H gay πλευρά της Βουδαπέστης που πρέπει να γνωρίσεις

26/02/2019

Η μαγευτική πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, προσφέρει ποικίλους κρυμμένους θησαυρούς για την lgbt κοινότητα. Μια μεγαλοπρεπής πόλη που έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας, αφού συνδυάζει τη μοναδική κουλτούρα με την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, τα πανέμορφα πανάρχαια λουτρά, τα πολυτελή ξενοδοχεία και την εκκολαπτόμενη γαστρονομική σκηνή. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που ο τουρισμός ανθεί στη Βουδαπέστη και που η gay εκδοχή της είναι στα καλύτερά της

Η δεκαετία του 2000 σημαδεύτηκε από διάφορα περιστατικά ομοφοβίας και από τον κοινωνικό αποκλεισμό των gay ατόμων σε ολόκληρη την Ουγγαρία. Η στάση αυτή σταδιακά αλλάζει και σήμερα η Βουδαπέστη αποτελεί μια σχετικά ανοιχτή πόλη – αν και συνίσταται οι δημόσιες ερωτικές περιπτύξεις να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο. Όπως και το Βουκουρέστι, έτσι και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ πρωθυπουργός) έχει βαλθεί να αντισταθεί στον προοδευτισμό, αν και ελπίζουμε αυτό να είναι μονάχα ένα μικρό εμπόδιο στην πορεία για την πλήρη κοινωνική αποδοχή της διαφορετικότητας. Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, έτσι και στη Βουδαπέστη η νέα γενιά βρίσκει σιγά σιγά τη φωνή της με αποτέλεσμα να δημιουργεί αρκετούς χώρους για την lgbt κοινότητα. Παρά τις συντηρητικές θέσεις της Ουγγαρίας, η Βουδαπέστη θα έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, όχι μόνο λόγω της απίστευτης ενέργειάς της και της νυχτερινής ζωής, αλλά και επειδή αποτελεί ένα γοητευτικό συνονθύλευμα κομμουνισμού, αρχέγονης κομψότητας και μιας σχεδόν απόλυτης αφοσίωσης στον σύγχρονο καπιταλισμό.

Αξιοθέατα

Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνει κανείς σ’ αυτήν την εκθαμβωτική πόλη. Από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι να πίνουμε καφέ κοντά στον Δούναβη, να χαλαρώνουμε στα Gellert Bath, τα τουρκικά παραδοσιακά λουτρά με πανέμορφη διακόσμηση, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Gellert και να χορεύουμε όλο το βράδυ με φίλους σε ένα από τα gay parties της Βουδαπέστης. Ένα, πάντως από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στη Βουδαπέστη είναι το Szechenyi Thermal Bath στο City Park. Πρόκειται στην πραγματικότητα για το μεγλύτερο ιαματικό λουτρό στην Ευρώπη. Με πολυάριθμες εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες που ανεφοδιάζονται από δύο διαφορετικές θερμές πηγές, μια μέρα στο Szechenyi είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσετε ή να φλερτάρετε με όμορφους άντρες. Τα λουτρά επίσης φιλοξενούν επικά πάρτυ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και αποτελούνται κυρίως από straight συμμετέχοντες. Όπως και να ‘χει, ελπίζουμε πως στο μέλλον θα υπάρξει και μια lgbt εκδοχή. Μια περιήγηση στο κτίριο της Βουλής είναι απαραίτητη, μιας και πρόκειται για τρίτο μεγαλύτερο κτίριο Βουλής παγκοσμίως, με μια χαρακτηριστική νεο-γοτθική πρόσοψη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το εσωτερικό της Βουλής κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες, αγάλματα και βιτρό, καθώς και από το Ιερό Στέμμα της Ουγγαρίας! Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε την Chain Bridge, την πρώτη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία. Αυτό το «θαύμα του σύγχρονου κόσμου» είναι στ’αλήθεια τόσο φωτογενές και όταν ολοκληρώθηκε ένωσε τη Βούδα και την Πέστη ως μία πόλη για πρώτη φορά. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα και στην Andrassy Avenue. Σ’αυτόν τον τεράστιο δρόμο, στην καρδιά της παλιάς Βουδαπέστης, βρίσκει κανείς άφθονα νεο-αναγεννησιακά καταλύματα, ενώ αποτελεί παράλληλα την κεντρική εμπορική περιοχή της πόλης. Χαθείτε στα περίφημα σοκάκια και ανακαλύψτε καφετέριες, εστιατόρια, μουσεία και θέατρα, καθώς και πολυτελείς μπουτίκ.

Το πιο ξεχωριστό σημείο αναφοράς είναι το πολυτελές κτίριο της Όπερας της Βουδαπέστης. Ρίξτε μια ματιά μέσα και ταξιδέψτε πίσω στις δοξασμένες μέρες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας ή, ακόμα καλύτερα, κλείστε εισιτήρια για μια από τις παγκοσμίου φήμης παραστάσεις που στεγάζοται εδώ. Δεν πρέπει, επίσης, να χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε στο διάσημο Fisherman’s Bastion. Έχοντας πάρει το όνομά του από την ομάδα των ψαράδων που υπερασπίστηκαν τις όχθες της μεσαιωνικής Βούδας, ο «Προμαχώνας των Ψαράδων» προσφέρει μια μελοδραματική θέα και αποτελεί ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Βουδαπέστη. Ολοκληρώστε την περιήγησή σας στην πόλη με μια επίσκεψη στο House of Terror, το διαβόητο μουσείο που λειτουργεί παράλληλα και ως μνημείο για τα θύματα των φασιστικών και κομμουνιστικών καθεστώτων. Τέλος, για τους λάτρεις των θρησκευτικών μνημείων υπάρχει και η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, αφιερωμένη στον πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας. Η μοναδική ομορφιά του ναού είναι ορατή εξωτερικά, μην ξεχάσετε όμως να μπείτε μέσα και να δείτε, έναντι μερικών νομισμάτων, το δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου να φωτίζεται.

