινά ένα νέο κύμα. Και πάλι, απλοί πολίτες και οι οικογένειές τους υποφέρουν. Κι αυτή τη φορά, οι δολοφόνοι είναι πιο κυνικοί, επειδή απολαμβάνουν την ατιμωρησία τους. Ο Πούτιν είναι σιωπηλός. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεται καλά με αυτές τις δολοφονίες.” 

Το Ρωσικό LGBTI Δίκτυο αποτέλεσε τη βασική οργάνωση για την ασφάλεια των Τσετσένων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Εξασφάλισε νέα δελτία ταυτότητας γι ‘αυτά τα άτομα, βρήκε ασφαλή σπίτια για να κοιμηθούν, καθαρά ρούχα, φαγητό και στις περιπτώσεις που χρειαζόταν εξασφαλίστηκε ιατρική περίθαλψη. Από εκεί γίνεται προσπάθεια να τους μεταφέρουν σε μια νέα χώρα, όπου θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο με την ελπίδα να παραμείνουν ασφαλείς.

Αλλά όλα αυτά έχουν κόστος.

Η απλή είσοδος ενός ατόμου σε ένα νέο κράτος κοστίζει τουλάχιστον 4.555 δολάρια.

Ο αρχισυντάκτης του Gay Star News, Tris Reid-Smith, εξήγησε γιατί αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων.

“Το Gay Star News έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό να βελτιώσει τη ζωή των LGBTI ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση της Τσετσενίας έχουμε αναλάβει την ανταπόκριση της κοινότητας διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά” , δήλωσε ο Reid-Smith.

«Η απλή αναφορά στο θέμα δεν αρκεί. Είμαστε υπερήφανες/οι που συνεργαζόμαστε με το Ρωσικό LGBT Δίκτυο, τον οργανισμό που βοηθά τα LGBTI άτομα να διαφύγουν από την Τσετσενία. Κάθε δολάριο, ευρώ και λίρα για την κοινότητά μας, δίνει βοήθεια για να γλιτώσουν τα LGBTI άτομα από τους περισσότερους κινδύνους» .

Ο Reid-Smith είπε ακόμη ότι, όχι μόνο, θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα, αλλά και να υπάρξει ένας μοχλός πίεσης προς την Τσετσενία για να τερματίσει μόνιμα τη δίωξη.

«Και θέλουμε να δώσουμε ελπίδα στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Τσετσενία και σε άλλες χώρες, όπου αντιμετωπίζουν διώξεις. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι η κοινότητά τους τα αγαπάει και στέκεται δίπλα τους, στη στιγμή αυτή της μεγάλης ανάγκης τους» , είπε.

Για να δείτε τη σελίδα, όπου συγκεντρώνονται χρήματα για την προσπάθεια κάντε κλικ εδώ.




Δες και αυτό!