Ο Ηρακλής Φοβάκης ταξιδεύει τις “Μαρίες” του στη Νέα Υόρκη

antivirus magazine διαφήμιση

Τον γνωρίσαμε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Διαφορετικότητας 2.0 που οργάνωσε το “AV” και η BePositive το 2008. Στο υπόγειο του Booze φιλοξενήθηκαν οι “Μαρίες” στην πρώτη τους ομαδική έκθεση στην Αθήνα και μετά από μία περιπλάνηση μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους, ήρθε η ώρα να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό.

Μπορεί ο δημιουργός τους, Ηρακλής Φοβάκης, να μην έχει τη δυνατότητα να βρεθεί μαζί τους στη Νέα Υόρκη, λόγω υποχρεώσεων που τον κρατάνε στην Αθήνα, όμως οι “Μαρίες” θα συμμετέχουν για πρώτη φορά σε έναν θεσμό που προωθεί καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, την International Art Expo ’13,  New York, σε συνεργασία με την γκαλερί Art Kolonaki.

Γι’ αυτή την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά του, μίλησε στο “AV” ο Ηρακλής και μας εξηγεί γιατί διάλεξε έξι πίνακες από τη σειρά “Μαρίες” να τον εκπροσωπήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες: “Με αυτή τη σειρά έργων πέρασα πριν μερικά χρόνια στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι το εισιτήριό μου. Σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου και με εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό. Ήταν η περίοδος που αποφάσισα να αλλάξω, από ψυχολόγος να γίνω επιτέλους αυτό που ήθελα πάντα, ζωγράφος. Τελικά κράτησα και τις δύο ιδιότητες. Τις “Μαρίες” τις πιστεύω πολύ και ως θέμα, ταιριάζουν και με τον χαρακτήρα μου.”Maries

Στην Αθήνα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από 1-14 Απριλίου μία νέα σειρά εικαστικών έργων που ετοιμάζει ο ίδιος για την ατομική του έκθεση στον Χώρο Τέχνης & Δράσης “Βρυσάκι” (Βρυσακίου 17, Πλάκα): “Πρόκειται για σχέδια κυρίως με μολύβι και κάρβουνο, αλλά αποτυπωμένα πάνω σε καμβάδες με χρώμα. Είμαι μια ιδέα για μια σύμμικτη κατασκευή και την ονομάσαμε “Αποτυπώματα”, που αποτελείται από παλιά και καινούρια σχέδια σε μία νέα μορφή παρουσίασης”.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα πραγματοποιήσει την επόμενη μεγάλη ατομική του έκθεση από 1-14 Αυγούστου στον ξεχωριστό και ιστορικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο της πόλης: “Ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα τη βαφτίσουμε: “7” ή “Επιστροφή”. Σίγουρα, όμως, θα περιλαμβάνει τα καλύτερα έργα μου μέχρι σήμερα.”

 

Art Expo ’13, N.York στο Art Kolonaki

Η Art Kolonaki έχει την τιμή να φιλοξενεί στο χώρο της, 27 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, τα έργα που θα παρουσιάσει στην συμμετοχή της στην International Art Expo ’13, N.York. Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία για λίγες ημέρες να απολαύσει έργα σύγχρονης εικαστικής Τέχνης, αλλά και να τα αποκτήσει προνομιακά, πριν το διεθνές κοινό. Η φουάρ τέχνης Art Expo ’13, N.York θεωρείται από τις μεγαλύτερες του κόσμου και παρουσιάζει τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία εδώ και 37 χρόνια, στην καρδιά της τέχνης, τη Ν. Υόρκη. Η Art Kolonaki, αν και μόνο με ένα χρόνο παρουσία στα εικαστικά πράγματα, τολμάει να αναμετρηθεί με τις μεγάλες γκαλερί του πλανήτη. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να δείξει σε όλους ότι, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει Πολιτισμό με αξιώσεις και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι η σύγχρονη εικαστική δημιουργία μπορεί να αποτελέσει εξαγώγιμο προΐόν για την Ελλάδα.

Τα έργα της ελληνικής συμμετοχής θα εκτίθενται μέχρι και τις 2 Μαρτίου στην αίθουσα Art Kolonaki (Λυκαβηττού 20).

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!