Είμαστε queer, είμαστε εδώ και ναι υποφέρουμε κι εμείς από διατροφικές διαταραχές

10/01/2019

Τις περισσότερες φορές που τα μέσα ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές συνήθως αναφέρονται στην εικόνα μιας λευκής straight γυναίκας, αποκλείοντας άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως για παράδειγμα την LGBTQ κοινότητα.

Από την άλλη, οι όποιες συζητήσεις γύρω από τις διατροφικές διαταραχές είναι γεμάτες στερεότυπα ακόμα και από τους ίδιους τους διατροφολόγους. Καθώς όμως η ενημέρωση προχωρά, έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε ότι τα στερεότυπα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι υπάρχουν αρκετοί μύθοι που πρέπει να καταρρίψουμε.

Το θέμα όμως των διατροφικών διαταραχών είναι πολύπλοκο μιας και ενσωματώνει αρκετές σεξιστικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές απόψεις σχετικά με τα άτομα που τις βιώνουν. Ας δούμε κάποιες απ΄αυτές, όπως έγιναν γνωστές μέσα από την ένωση διατροφολόγων στις ΗΠΑ.

“Οι λεσβίες δεν υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές επειδή δεν χρειάζεται να είναι ελκυστικές προς τους άνδρες” 

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο (και πιο προβληματικό) μύθο γύρω από ζήτημα των διατροφικών διαταραχών σε σχέση με την LGBTQ+ κοινότητα (και γενικότερα). Πολύ απλά γιατί αποτυπώνει την άποψη ότι οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες, αναγνωρίζει τον “φόβο της εξωτερικής εμφάνισης” ως μοναδική αιτία των διαταραχών αυτών με απόλυτο ζητούμενο τη γοητεία ενός άνδρα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι διατροφικές διαταραχές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες που συνεπιδρούν. Αυτοί οι παράγοντες έχουν να κάνουν με τα γονίδια, το στρες, τις εμπειρίες αλλά και από τα εκάστοτε κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς. Παράγοντες που επηρεάζουν εξίσου όλες τις ταυτότητες και σχετίζονται αποκλειστικά με την αντίληψη της αυτοεικόνας.

“Οι άνδρες που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές είναι συνήθως gay”

Ακόμα ένας προβληματικός μύθος σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αφού καμία τέτοια διαταραχή δεν συνδέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου. Ο μύθος αυτός τροφοδοτείται επίσης από την άποψη που υπάρχει ότι “η gay ανδρική κοινότητα έχει εμμονή με την εικόνα της”. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο η εμμονή αυτή υφίσταται, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα πρότυπα ομορφιάς (ως ένας από τους πολλούς πιθανούς παράγοντες) επηρεάζουν εξίσου gay και straight άνδρες. Η διαφορά έχει να κάνει με την απροθυμία των straight ανδρών να αναγνωρίζουν τη διατροφική τους διαταραχή, μιλώντας ανοιχτά γι΄αυτή, μιας και την αντιλαμβάνονται ως δείγμα αδυναμίας που εναντιώνεται στην αρρενωπή τους φύση. Έχουν εξάλλου, πληροφορηθεί εσφαλμένα από τα μέσα ότι οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες.

“Η LGBTQ+ κοινότητα δεν έχει πρόβλημα με διατροφικές διαταραχές”

Αν λάβει κανείς υπόψη τον άσχημο τρόπο με τον οποίο επιδρούν στην αυτοεικόνα τους, οι συνθήκες αποκλεισμού που συχνά βιώνουν τα LGBTQ+ άτομα, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εύκολα γιατί το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών εντός της queer κοινότητας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!