Στο δρόμο για τα εμβόλια

07/01/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του ιού της ηπατίτιδας C παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις 41 εθελοντών που δέχτηκαν να δοκιμάσουν το πιλοτικό εμβόλιο, το οποίο ανακάλυψαν πρόσφατα Βρετανοί επιστήμονες. Στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρίσκονται επιτέλους κοντά στην ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά του ιού του AIDS, καθώς, όπως αποκαλύπτουν, δημιούργησαν ένα εμβόλιο που προστατεύει κατά πολύ τις μαϊμούδες από τον ιό SIV, συγγενικό με αυτόν του HIV.

Δοκιμές για εμβόλιο κατά ηπατίτιδας C

Ο καθηγητής Πολ Κλένερμαν είναι ο επικεφαλής του σχετικού ερευνητικού προγράμματος του πανεπιστημίου τηςΟξφόρδης, το οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Η συνεχής «μετάλλαξη» του ιού της ηπατίτιδας C τον καθιστά ένα πολύ δύσκολο προς καταπολέμηση στόχο. Επιπλέον, τα έξι διαφορετικά στελέχη του ιού κάνουν πολύ πιο δύσκολη την εξόντωση του με ένα μόνο εμβόλιο. Μέχρι στιγμής, ο ιός μπορεί απλά να τεθεί υπό έλεγχο με τη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς.

Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τελικώς ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τον ιό της ηπατίτιδας C, οι Βρετανοί επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ένα ιό του κοινού κρυολογήματος εισάγοντας σε αυτόν γενετικό υλικό από τον ιό της ηπατίτιδας C, έτσι ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σε περίπτωση προσβολής από τον ιό. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, στο διάστημα ενός έτους οι εθελοντές που δοκίμασαν το εμβόλιο ανέπτυξαν μια πολύ ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες.

Στο επόμενο στάδιο των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άτομα που δεν έχουν τον ιό, αλλά κινδυνεύουν να μολυνθούν από αυτόν. Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ακόμα πολλές δοκιμές και θα περάσουν σίγουρα αρκετά χρόνια, προκειμένου το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C να κυκλοφορήσει στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 170 εκατ. άνθρωποι διεθνώς έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.

Στο δρόμο για το εμβόλιο κατά του AIDS

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο ιατρικό κέντρο «Μπεθ Ίσραελ» του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ τηςΜασαχουσέτης, ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο Νταν Μπαρούχ, δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με την οποία δημιούργησαν ένα εμβόλιο που προστατεύει τις μαϊμούδες από το να μολυνθούν από τον ιό SIV, που είναι συγγενικός του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί AIDS στους ανθρώπους. Ο ιός SIV, από τον οποίο προσβάλλονται οι μαϊμούδες, θεωρείται ο καταλληλότερος για να ελεγχθούν σε αυτές εμβόλια, που θα οδηγήσουν τελικά και στην ανακάλυψη των εμβολίων κατά του ιού του AIDS.

www.ert.gr




Δες και αυτό!