ΟΥΓΚΑΝΤΑ: Παράνομη σύλληψη για γνωστό gay ακτιβιστή και τέσσερις άλλους άνδρες

16/11/2013
antivirus magazine διαφήμιση

O Samuel Ganafa, γενικός διευθυντής την οργάνωσης Spectrum Uganda αλλά και ηγετική παρουσία του LGBT κινήματος της χώρας, συνελήφθη την περασμένη Τρίτη από την αστυνομία, μαζί με τέσσερις άλλους άνδρες (ένας από αυτούς ήταν ο ανιψιός του). Οι κατηγορίες πάνω στις οποίες έγινε η συγκεκριμένη σύλληψη παραμένουν ασαφείς.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα αντίστοιχες περιπτώσεις συλλήψεων και άδικων ερευνών.

Την Πέμπτη κυκλοφόρησε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την υπόθεση, υπογεγραμμένο από τις οργανώσεις Civil Society Coalition on Human Rights, Constitutional Law και Spectrum Uganda. Σας το παραθέτουμε παρακάτω.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. SAMUEL GANAFA ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Για άμεση απελευθέρωση

Πέμπτη 14.11.2013

Ο κ. Samuel K Ganfa, ο γενικός διευθυντής της Spectrum Uganda Initiatives και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sexual Minorities Uganda (SMUG), συνελήφθη την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Kasangati στα προάστια της Καμπάλα, μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Commander Chemonges, ο οποίος του ζήτησε να εμφανιστεί στο συγκεκριμένο τμήμα.

Όταν εμφανίστηκε του περάστηκαν χειροπέδες από έναν αστυνομικό. Χωρίς να του επιδείξουν κάποιο ένταλμα σύλληψης, εξαναγκάστηκε να μπει σε ένα αστυνομικό βαν και οδηγήθηκε δύο φορές στην κατοικία του για περαιτέρω έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη χωρίς το σχετικό ένταλμα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επίσκεψης στο σπίτι, οι τρεις φιλοξενούμενοι του κ. Ganafa, Joseph Kayizi, Kasali Brian και Michael Katongole, συνελήφθησαν εξίσου και οδηγήθηκαν στο τμήμα για ανάκριση. Ο ανιψιός του Brian Kasirye, ο οποίος έσπευσε στο τμήμα για να ελέγξει το θείο του, συνελήφθη επίσης.

Αργότερα η αστυνομία υπέβαλε τον κ. Ganafa σε τεστ HIV, χωρίς δικαστική εντολή ή τη συγκατάθεση του.

Εχθές, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, πληροφορήθηκε ότι κάποιος Disan Twesiga τον είχε καταγγείλει. Ο Disan ισχυρίστηκε ότι ο Sam τον είχε μολύνει με HIV και ότι υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο του κ.Ganafa, προτρέποντας να γίνει μια ακόμη έρευνα στην κατοικία του. Οι αστυνομικοί τον πήραν μαζί τους και τις τρεις φορές που έψαξαν.

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου ο καταγγέλλων Disan Twesiga, έδωσε μια συνέντευξη τύπου στο τμήμα του Kasangati, μπροστά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η αστυνομία μετέφερε τον Mr Ganafa μπροστά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό έγινε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει κριθεί ένοχος από το δικαστήριο, όποτε και θεωρείται αθώος σύμφωνα με το νόμο. Μέχρι και σήμερα, οι πέντε ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κάποια επίσημη κατηγορία και χωρίς να έχουν οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, αν και παρήλθε το χρονικό όριο των 48 ωρών που προβλέπει ο νόμος.

 Η «Sexual Minorities Uganda (SMUG)»,  η «Spectrum Uganda», «Civil society coalition on Human Right» και η «Constitutional Law» παρακολουθούν στενά την υπόθεση και έχουν δώσει εντολή σε δικηγόρους να εκπροσωπήσουν όλοι τους κατηγορούμενους. Η αίτηση για την απελευθέρωση των κρατουμένων έχει κατατεθεί και βρίσκεται σε αναμονή για ακρόαση, καθώς δεν υπήρχε κάποιος Δικαστής για να γίνει σήμερα.

Η «Sexual Minorities Uganda (SMUG)»,  η «Spectrum Uganda», «Civil society coalition on Human Right» και η «Constitutional Law» καταδικάζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ganafa συνελήφθη, τον τρόπο με τον οποίο οι έρευνες διεξήχθησαν, την ταπεινωτική εμφάνιση του μπροστά από τον Τύπο, καθώς και την παραβίαση του κανόνα «48 ωρών» για την προσαγωγή ενός υπόπτου ενώπιον του δικαστηρίου.

Καλούμε, επίσης, την Αστυνομία της Ουγκάντα να απελευθερώσει τον κ. Ganafa και τα τέσσερα άλλα άτομα ή να μεριμνήσει για την άμεση προσαγωγή τους στο δικαστήριο. Τους παροτρύνουμε, τέλος, να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ανήκει σε μια σειρά από τεκμηριωμένες συλλήψεις που εστιάζονται στα Lesbian, Gay Bisexual ,Transgender και Intersex ( LGBTI ) άτομα στην Ουγκάντα. Γι ‘αυτό καλούμε την αστυνομία να σταματήσει τον συνεχή εκφοβισμό ολόκληρης της LGBT κοινότητας καθώς και των νομικών εκπροσώπων των κρατουμένων.

πηγή: dayagainsthomophobia.org

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!