Σοκαρισμένη η ευρωπαϊκή ένωση ραδιοτηλεόρασης

antivirus magazine διαφήμιση
Η αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να σταματήσει το σήμα της ΕΡΤ στις 11/6 επειδή δεν μπορούσε επί ενάμιση χρόνο να επιβάλλει αλλιώς τις αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση ξεσήκωσε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η είδηση για φίμωση της ΕΡΤ είναι στα πρώτα θέματα των Ευρωπαϊκών και διεθνών τηλεοπτικών σταθμών.
Παρά την εξαγγελία της κυβέρνησης στις 12/6 για ένα νέο δημόσιο τηλεοπτικό φορέα με έναρξη λειτουργίας στις 29/8 υπό την εταιρική επωνυμία ΝΕΡΙΤ Α.Ε., οι αντιδράσεις σε όλες τις πόλεις και σε πολλές πρεσβείες μας στην Ευρώπη παραμένουν σφοδρές.
Εντυπωσιακότερη όμως ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (γνωστή σε όλους μας κυρίως από την Eurovision, ως EBU) ήταν το μεγαλύτερο χαστούκι στην σπασμωδική και αντιδημοκρατική κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Η ΕBU στις 11/6 έστειλε επιστολή στον ίδιο τον κο Σαμαρά λέγοντας ότι βάσει της θεμελιώδους αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελευθερίας του λόγου και πλουραλισμού εκφράζει τη δυσθυμία της για την παύση της εμπομπής σήματος από την ΕΡΤ. Για τα παρακτικά, οι συνάδελφοί μου στην EBU για πολλές ώρες δεν με πίστευαν όταν έστελνα την ανταπόκριση και πήρε ώρες μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Στις 12/6 η EBU έδωσε το πράσινο φως για να παραχωρηθεί livestream και δορυφορική συχνότητα στην μετάδοση του απεργιακού προγράμματος της ΕΡΤ μέσω του Eutelsat κάτι το οποίο πραγματικά αξιοποίησαν πολλοί δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς ανά την Ευρώπη. Σερβία, Βουλγαρία αμέσως εξέδωσαν δελτίο τύπου, καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση. Η Ισπανική τηλεόραση μετέδωσε το κεντρικό της δελτίο στα Ελληνικά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους και συναδέλφους της στην ΕΡΤ. Στη Γαλλία πολλές εφημερίδες είχαν μαύρο πρωτοσέλιδα όπως η Liberation ρωτώντας “Ελλάδα: ποιός έκλεισε την τηλεόραση;”. Φυσικά CNN, SkyNews, BBC World, France 24 αλλά και οι κρατικές τηλεοράσεις της Κίνας, Ταϊβάν, Αυστραλίας, Ιαπωνίας είχαν πρώτο θέμα το σοκ για την παύση του σήματος της ΕΡΤ.
Σήμερα (13/6) η EBU παραχώρησε στο Euronews συνέντευξη του Προέδρου της Jean-Paul Philippot μίλησε για κίνδυνο της δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη μετά από μια τέτοια κίνηση, την οποία αδυνατεί να κατανοήσει και πως δεν μπορεί να την αποδεχτεί από μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και του πολιτισμένου κόσμου. Ο Πρόεδρος της EBU μαζί με τη Γενική Γραμματέα της ένωσης, καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα ενώ δεν έχει οριστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όπως έχουν ζητήσει ενώ στις 14/6 θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι συνάδελφοι στην EBU ενημέρωσαν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ότι θα τους καλούν αυτοί στα κινητά καθώς τα εταιρικά τηλέφωνα στην Μεσογείων έχουν διακοπέι. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως της EBU είναι ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης ο οργανισμός χάνει το μοναδικό του μέλος που παρείχε στην EBU βάση διεθνής συνθήκης, ενημερωτικό υλικό από την Ελλάδα.
Μαζί με τις αντιδράσεις της EBU να σημειώσουμε ότι διεθνείς οργανισμοί δημοσιογράφων καταδίκασαν το κλείσιμο της ΕΡΤ με αυτή την κίνηση ενώ μερικοί από αυτούς όπως ο πρόεδρος της ένωσης δημοσιογράφων της Ιταλίας και των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα κατέφθασαν με δικά τους έξοδα στην Αθήνα για να βγουν από το studio της EΡΤ και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης.
Για την ιστορία: η ΕΡΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης από το 1950 ενώ από τις 11/6 2.656 άτομα είναι υπό απόλυση βάση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης. Τέλος το θέμα της ΕΡΤ θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ ο πρόεδρος του, Μάρτιν Σουλτς καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον απαράδεκτο τερματισμό λειτουργίας της ΕΡΤ.
Το ΡΙΚ αλλά και η Κυπριακή κυβέρνηση προέβησαν σε επίσημο διάβημα στην Ελληνική κυβέρνηση για τη διακοπή σήματος και του ΡΙΚ στην Ελλάδα καταγγέλοντας την παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου για προβολή του ΡΙΚ σε πανελλαδικό δίκτυο.
Και για να υπενθυμίσουμε, το θέμα όλων μας δεν είναι η επικείμενη αναδιοργάνωση της ΕΡΤ – κάτι με το οποίο θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ακόμα και απόλυτα – αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε και για όσους ξέρουν, πρόκειται για μία κίνηση που έγινε με τρόπο που δεν είναι απολύτως συμβατή με τη κείμενη νομοθεσία.
Και θέλοντας να προσθέσω ένα προσωπικό και eurovisionιακό σχόλιο, τελικά η Ευρώπη απέδειξε ότι το motto της φετινής Eurovision “We Are One” τελικά πολλοί στην Ευρώπη το ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ!
Δείτε το βίντεο από την επέμβαση των ΜΑΤ στον Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη)

Μπορείτε να βλέπετε ΕΡΤ ζωντανά εδώ: http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!