Σε έναν κόσμο γεμάτο Kardashians, γίνε όποια γουστάρεις

Σε ένα κόσμο γεμάτο memes που ξεκινάνε με το “in a world full of Kardashians” απόρριψε τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό και μην αφήσεις να σε πατρονάρουν για το ποια θα πρέπει να είσαι.

Τι κοινό άλλωστε έχουν δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας, η Audrey Heburn, η Μαρί Κιουρί, η Harley Quinn, η γυναίκα του Μωάμεθ και ντουζίνες άλλες φιγούρες που μας προβάλλουν στη θέση των Kardashians; Τίποτα απολύτως. To μόνο κοινό αυτών των memes είναι ότι προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν εις βάρος μιας άλλης γυναίκας, αναπαράγοντας την ιδέα πως βρισκόμαστε σε ένα συνεχή ανταγωνισμό, πως πρέπει συνεχώς να συγκρινόμαστε η μία με την άλλη, πως η αξία μας απονέμεται μόνο μέσω της υποβάθμισης μια άλλης γυναίκας. Έχετε ακούσει ποτέ “Σε ένα κόσμο γεμάτο από Hemsworths be a Willem Dafoe”; Έχετε ακούσει ποτέ “σε έναν κόσμο γεμάτο Αντετοκούνμπο γίνε Einstein”; Όχι, γιατί η πατριαρχία καλλιεργεί τον ανταγωνισμό των γυναικών μέσω αλληλοαποκλειόμενων τεχνητών κατηγοριών ενώ οι άντρες έχουν πάντα τη δική τους εγγενή αξία, ακόμα και όταν ανήκουν κι αυτοί στον χώρο της Showbiz, ακόμα και όταν φωτογραφίζονται γυμνόστηθοι, ακόμα και όταν δεν παίρνουν Νόμπελ.

Στο βάθος υποβόσκει και ένα απλό, παραδοσιακό slut shaming. Οι περισσότερες εναλλακτικές αντιπροσωπεύουν ένα πρότυπο θηλυκότητας περισσότερο ντυμένο, περισσότερο “σεμνό” με τα πατριαρχικά πρότυπα και με περισσότερο “class”. Το μήνυμα είναι: σε έναν κόσμο γεμάτο Kardashians εσύ μην πλουτίσεις μέσα από την σεξουαλικότητα σου και την διαχείριση της εικόνας σου. Καλύτερα γίνε επιστήμονας που θα πεθάνει από έκθεση στην ακτινοβολία, ένα καταπιεσμένο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έγινε διάσημη μέσω του γάμου της ή έστω μια εναλλακτική τύπα που έχει μια εντελώς άρρωστη σχέση με έναν κοινωνιοπαθή. Γίνε οτιδήποτε πέρα από μία “πουτ@να” γιατί η πατριαρχία λατρεύει να παράγει σεξουαλικές γυναίκες, να τις αναδεικνύει και έπειτα να τις χρησιμοποιεί ακριβώς ως το απόλυτο αντί-παράδειγμα αυτού που δεν πρέπει να γίνουμε οι υπόλοιπες γυναίκες. Κι αυτή είναι η ειρωνεία της πατριαρχίας: οι Kardashians ως πετυχημένες, πάμπλουτες επιχειρηματίες και ταυτόχρονα οι Kardashians ως παράδειγμα προς αποφυγή είναι ακριβώς η απόδειξη πως στην πατριαρχία δεν υπάρχει σωστός τρόπος να είσαι ως γυναίκα. Όλα τα πρότυπα που προβάλλονται σε ένα άλλο επίπεδο υποτιμούνται ως ανόητες/παθητικές/αγάμητες/άσχημες/τρελές/εξαρτημένες/χαζογκόμενες που το μόνο που έχουν είναι η ομορφιά τους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τις κοινωνικές ποινές μας και το είδος shaming που αντέχουμε να υποστούμε.

Σε έναν κόσμο γεμάτο Kardashians γίνε όποια γουστάρεις γιατί έτσι κι αλλιώς ποτέ δε θα είσαι η μονοδιάστατη φιγούρα στην οποία προσπαθεί να σε στριμώξει η πατριαρχία.




Δες και αυτό!