Συνέδριο ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην Κύπρο.

01/10/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Η “Ομάδα Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου” και ο “Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού” σας προσκαλούν στο συνέδριο που διοργανώνουν με τίτλο ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πανεπιστημιούπολη, Κτίριο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Αίθουσα Β108) το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 10π.μ.-2:15μ.μ. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Χορηγός είναι το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε δράση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το συνέδριο αποτελεί το επιστέγασμα της εκστρατείας που ξεκίνησε με την εκπαίδευση 90 εκπαιδευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το Μάιο του 2012 και συνεχίστηκε με έρευνα για σκιαγράφηση του φαινομένου της ομοφοβίας στην εκπαίδευση στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής καθώς και θα τοποθετηθούν επί του θέματος η Επίτροπος Διοικήσεως, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ακαδημαϊκοί κι επρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η έρευνα αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Ασπίδα Κατά της Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση που συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Νεολαίας και τον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας – Παιδαγωγικού Ινστιτούτου . Η έρευνα είχε ως στόχο να σκιαγραφήσει το φαινόμενο της ομοφοβίας στην εκπαίδευση με την μέθοδο των ομάδων εστίασης (ποιοτική ανάλυση). Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η ομοφοβία είναι εμφανής μέσα από τη χρήση της γλώσσας στο σχολικό σύστημα καθώς και μέσα από περιστατικά ομοφοβικού εκφοβισμού. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν ξεκάθαρα ομοφοβικές στάσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Υπάρχει αρκετή άγνοια γύρω από θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία και οι συμμετέχοντες δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν θέματα σεξουαλικότητας που προκύπτουν στο σχολικό χώρο. Η μη εμφανής αναφορά στους ΛΟΑΤ εκπαιδευτικούς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολύ πιθανόν οι ΛΟΑΤ εκπαιδευτικοί να αποκρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο χώρο εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για την αντίδραση των γονιών στα σεξουαλικά ζητήματα ή ζητήματα έκφρασης του κοινωνικού φύλου. Τέθηκε η επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση όλων των φορέων σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και άλλων λειτουργών του εκπαιδευτικού συστήματος) ώστε να αντιμετωπιστεί η ομοφοβία στην εκπαίδευση αλλά και στην κοινωνία γενικά απ’ όπου πηγάζει. Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να διαμορφώσει και να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στο ζήτημα της ομοφοβίας που να περιλαμβάνει όχι μόνο την αντιμετώπιση των περιστατικών ομοφοβικού εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον αλλά και την πρόληψη τους.

Νίκος Σοφιανός

Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.




Δες και αυτό!