Ο τελευταίος εν ζωή γνωστός gay επιζήσαντας του ολοκαυτώματος, ο Rudolf Brazda ( φωτογραφία αριστερά ) 97 ετών σήμερα, θα τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία και κατόπιν προτάσεως του Γάλλου Προέδρου Nicolas Sarkozy ( φωτογραφία δεξιά ), με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής ( Ordre national de la Légion d’honneur ) την ύψιστη τιμή της Γαλλικής δημοκρατίας.
Ο Rudolf Brazda, πέρασε τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Buchenwald, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, με αριθμό κρατουμένου 7952. Μεταφέρθηκε εκεί στις 8 Αυγούστου, 1942 και παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση του στις 11 Απριλίου 1945.
Η τιμητική διάκριση του Rudolf Brazda αποτελεί προσωπική επιλογή και πρόταση του ιδίου του Γάλλου προέδρου Sarkozy.
Η ανακοίνωση της παρασημοφόρησης, έγινε 66 χρόνια από την ημέρα που ο Brazda έφυγε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945.
Ο Philippe Couillet, πρόεδρος της ένωσης Les Oublié(e)s de la Mémoire ( μια ένωση η οποία μάχεται εδώ και χρόνια για την αναγνώριση των ομοφυλοφίλων θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας ) δήλωσε ότι η παρασημοφόρηση αποτελεί “σημαντικό βήμα στην αναγνώριση του εγκλεισμού των ομοφυλοφίλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ” ενώ τόνισε και τη μεγάλη ψυχική δύναμη και το κουράγιο του κυρίου Brazda ο οποίος μίλησε για όσα έζησε.
Ο συγγραφέας Alexander Zinn έγραψε ένα βιβλίο με τη ζωή του κυρίου Brazda με τίτλο Das Glück Kam Immer zu Mir ( μετάφραση Η ευτυχία πάντα ήρθε σε μένα) . Επιπλέον συγκέντρωσε σημαντικό υλικό για ένα ντοκυμαντέρ το οποίο ελπίζει να κυκλοφορήσει σύντομα, με συνέντευξη του κυρίου Brazda και την επίστροφή του στο Buchenwald.
Ο κύριος Brazda μίλησε για την προσωπική του εμπειρία ως ομοφυλόφιλος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρώτη φορά μετά τα εγκαίνια μνημείου στη μνήμη των ομοφυλοφίλων θυμάτων του ολοκαυτώματος στην πόλη του Βερολίνου. Λίγο καιρό πρίν τα εγκαίνια, το 2008 στην Γερμανική τηλεόραση άκουσε επισήμους να δηλώνουν με λύπη ότι κανείς από τους επιζώντες δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου. ’’Ημουν κρατούμενος στο Buchenwald και είμαι ακόμα εδώ”. Όταν στις 28 Μαίου 2008 εγκαινιάστηκε το Μνημείο στο Βερολίνο δεν είχε προσκληθεί αλλά η πρόσκληση ήρθε ένα μήνα μετά για το Gay Pride του Βερολίνου.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2010, βρισκόταν στην αποκάλυψη πλάκας στη μνήμη των ομοφυλοφίλων θυμάτων των Ναζί, σε ειδική τελετή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Natzweiler-Struthof.
Το 2010 έχει τιμηθεί με διακρίσεις από τις πόλεις της Toulouse και της Nancy για τα όσα έχει πει σχετικά με τα τα όσα πέρασε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ώστε οι νέες γενιές να μαθαίνουν και οι παλαιότεροι να μην ξεχνούν.
Η τελετή παρασημοφόρησης του κυρίου Brazda θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2011, στο Puteaux στο Hauts-de-Seine. Ο ίδιος ο κύριος Brazda θα βγάλει λόγο και το παράσημο θα του παραδώσει στο όνομα του προέδρου της Γαλλικής δημοκρατίας, η Marie-José Chombart de Lauwe, αγωνίστρια της αντίστασης και η οποία έχει επιβιώσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbrück. Σήμερα η Marie-José Chombart de Lauwe είναι πρόεδρος του ιδρύματος Fondation pour la Mémoire de la Déportation.
Στη φωτογραφία κάτω δεξιά ο Rudolf Brazda, σε φωτογραφία του 1940 στη Mulhouse, Γαλλία. ( Ιδιωτική συλλογή /Private Collection )
Στο antivirus με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, μέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τεύχος 36.
Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo.
Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.