Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνει αλλαγές στα ΛΟΑΔ δικαιώματα

20/03/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε στις 13 Μαρτίου την πρόταση της Επιτροπής για δημιουργία δεσμευτικών κανόνων αύξησης του αριθμού των γυναικών σε επιτελικές θέσεις, εάν τα κράτη μέλη δεν έχουν λάβει εθελούσια μέτρα για την άρση των ανισοτήτων στους εργασιακούς χώρους.

Υιοθετώντας ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από την ολλανδή ευρωβουλευτή Sophia in’t Veld, το Κοινοβούλιο επανέλαβε το κάλεσμα για νέους νόμους που θα εισάγουν ποσοστώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπροσώπευση των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που τα εθνικά μέτρα δεν καταφέρουν να φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Το ψήφισμα πήρε 361 ψήφους υπέρ, 268 κατά και είχε 70 αποχές.

H ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in’t Veld όμως δε ξέχασε να περιλάβει στις προτάσεις της και τα ΛΟΑΔ θέματα, όπως η αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και κληρονομικά θέματα για ζευγάρια του ιδίου φύλου, αναφέροντας στο ψήφισμα « λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικογένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διάφορες μορφές και περιλαμβάνουν οικογένειες με γονείς έγγαμους, άγαμους, συμβιούντες, διαφορετικού ή του αυτού φύλου, μονογονεϊκές και οικογένειες με ανάδοχους γονείς, οι οποίες δικαιούνται ίση προστασία σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Ειδικότερα στο ψήφισμα σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται :

5. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εκπονήσουν προτάσεις για την αμοιβαία αναγνώριση των αστικών ενώσεων και των οικογενειών με συζύγους του αυτού φύλου στην Ευρώπη μεταξύ χωρών οι οποίες ήδη έχουν σχετική νομοθεσία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όσον αφορά την εργασία, η ελεύθερη κυκλοφορία, η φορολόγηση και η κοινωνική ασφάλιση, και η προστασία των εισοδημάτων των οικογενειών και των παιδιών.

6. εκφράζει ικανοποίηση σχετικά με την έγκριση της οδηγίας 2010/41/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα και καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της.

7. εκφράζει λύπη για την εφαρμογή περιοριστικών ορισμών της έννοιας «οικογένεια» από ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία με αυτόν τον τρόπο αρνούνται την παροχή νομικής προστασίας σε ζευγάρια του αυτού φύλου και στα παιδιά τους υπενθυμίζει ότι η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού, σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. τονίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, στην οποία δεν λαμβάνεται υπόψη η διάσταση της ισότητας των φύλων, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε αυξημένο διαχωρισμό με βάση το φύλο στην αγορά εργασίας, αυξημένη επισφαλή απασχόληση των γυναικών, μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όξυνση του φαινομένου της φτώχειας των γυναικών και περισσότερες δυσκολίες στον συνδυασμό παροχής φροντίδας και εργασίας.

Αναφέροντας ότι «Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκφράζει λύπη για την εφαρμογή περιοριστικών ορισμών της έννοιας «οικογένεια» από ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία με αυτόν τον τρόπο αρνούνται την παροχή νομικής προστασίας σε ζευγάρια του αυτού φύλου και στα παιδιά, τους υπενθυμίζει ότι η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού, σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ( Παράγραφος 7 ) το ψήφισμα « καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εκπονήσουν προτάσεις για την αμοιβαία αναγνώριση των αστικών ενώσεων και των οικογενειών με συζύγους του αυτού φύλου στην Ευρώπη μεταξύ χωρών οι οποίες ήδη έχουν σχετική νομοθεσία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όσον αφορά την εργασία, η ελεύθερη κυκλοφορία, η φορολόγηση και η κοινωνική ασφάλιση, και η προστασία των εισοδημάτων των οικογενειών και των παιδιών»

Διαβάστε το ψήφισμα εδώ ( εξωτερικός σύνδεσμος )

