Το κεκλεισμένων των θυρών Pride του Βελιγραδίου διεξήχθη ομαλά

07/10/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση

«Μια παρέλαση εντός τεσσάρων τοίχων» διοργανώθηκε στα πλαίσια της εβδομάδας του Pride και έληξε μπροστά από το φυλασσόμενο Κέντρο Τύπου του Βελιγραδίου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου να απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης και της ετήσιας παρέλασης του Φεστιβάλ Περηφάνιας, λόγω ανησυχιών για τυχόν βίαιες συγκρούσεις.Η παρέλαση είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης, αντί της «εσωτερικής» ουσιαστικά έκδοσης της που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου εντός του Κέντρου Τύπου. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

ΜΑΤ παρευρεθήκαν στην εκδήλωση για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις σε περίπτωση που εξτρεμιστές επιχειρούσαν να επιτεθούν στους συμμετέχοντες.

Οι διοργανωτές πραγματοποίησαν τη τελική εκδήλωση της εβδομάδας υπερηφάνειας με την υποστήριξη των φιλοξενουμένων τους που προέρχονταν από διάφορα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι ίδιοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με την απαγόρευση του Gay Parade.

Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν απαγόρευσαν στους συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η παρέλαση περηφάνιας πρέπει να γίνει στη Σερβία, όχι μόνο επειδή είναι επιθυμία τους, αλλά επειδή αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Ο Goran Miletic, ένας από τους διοργανωτές της Εβδομάδας Pride είπε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει εάν η απαγόρευση της παρέλασης από τη κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική.

Εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί για κανένα είδους κινδύνων ασφάλειας. Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν, μας έκαναν να πιστέψουμε ότι η αστυνομία θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση “, δήλωσε ο Miletic.

Ο Miletic πρόσθεσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ήδη ανακοινώσει ότι η απόφαση για την ακύρωση της Παρέλασης του 2009 υπήρξε αντισυνταγματική. Ο ίδιος πιστεύει ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος.

«Κάνουν λάθος οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αν νομίζουν ότι θα κουραστούμε και θα τα παρατήσουμε», πρόσθεσε  ο Miletic, σημειώνοντας ότι « η παρέλαση δεν είναι ένα τσίρκο που θα φύγει κάποια στιγμή από την πόλη “.

Η Birgitta Ohlsson, Υπουργός  των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της σουηδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το να μένεις σιωπηλός όταν αντιμετωπίζεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πράξη απαράδεκτη.

«Γι ‘αυτό θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους πολιτικούς της Ευρώπης να απορρίψουν οποιαδήποτε μορφή μισαλλοδοξίας . Μην κρύβεστε πίσω από τους ΛΟΑΤ ακτιβιστές και αφήστε τους να αγωνιστούν», δήλωσε η Ohlsson.

Ο Vincent Degert,  πρέσβης της ΕΕ στη Σερβία, σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού Ivica Dacic ότι «το 80 τοις εκατό των κατοίκων της Σερβίας αντιτίθενται στη διεξαγωγή της παρέλασης”.

“Γιατί δεν βγαίνουν οι  γιατροί  να εξηγήσουν την πραγματικότητα; Γιατί δεν υπάρχουν συζητήσεις σε σχολεία σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Γιατί όχι εντός της οικογένειας; Αν καταφέρουμε να μεταδώσουμε αυτά τα μηνύματα, τότε την επόμενη χρονιά θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα αυτά “, δήλωσε ο Degert.

Η συγκέντρωση κατέληξε ειρηνικά μπροστά από το κέντρο Τύπου, με τους συμμετέχοντες να ανεμίζουν σημαίες ουράνιου τόξου, το σύμβολο του ΛΟΑΤ κινήματος, και να κουβαλούν πανό με μηνύματα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του αγώνα για τη προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων στη Σερβία.

“Ελπίζουμε ότι οι αρχές θα βρουν αρκετό χρόνο για να εξασφαλίσουν επαρκείς συνθήκες ώστε να μπορέσουμε του χρόνου στις 28 Σεπτεμβρίου, να περπατήσουμε για τουλάχιστον 970 βήματα “, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Πηγή: http://www.balkaninsight.com/en/article/belgrade-s-closed-pride-ends-peacefully

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!