Το τεστ σάλιου πιθανός τρόπος εξέτασης για AIDS;

01/02/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Το να μάθεις αν είσαι ή όχι, φορέας του ιού HIV, μπορεί να είναι στο άμεσο μέλλον τόσο απλό, όσο ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες πως είναι πολύ κοντά στο να τελειοποιήσουν ένα τεστ, το οποίο ευελπιστούν πως θα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να κάνει ένα αρχικό τεστ AIDS μόνος του, με το σάλιο του.

Οι πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν δίνουν 99% ακριβή αποτελέσματα, σε άτομα που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και 97% στους χαμηλού κινδύνου συμμετέχοντες. Ως άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι άνδρες ομοφυλόφιλοι και τα άτομα που κάνουν σεξ χωρίς προστασία.

Το τεστ δίνει αποτελέσματά μόλις σε 20 λεπτά, ενώ είναι η πρώτη φορά που σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παραπάνω είδηση είναι σημαντικό νέο στον αγώνα εναντίον του AIDS και θεωρείται πως θα δώσει τη δυνατότητα ελέγχου σε πολύ περισσότερα άτομα, εύκολα και γρήγορα.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς αν το τεστ πάρει επίσημη έγκριση από τους οργανισμούς φαρμάκων, θα σημαίνει πως ο καθένας θα μπορεί δυνητικά, να το αγοράζει σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

Όπως μάλιστα τονίζουν οι επιστήμονες, ακόμη και σήμερα υπάρχει μερίδα κόσμου που θεωρεί τον έλεγχο για AIDS, ως στίγμα, και γι αυτό αποφεύγει ή καθυστερεί να εξεταστεί.

Συγκριτικά με τον παραδοσιακό αιματολογικό έλεγχο, το τεστ σάλιου OraQuick HIV1/2 είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στοματικό τεστ που έχει εγκριθεί από τον αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων, για τεστ υπό ιατρική επίβλεψη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Lancet Infectious Diseases.




Δες και αυτό!