Αλλαγές και σε κληρονομικά θέματα

Η Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 13 Μαρτίου 2012 εν όψει της έγκρισης κανονισμού (ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων , την αποδοχή και εκτέλεση δημόσιων εγγράφων στον τομέα της κληρονομικής διαδοχής και την καθιέρωση ευρωπαϊκού κληρονομητηρίου , ξεκαθαρίζει  πλέον ότι το κληρονομικό δίκαιο ισχύει για ένα ζευγάρι ασχέτως αν η χώρα στην οποία κατοικεί δεν αναγνωρίζει το γάμο, αρκεί ο γάμος να έχει γίνει σε χώρα που τον αναγνωρίζει νόμιμα.

Ξεκάθαρα τονίζει «Οι αποφάσεις που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος αναγνωρίζονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη, χωρίς να απαιτείται καμία ειδική διαδικασία».

Αναφέρει επίσης ότι « Ο παρών κανονισμός σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα δικαστήρια και οι λοιπές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών οφείλουν να σέβονται τα εν λόγω δικαιώματα και αρχές.»

Επίσης λύνει το πρόβλημα το οποίο είχαν ομόφυλα ζευγάρια με διαφορετική υπηκοότητα μιας και ξεκαθαρίζει  στην Επιλογή του εφαρμοστέου δικαίου :

1.  Ένα πρόσωπο δύναται να επιλέξει ως δίκαιο που θα διέπει το σύνολο της κληρονομικής διαδοχής του το δίκαιο του κράτους του οποίου έχει την ιθαγένεια κατά το χρόνο πραγματοποίησης της επιλογής του.

Ένα πρόσωπο που έχει ιθαγένειες περισσότερων κρατών, μπορεί να επιλέξει το δίκαιο οποιουδήποτε εξ αυτών κατά τη στιγμή που κάνει την επιλογή.

2.  Η επιλογή του δικαίου γίνεται ρητώς με δήλωση υπό μορφή διάταξης τελευταίας βουλήσεως ή προκύπτει με σαφήνεια από τη διατύπωση τέτοιας διάταξης .

3.  Το ουσιαστικό κύρος της πράξης με την οποία πραγματοποιήθηκε η επιλογή δικαίου διέπεται από το δίκαιο που επελέγη.

4.  Κάθε τροποποίηση ή ανάκληση της επιλογής του δικαίου πρέπει να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για την τροποποίηση ή την ανάκληση διατάξεων τελευταίας βουλήσεως.

Στην παράγραφο 18Β αναφέρει «Η επιλογή δικαίου στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα είναι έγκυρη ακόμη και αν το δίκαιο που επελέγη δεν προβλέπει επιλογή δικαίου σε θέματα κληρονομικής διαδοχής. Το δίκαιο που επελέγη θα πρέπει ωστόσο να καθορίζει το ουσιαστικό κύρος της πράξης που συνιστά η επιλογή, κατά πόσον δηλαδή μπορεί να θεωρηθεί ότι το πρόσωπο που προβαίνει στην επιλογή είχε συναίσθηση των συνεπειών της επιλογής του και συμφωνούσε με αυτές. Το αυτό θα πρέπει να ισχύει για την τροποποίηση ή την ανάκληση της επιλογής δικαίου.»

Τονίζει επίσης ότι « τα κράτη μέλη τα οποία δεν αναγνωρίζουν ενώσεις ατόμων ιδίου φύλου δε έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν αποφάσεις άλλου κράτους μέλους σε θεάματα κληρονομιάς, οι οποίες είναι νόμιμες στο εσωτερικό Κρατών μελών που τις αναγνωρίζουν»

Με απλά λόγια, μια Ισπανίδα παντρεμένη νόμιμα στην Ισπανία με μια Ιταλίδα, μπορεί να διεκδικήσει στην Ισπανία την οποιαδήποτε κληρονομιά επί Ιταλικού εδάφους μετά το θάνατο της συζύγου της, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία δεν αναγνωρίζει το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

Διαβάστε τη θέση εδώ ( εξωτερικός σύνδεσμος )

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!