Σε ιδιωτικά τζετ προέδρων η βοήθεια της ΕΕ προς τρίτες χώρες

20/04/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Σε μια περίοδο που σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να σφίξουν το ζωνάρι, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατήγγειλε την κακοδιαχείριση του προϋπολογισμού οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τρίτες χώρες. Από τα 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ετησίως, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων φαίνεται πως πηγαίνει σε διεφθαρμένα καθεστώτα ή προγράμματα η υλοποίηση των οποίων δεν ελέγχεται τελικά, ενώ η σχετικά εύπορη Τουρκία λαμβάνει την μερίδα του λέοντος αποσπώντας ετησίως περισσότερα από 565 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο άσκησε κριτική στις Βρυξέλλες για την αποτυχία τους να εκτιμήσουν το αντίκρισμα της οικονομικής βοήθειας. Δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιάζει να επιλέγει στην τύχη την χρηματοδότηση ορισμένων προγραμμάτων, χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες μιας χώρας, την ώρα που διεφθαρμένα καθεστώτα ιδιοποιούνται από τεράστια χρηματικά ποσά απλώς και μόνο συμπληρώνοντας τα κατάλληλα έντυπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μπουρκίνα Φάσο, όπου ενώ ο μισός πληθυσμός κερδίζει λιγότερα από 80 λεπτά του ευρώ ημερησίως, Βέλγοι δάσκαλοι μαθαίνουν στους ντόπιους χορό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χορεύω, άρα υπάρχω».

Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει με 10 εκατομμύρια ευρώ ένα συμβουλευτικό κέντρο μετανάστευσης στο Μάλι, το οποίο ενημερώνει τον κόσμο για το πώς μπορεί να βρει δουλειά στην Ευρώπη. Τα τελευταία τρία χρόνια, το συγκεκριμένο κέντρο έχει βρει δουλειά σε μόλις έξι άτομα. Παράλληλα, ένα φαρμακείο που κατασκευάστηκε με χρήματα από την κοινοτική βοήθεια στη Σιέρα Λεόνε, αντί να στεγάζει φαρμακοποιούς και να διανέμει δωρεάν βασικά φάρμακα, εγκαταλείφθηκε να ρημάξει και έχει μετατραπεί σε ουρητήριο.

Πέρα όμως από τις περιπτώσεις που η κοινοτική βοήθεια δεν πιάνει τόπο, υπάρχουν και εκείνες που καταλήγει να χρηματοδοτεί σκληροπυρηνικά καθεστώτα. Το Μαλάουι, που προσφάτως ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία, τιμωρώντας την με 14 χρόνια φυλάκιση, πρόκειται να λάβει βοήθεια ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο πέντε ετών. Με την τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε ΑΟ την ΕΕ ο πρόεδρος του Μαλάουι Μπίνγκου Μουθαρίκα αγόρασε ένα τζετ για τις προσωπικές του μετακινήσεις…

Παρόμοια ήταν και η κίνηση του 67χρονου προέδρου της Ουγκάντα Γιοβέρι Μουσεϊνί, ο οποίος μετά την εκλογή αγόρασε ένα τζετ τύπου Gulgstream G550, το ταχύτερο είδος προσωπικού αεροσκάφους, αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων εύρω. Παράλληλα έχτισε και μία πολυτελή έπαυλη, η ανέγερση της οποίας κόστισε 113 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε άθλιες συνθήκες.

Άλλα «πακέτα» βοήθειας «χάνονται» σε γραφειοκρατικές ατραπούς ή μπαίνουν στις τσέπες επιτήδειων. «Όταν δίνει κανείς χρήματα σε ένα άκρως διεφθαρμένο σύστημα και προσποιείται ότι παρέχει βοήθεια στους πολίτες μιας χώρας απλώς σπαταλάει πόρους», δήλωσε ο διευθυντής για την Ουγκάντα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ρόμπερτ Λουγκολόμπι.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!