Το «Twelve Years a Slave» θριαμβεύει στο Τορόντο

16/09/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Όταν προβλήθηκε, οι κριτικές μιλούσαν για «την καλύτερη και πιο συναισθηματικά δυνατή κινηματογραφική ιστορία της τελευταίας δεκαετίας»

Tελικά, προς έκπληξη ελάχιστων μετά από τις ενθουσιώδεις κριτικές που απέσπασε το «Twelve Years a Slave», η ταινία του Στιβ ΜακΚουίν απέσπασε το μεγάλο βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία του φεστιβάλ και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν αυτήν τη διάκριση ως ένα ξεκίνημα για το φιλμ που ήδη θεωρείται φαβορί στην κούρσα των απονομών που θα ακολουθήσει μέχρι τα όσκαρ.

Όταν προβλήθηκε, οι κριτικές μιλούσαν για «την καλύτερη και πιο συναισθηματικά δυνατή κινηματογραφική ιστορία της τελευταίας δεκαετίας» που «σίγουρα θα αποσπάσει το όσκαρ καλύτερης ταινίας», έκαναν συγκρίσεις με την επιτυχία της «Λίστας του Σίντλερ» και ήδη μιλούσαν για την ταινία της χρονιάς.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι ταινίες του πρόσφατου παρελθόντος που με αφετηρία το μεγάλο φεστιβαλικό ραντεβού του Καναδά «έχτισαν» τη φήμη τους μέχρι την τελετή του Dolby Theatre αποσπώντας τελικά περισσότερα ή λιγότερα χρυσά αγαλματάκια – το «Slumdog Millionaire» του Ντάνι Μπόιλ, «Ο Λόγος του Βασιλιά» του Τομ Χούπερ, η «Μονάκριβη» του Λι Ντάνιελς και ο «Οδηγός Επιβίωσης»του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Θυμίζουμε ότι ο κεντρικός άξονας της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την αληθινή ιστορία του Νόρθαπ, που πουλήθηκε από δουλεμπόρους σε φυτεία του Μισισιπή, βασανίστηκε φρικτά και έγραψε αργότερα τα απομνημονεύματά του, επάνω στα οποία βασίζεται ο ΜακΚουίν. Πρωταγωνιστές οι Τσιγουέτελ Eτζίοφορ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπραντ Πιτ,  Πολ Τζιαμάτι, Σάρα Πόλσον, Πολ Ντέινο και Άλφρεντ Γούνταρντ, αλλά και οι πρωταγωνιστές των «Μυθικών Πλασμάτων του Νότου» Κουαβανζανέ Γουόλις και Ντουάιτ Χένρι.

12 YEARS A SLAVE

Δεύτερη στις προτιμήσεις αναδείχτηκε άλλη μια αληθινή ιστορία, αυτή της «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς με μια εξαιρετική Τζούντι Ντεντς, ενώ το «χάλκινο μετάλλιο» πήγε στο «Prisoners» του Ντενί Βιλνέβ, το θρίλερ μυστηρίου με τους Χιου Τζάκμαν και Τζέικ Τζίλενχαλ.

PHILOMENA

PRISONERS

 

Αναλυτικά όλα τα βραβεία του Τορόντο:

Μεγάλο Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία:
«12 Years a Slave»
Ακολουθούν: «Philomena» and «Prisoners»

Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:
«The Square»
Ακολουθούν: «Beyond the Edge» and «Hi-Ho Mistahey»

Βραβείο Midnight Madness:
«Why Don’t You Play In Hell?»
Ακολουθούν: «OCULUS»and «Witching and Bitching»

Καλύτερη Καναδική Ταινία:
«When Jews Were Funny»

Καλύτερη Καναδική Ταινία από πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό:
«Asphalt Watches»

Βραβείο Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) για τις Ειδικές Προβολές:
«Ida»

Βραβείο Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) για τις Ανακαλύψεις:
«The Amazing Catfish»

Βραβείο NETPAC για την Καλύτερη Ασιατική Ταινία:
«Qissa»

Καλύτερη Καναδική Ταινία Μικρού Μήκους
«Noah»

Βραβείο Grolsch Film Works:
«All The Wrong Reasons»

 

Πηγή: cinemag.gr




Δες και αυτό!