Τα gay σημεία

Τα gay σημεία της Βουδαπέστης συνεχώς αλλάζουν και πολλά μαγαζιά ανοίγουν με την ίδια συχνότητα που κλείνουν. Υπάρχει μια τάση να διοργανώνονται queer εκδηλώσεις και πάρτι κάθε μήνα σε διαφορετικά μέρη και το σίγουρο είναι ότι προσελκύουν πολύ κόσμο. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις σχετικές ιστοσελίδες, πριν αποφασίσετε το πρόγραμμά σας. Εμείς πάντως σας προτείνουμε το pinkbudapest.com, ως τον πιο ολοκληρωμένο gay οδηγό της πόλης. Φυσικά, η Βουδαπέστη έχει ξέφρενη διάθεση και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τη gay σκηνή της πόλης απ’ το να χορεύετε όλο το βράδυ, αφού περάσετε μια βόλτα από τα διάσημα “ruin bars”. Απλά προσπαθήστε να μη βγείτε εκτός ελέγχου. Δική μας αγαπημένη επιλογή είναι το Why Not Bar, το πιο δημοφιλές gay στέκι στις όχθες του Δούναβη ανοιχτό όλη μέρα και όλη νύχτα. Είναι το τέλειο μέρος να ανακαλύψετε την πιο χαλαρή πλευρά της gay ζωής στη Βουδαπέστη. Υπάρχει επίσης το Habrolo, ένα μικρό gay bar στο κέντρο της Βουδαπέστης, γνωστό στην τοπική lgbt κοινότητα, το Phoenix bar, ένα μοντερνο κ ομορφο μπαρ με υπεροχα κοκτεηλ και το Blue Fox, ένα πολυτελές cocktail bar με gay και όχι μόνο πελάτες, που προσφέρει ένα ζεστό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον. Το Oops είναι ό, τι πιο κοντινό σε λεσβιακό bar στη Βουδαπέστη, εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο στην πόλη.

Για τους κλάμπερς της παρέας, η πρώτη επιλογη πρέπει να είναι το AlterEgo, το μεγαλύτερο gay club στη Βουδαπέστη με δύο επικές πίστες για χορό, τέσσερα bar και εκλεκτά νυχτερινά ποτά. Είναι ανοιχτό μόνο Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και προσπαθήστε να πάτε πριν τα μεσάνυχτα για να παρακολουθήσετε το διάσημο drag show της Lady Domper. Να θυμάστε επίσης πως το πιο καυτό μηνιαίο gay πάρτι της Βουδαπέστης, που προσελκύει τους πιο όμορφους άντρες, είναι το Garçons, δημιουργώντας μια νέα εποχή chic clubbing στην πόλη. Για εσάς τώρα που επιθυμείτε το γνωστό cruising τσιριπιπί, οι gay σάουνες της Βουδαπέστης δε θα σας απογοητεύσουν (σε αντίθεση με όλα εκείνα τα απρόσωπα προφίλ στο Grindr…). Οι ξένοι επισκέπτες είναι γενικά καλοδεχούμενοι στους gay χώρους της πόλης, αλλά πολλοί άντρες στη σάουνα δε μιλούν αγγλικά, επομένως θα πρέπει να είστε καλοί στο να καταλαβαίνετε τη γλώσσα του σώματος.Υπάρχουν τρεις gay σάουνες να επιλέξετε και όλες τους είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμες από τα περισσότερα κεντρικά σημεία της πόλης. Οι gay σάουνες στη Βουδαπέστη συνήθως είναι ασφυκτικά γεμάτες τις καθημερινές μετά τις 5 το απόγευμα και τα απογεύματα της Κυριακής. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η Szauna 69 που προσελκύει κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες, η Magnum Sauna, η κατεξοχήν gay σάουνα στη Βουδαπέστη και το Rudas Thermal Bath, ένα όμορφο, ιστορικό σπα άνω των 400 ετών.Το Rudas δεν είναι η τυπική gay σάουνα, αλλά δέχεται αποκλειστικά άντρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πρόκειται κυρίως για gay άτομα. Τέλος, υπάρχει και το Coxx Club ένα τεράστιο σκληροπυρηνικό cruise σαλόνι και φετιχιστικό μπαρ που θα εκπληρώσει όλες τις άτακτες ουγγρικές φαντασιώσεις. Τρία διαφορετικά μπαρ και πολλές διασκεδαστικές επιλογές, που περιλαμβάνουν ένα σκοτεινό δωμάτιο, μια κούνια (sling), ένα glory hole, ένα δωμάτιο πορνό, ένα κελί και πολλά άλλα. Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά υπάρχει όριο ελάχιστης κατανάλωσης.

EXTRAS:

Δύο πολύ καλές επιλογές για τη διαμονή σας είναι το πολυτελές Estilo Fashion Hotel στην καρδιά της πόλης και το κλασικό Casati Budapest Hotel με την ρετρό αισθητική του. Το κτίριο αυτού του ξενοδοχείου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ουγγρικής αρχιτεκτονικής. Για το φαγητό σας, προτείνουμε το Βaltazar Restaurant, το εστιατόριο μέσα στο κάστρο με παραδοσιακά πιάτα σε μια μοντέρνα εκδοχή τους. Για κρεατικά μια καλή επιλογή είναι το Beefbar (κρεατικά), ενώ για τους πιο posh λάτρεις του φαγητού το Costes Downtown.

H AEGEAN & το antivirus σε πάνε στη Βουδαπέστη

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!