Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την απαγόρευση Τραμπ για τα τρανς άτομα

23/01/2019
από

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ της απαγόρευσης του προέδρου Donald Trump για τα τρανς άτομα, που υπηρετούν στο στρατό.

Το δικαστήριο ψήφισε (5-4) την Τρίτη (22 Ιανουαρίου), υπέρ της αίτησης της διοίκησης του Trump για άρση των εντολών που εμποδίζουν την πολιτική, η οποία προτείνει να σταματήσουν να υπηρετούν τα «τρανς πρόσωπα που χρειάζονται ή έχουν κάνει φυλομετάβαση» . Η πολιτική αυτή δεν επηρεάζει τα τρανς άτομα, που ήδη υπηρετούν και που επιθυμούν να υπηρετήσουν “στο βιολογικό τους φύλο” .

Οι τέσσερις φιλελεύθεροι δικαστές αντιτάχθηκαν στην απόφαση, σύμφωνα με το BBC News, αλλά ανατράπηκαν από τους συναδέλφους τους, συμπεριλαμβανομένων των όχι τυχαία διορισμένων από τον Trump, Neil Gorsuch και Brett Kavanaugh.

Αρκετά κατώτερα δικαστήρια είχαν αντιταχθεί στην απαγόρευση και εφάρμοζαν διαταγές κατά των αποφάσεων της διοίκησης του Trump. Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ισχυρίστηκε ότι η πολιτική δεν αποτελεί απαγόρευση σε βάρος των τρανς ατόμων. Η κ. Carla Gleason είπε στο CNN:

“Όπως πάντα, αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια όλα τα τρανς πρόσωπα. Η προτεινόμενη πολιτική της DoD ΔΕΝ είναι απαγόρευση υπηρεσίας από τα τρανς άτομα. Είναι κρίσιμο να επιτρέπεται η DoD να εφαρμόζει τις πολιτικές προσωπικού που κρίνει αναγκαίες. Η προτεινόμενη πολιτική της DoD βασίζεται στην επαγγελματική στρατιωτική κρίση και θα διασφαλίσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν η πιο θανατηφόρα και αποτελεσματική πολεμική δύναμη στον κόσμο” .

Οι ακτιβιστές αντιδρούν στη στρατιωτική απαγόρευση

Η Lambda Legal, ομάδα LGBT+ ατόμων για τα πολιτικά δικαιώματα, ανακοίνωσε για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι την «σκέφτηκαν ελάχιστα» , σε δήλωση σύμφωνα με την Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRC). Ο νομικός σύμβουλος της Lambda, Peter Renn, δήλωσε:

“Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι αντιφατικές: αφενός αρνήθηκε την αίτηση της διοίκησης του Trump για επανεξέταση των δικαστικών αποφάσεων των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, που έχουν αποφανθεί και καταδικάσει την προσπάθεια της διοίκησης να παρακάμψει τους καθιερωμένους κανόνες· κι από την άλλη επιτρέπει στη διοίκηση να αρχίσει να κάνει διακρίσεις, τουλάχιστον για τώρα, ενώ η διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη” .

“Τα τρανς άτομα που είναι στρατιωτικοί υπηρετούν ανοιχτά τη χώρα μας, με αντοχή και με αριστεία, αλλά τώρα το χαλί εξαφανίζεται κάτω από τα πόδια τους, για άλλη μια φορά. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να στείλουμε αυτήν την απαγόρευση, που κάνει σαφή διάκριση, στο σωρό των σκουπιδιών της ιστορίας, εκεί όπου ανήκει.”
– Νομικός σύμβουλος Lambda, Peter Renn

Η υπουργός Τύπου του HRC, Sarah McBride, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέψει αυτήν την απαγόρευση για τα τρανς άτομα “βλάπτει τόσο τα τρανς μέλη των ενόπλων δυνάμεων, όσο και την εθνική μας ασφάλεια” , προσθέτοντας ότι “Όσο αυτό το κρίσιμο ζήτημα έχει πάρει τη νομική οδό των δικαστηρίων, τα γενναία τρανς άτομα, που υπηρετούν πατριωτικά, αξίζουν να γνωρίζουν ότι τα συνταγματικά τους δικαιώματα προστατεύονται.”




Δες και αυτό!