Μάικλ Ντάγκλας και Ματ Ντέιμον στο βραβευμένο Behind the Candelabra

03/12/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Επίσημη συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ Καννών, 11 Βραβεία Έμμυ ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας για την Τηλεόραση, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου και βέβαια η σφραγίδα του HBO, του αμερικάνικου καλωδιακού δικτύου πίσω από σειρές – ναυαρχίδες όπως το «Game of Thrones», το «Six Feet Under» και το «Sex and the City».

Με την παραπάνω κληρονομιά έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Δεκέμβρη η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «Behind the Candelabra», σκηνοθέτη της τριλογίας «Oceans Eleven» και των βραβευμένων με Όσκαρ, «Traffic» και «Έριν Μπρόκοβιτς».

Πρωταγωνιστικό δίδυμο ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Μάτ Ντέιμον που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν για να υποδυθούν τον βιρτουόζο πιανίστα Λιμπεράτσε και τον φίλο του Σκοτ Θόρσον.

Ο Λιμπεράτσε ήταν ένας διάσημος πιανίστας, μοναδικός περφόρμερ και λαμπερός αστέρας στη σκηνή και την τηλεόραση. Το όνομά του, συνώνυμο με το σόου, την ακραία πολυτέλεια και… τα κηροπήγια (candelabra), έγινε γνωστό σε κάθε άκρη του πλανήτη και στη 40χρονη καριέρα του απέκτησε ένα πιστό, φανατικό κοινό.

Η ταινία φωτίζει την προσωπική ζωή του Λιμπεράτσε (ή Λι όπως τον φώναζαν αρκετοί), και συγκεκριμένα τη σχέση του με το νεαρό Σκοτ Θόρσον, από την πρώτη τους συνάντηση στο Hilton του Λας Βέγκας μέχρι τον πικρό, δημόσιο χωρισμό τους.

Σε ολόκληρη την καριέρα του ο Λιμπεράτσε κράτησε την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού εκείνη την εποχή η ομοφυλοφιλία δεν ήταν αποδεκτή. Ακόμα και όταν η σχέση του με τον Σκοτ Θόρσον κατέληξε στα δικαστήρια, ο Λιμπεράτσε συνέχισε να αρνείται ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι είχαν υπάρξει εραστές.

Παρόλα αυτά, ο Τζέρι Γουάιντρομπ, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας και προσωπικός φίλος του Λιμπεράτσε ανέφερε πρόσφατα στο Entertainment Weekly πως ο Λι δεν έκρυβε εντελώς τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, τουλάχιστον στην ιδιωτική του ζωή. «Δεν υπήρχε καμία προσποίηση. Δεν προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν είναι gay. Εκείνο τον καιρό δεν μπορούσες να βγεις εύκολα από την ντουλάπα. Ήταν διαφορετικές εποχές. Ο κόσμος απλά δεν το συζητούσε».

Ο Λιμπεράτσε βέβαια έκανε ότι μπορούσε για να μη δίνει τροφή στα media και στο κοινό του. Αρραβωνιάστηκε το 1953 την Τζόαν Ντελ Ριο, χορεύτρια στο Βέγκας, ενώ μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, για ένα θέμα που υπονοούσε πως είναι ομοφυλόφιλος, αρραβωνιάστηκε την διάσημη αθλήτρια και ολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ, Σόνια Χένι. Ο αρραβώνας τους δεν κράτησε πολύ, ο Λιμπεράτσε όμως κέρδισε την δίκη ενάντια στην εφημερίδα και μαζί την αποζημίωση των 22.000 δολαρίων.

«Ο Λιμπεράτσε ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα», εξηγεί ο Σόντερμπεργκ και «ήθελα να σιγουρευτώ πως η ταινίας μας θα καταφέρει να αποδώσει τον χαρακτήρα του, όσο καλύτερα μπορούσε».

Αναφέρει επίσης, πως η ταινία του απορρίφθηκε από όλα τα μεγάλα αμερικάνικα στούντιο, πριν το HBO αποκτήσει τα δικαιώματα. «Κανείς μας δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο. Είχαμε τον Μάικλ και τον Ματ, ένα υπέροχο σενάριο και ένα budget 23 εκατομμυρίων δολαρίων». Η απάντηση που λάμβαναν σύμφωνα με τον Γουάιντρομπ «ήταν πως η ταινία δεν θα ενδιέφερε κανέναν που δεν είναι ομοφυλόφιλος. Το ενδιαφέρον στοιχείο, βέβαια, ήταν πως το κοινό του Λιμπεράτσε τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 δεν ήταν gay, αλλά κυρίες που απλά αγαπούσαν να τον βλέπουν επί σκηνής.

Έξι μήνες μετά την πρεμιέρα της στις Κάννες, την μετέπειτα προβολή της στο HBO και ενώ συνεχίζει την πορεία της στους ευρωπαϊκούς κινηματόγραφους, το «Behind the Cancelabra», ετοιμάζεται για το ελληνικό του ντεμπούτο, στις 5 Δεκεμβρίου από την Hollywood Entertainment.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!