Αποκλεισμός τρανς γυναικών από τους αγώνες της άρσης βαρών στις ΗΠΑ

05/02/2019
από

Η USA Powerlifting απέκλεισε τις τρανς γυναίκες από τη συμμετοχή τους στους αγώνες ως γυναίκες, με τον ισχυρισμό, ότι οι τρανς γυναίκες έχουν άμεσο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τις cis γυναίκες. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους είναι (ακόμη και ιατρικά) αμφίβολοι.

Η JayCee Cooper, μια τρανς γυναίκα, υπέβαλε πέρσι αίτηση για να αγωνιστεί με την USA Powerlifting στη Μινεσότα. Τον Δεκέμβριο, η αίτησή της απορρίφθηκε.

«Τα male-to-female άτομα δεν επιτρέπεται να αγωνίζονται ως γυναίκες στα σπορ στατικής δύναμης, καθώς έχουν άμεσο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» , έγραψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Kristopher Hunt, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Cooper.

Ο Hunt πρόσθεσε τον Ιανουάριο: «Τα male-to-female τρανς άτομα, που έχουν περάσει την εφηβεία τους ως αγόρια, ενέχουν σήμερα ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των μη τρανς γυναικών, λόγω της αυξημένης οστικής πυκνότητας και της μυϊκής μάζας από την εφηβική έκθεσή τους στην τεστοστερόνη» .

Η παραπάνω διατύπωση αποτελεί μια ιατρικά αμφίβολη αξίωση.

«Η Powerlifting των ΗΠΑ δεν είναι κατάλληλη για κάθε αθλήτρια/τή και για κάθε ιατρική κατάσταση» , ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι: «Απλά, δεν είναι επιλέξιμα όλα τα άτομα που ασχολούνται με την άρση βαρών να αγωνίζονται για την Powerlifting των ΗΠΑ.

Η Janae Marie Kroc, η οποία έχει σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ, που αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς και gender-fluid άτομο, είχε πει το 2015:

“Ποτέ δεν το ζήτησα ούτε το ήθελα αυτό. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου θα έδινα τα πάντα για να μη νιώθω όπως νιώθω. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι την αυτοκτονία. Τώρα είμαι απόλυτα άνετα με τον εαυτό μου και ζω ανοιχτά με αυτό, εδώ και πολλά χρόνια.” 

Η Kroc όταν ξεκίνησε τη διαδικασία φυλομετάβασης είχε πει ότι δε θα αγωνιστεί ποτέ ξανά στην άρση βαρών:

«Νομίζω ότι θα ήταν μια χαμένη υπόθεση και δε θα ήθελα ποτέ να κάνω τίποτα που να προβάλει αρνητικά τις κοινότητες των τρανς ατόμων ή την κοινότητα της άρσης βαρών» .




Δες και αυτό!