Συνέντευξη: Ο Νίκος Χατζητρύφων μιλάει για το 15ο φεστιβάλ LGBT ταινιών Θεσσαλονίκης.

17/09/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Με αφορμή το 15ο φεστιβάλ LGBT ταινιών Θεσσαλονίκης συνομιλήσαμε με τον διοργανωτή Νίκο Χατζητρύφων σχετικά με το πρόγραμμα καθώς και με άλλα θέματα σχετικά με το φεστιβάλ.

Νίκο είναι 15ή χρονιά που διεξάγετε το φεστιβάλ. Θα ήθελα να κάνεις μια σύντομη αναδρομή από το πρώτο φεστιβάλ μέχρι και σήμερα. Ποιες θεωρείς τις σημαντικότερες στιγμές του θεσμού; 

Την πρώτη φορά, το 1999, όταν ξεκίνησε με την προβολή αναδρομικών προβολών, στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθ. Παύλου Ζάννα). Κατόπιν, το 2009, όταν μετεξελίχτηκε σε διεθνές, διαγωνιστικό, με ταινίες που προβάλλονται συγχρόνως με ξένα φεστιβάλ (είχαμε και παγκόσμιες πρεμιέρες!)

Πως ήταν η διαδικασία προετοιμασίας του φεστιβάλ; Ήταν εύκολη η εύρεση ταινιών; Οι καλλιτέχνες γνωρίζουν το φεστιβάλ; Στέλνουν εύκολα τις ταινίες τους; 

Ψάχνουμε ταινίες από άλλα φεστιβάλ, μας στέλνουν αυτόβουλα τις ταινίες τους σκηνοθέτες, και εκτός διαγωνισμού προβάλλονται ταινίες που προτείνουν οι ξένες αποστολές, ή απευθυνόμαστε σε διεθνείς εναλλακτικές εταιρίες διανομής. Ο αγώνας να γίνουμε ακόμη πιο γνωστοί, είναι συνεχής. Πολύ-πολύ δουλειά…

Που θα διεξαχθεί φέτος το φεστιβάλ;

Όπως και πέρσι, στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι, όπως και πέρσι.

Ποιες ταινίες θα πρότεινες στον κόσμο;
Μη μου κάνεις τέτοιες ερωτήσεις! Όλες είναι διαλεγμένες μια-μία. Δεν ξεχνώ το τούρκικο ντοκιμαντέρ “Το παιδί μου”, τη βραζιλιάνικη ταινία μυθοπλασία “Όλα όσα έπλασε ο Θεός”, τις κινέζικες, την αμερικάνικη “Ο νέος Μαύρος” και πολλές άλλες.

Τι καινούριο έχει το 15ο φεστιβάλ LGBT ταινιών Θεσσαλονίκης;
Εμβάθυνση στην παρεχόμενη ποιότητα των ταινιών, πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές συζητήσεις.

Ποιοι είναι οι υποστηριχτές του θεσμού;
Τα ινστιτούτα Γαλλικό, Γερμανικό, Νορβηγικό, οι Πρεσβείες Ελβετίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, τα προξενεία της Γαλλίας και των ΗΠΑ, η Good as Youth, η ΛΟΘ, το ΣΥΔ, η “Θεσσαλονίκη – Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκης 2014, η Θετική Φωνή και το ΑthCheck Point, η εταιρία παραγωγής ANEMON το φεστιβάλ OUTVIEW, εσύ, Ανδρέα!!, το Gayworld, Gaydar, antivirus, ο εξώστης, το tvxs.gr, το ξενοδοχείο KINISSI PALACE. Το συνδιοργανώνουμε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει κάποιο πλάνο για την συνεχή εξέλιξη του φεστιβάλ LGBT ταινιών; Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Το κλειδί για την εξέλιξη είναι η προσέλευση κόσμου. Αν έχουμε πληρότητα της αίθουσας, μπορούμε να επεκταθούμε και σε παράλληλες προβολές, ώστε να προβάλουμε κι άλλες σημαντικές ταινίες, αλλά και περισσότερες ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες συχνά γυρίζονται από νέους σκηνοθέτες, με σύγχρονο προβληματισμό. Φέτος τη διαφήμιση ανέλαβε η φοιτητική οργάνωση GooD As You(th).

Αν χωρίσουμε το υποψήφιο κοινό του φεστιβάλ σε ετεροφυλόφιλο και ομοφυλόφιλο. Ποια είναι η αντίδραση των μεν και ποια των δε;

Δεν παρατηρήσαμε κάποια σημαντική διαφορά. Μάλιστα, στα ερωτηματολόγια των προηγούμενων ετών, το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων ήταν αρκετά ισχυρό.

Με ποιο τρόπο προσπαθεί το φεστιβάλ να προσελκύσει το κοινό που μέχρι τώρα δεν παρίσταται στις προβολές η αποφεύγει να έρθει να δει κάποια ταινία;

Προβάλουμε σπάνιες ταινίες που, πέραν της ομοφυλοφιλίας, αναφέρονται σε άλλες κοινωνίες (σε 17 χώρες, από την Κίνα ως τον Ισημερινό), άλλες εκκλησίες (π.χ. μαύρη αμερικάνικη, μουσουλμανική πίστη στο Μαρόκο), σε θέματα πορνείας και ακτιβισμού, σχέσεις και στάσεις γονέων, ηλικιωμένων, τη βία στα σχολεία, θέματα γάμου στις ΗΠΑ και άλλα. Επίσης, διοργανώνονται πολλές συζητήσεις, για το AIDS στα παιδιά, νομικά θέματα, συναισθήματα μανάδων κ.ά. Αν αυτά δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού που δεν έρχεται, τότε δεν ξέρω τι το κεντρίζει…

Θα γίνουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις; Αν ναι ποιες;

Προφεστιβαλική προβολή και συζήτηση στο μπαρ Alma Libre στις 15 Σεπτεμβρίου, 8:00μ.μ., μια διάλεξη για τον ομοφυλοφιλικό κινηματογράφο στη Βραζιλία, από βραζιλιάνο προσκεκλημένο σκηνοθέτη Bertrand Lira, και μια για τα παιδιά στην Κύπρο με AIDS, από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Κύπρου, κ. Κωνστ. Φελλά.

Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί κάποιους οικονομικούς πόρους προκειμένου να αντεπεξέλθει. Από που προέρχονται οι οικονομικοί πόροι του φεστιβάλ;

Κυρίως από τα εισιτήρια, από χορηγίες ορισμένων ξένων αποστολών που βοηθούν στην προβολή μιας ταινίας της χώρας τους, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (φτηνή αίθουσα, τεχνικό), τη Θετική Φωνή και… από την τσέπη των διοργανωτών.

Νίκο ευχαριστούμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 15ο φεστιβάλ LGBT ταινιών Θεσσαλονίκης.

Εγώ ευχαριστώ, και έλα να το παρακολουθήσεις!

Συνέντευξη: Ιωαννίδης Ανδρέας / πηγή: gayworld.gr

Νίκος Σοφιανός

Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.




Δες και αυτό!