Ιταλία : Τελευταίο αντίο στο Lucio Dalla

05/03/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Lucio Dalla, το φέρετρο με τη σορό του οποίου εξετέθη στο μέγαρο του δήμου της Bologna. Από χθες το πρωί, μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, η ουρά φίλων και θαυμαστών, στην πλατεία Piazza Maggiore της Bologna, ήταν πάντα τεράστια. Τεράστιο πλήθος, -φίλοι, συγγενείς, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, πολιτικοί- κατέκλυσαν την Piazza Maggiore της Bologna -την Piazza Grande του Lucio Dalla – για να ευχηθούν στον αγαπημένο τραγουδοποιό «καλό ταξίδι».

Πολλοί συνάδελφοι του μεγάλου εκλιπόντα τραγουδοποιού θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι, ακριβώς τα μεσάνυχτα, όταν άλλαξε η ημέρα, την οποία ο Dalla θα έκλεινε τα εξήντα εννέα του χρόνια.

Πάνω στο φέρετρο, ένα τριαντάφυλλο και ένα μικρό, κόκκινο κερατάκι, που σύμφωνα με την παράδοση του ιταλικού Νότου, συμβολίζει την καλή τύχη και απομακρύνει την γρουσουζιά.

Η κηδεία άρχισε στις 15:30 (ώρα Ιταλίας) στη βασιλική του San Petronio. Μια τελετή λιτή με μαρτυρίες φίλων του Lucio Dalla και ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου.

«Χρόνια πολλά Lucio» είπε ο Padre Bernardo Boschi, ο εξομολογητής του Lucio Dalla, κατά την έναρξη της τελετής στη βασιλική του San Petronio. «Σήμερα είναι 4 Μαρτίου, είναι τα γενέθλιά σου, και το ξέρουν όλοι γιατί το έχουν τραγουδήσει» συνέχισε συγκινημένος, αναφερόμενος στο αγαπημένο τραγούδι 4 Marzo 1943 που είχε παρουσιάσει ο Lucio Dalla στη σκηνή του φεστιβάλ του San Remo το 1971, και είχε τον τίτλο της ημέρας που ήλθε στη ζωή 69 χρόνια πριν.

Ο σύντροφος του Marco Alemanno, σκηνοθέτης, τραγουδιστής και φωτογράφος, που βρισκόταν εδώ και χρόνια κοντά στον Lucio Dalla και ο οποίος ήταν μαζί του στο Montreux της Ελβετίας την ημέρα του θανάτου του- ανέγνωσε στίχους από του τραγούδι Ι Rondini(Τα Χελιδόνια). ( Δείτε παρακάτω το βίντεο )

Ο σύντροφος του Marco Alemanno

« Είχα την τιμή να μεγαλώσω δίπλα του» είπε με θλίψη και δάκρυα ο Alemanno στον επιτήδιο λόγο που ανέγνωσε στην κηδεία του συντρόφου του και προσέθεσε « Και τώρα, με εσάς όλους μπορώ να του πω Ευχαριστώ».

Φίλοι, συνεργάτες και πολιτικοί βρίσκονταν στην εκκλησία -ανάμεσά τους ο πρώης ποδοσφαιριστής Roberto Baggio το «αφεντικό» της Ferrari Luca Cordero di Montezemolo, οι καλλιτέχνες Jovanotti, ο Eros Ramazzotti, η Ornella Vanoni, ο Luca Carboni, ο Gianluca Grignani και άλλοι.

Η δημοσιογράφος Lucia Annunziata, σχολιάζοντας σε απευθείας μετάδοση την κηδεία είπε στον τηλεοπτικό αέρα « Η κηδεία του Lucio Dalla αποτελεί παράδειγμα του τι σημαίνει να είσαι gay στην Ιταλία» και προσέθεσε « Μπορείς να πας στην εκκλησία, θα έχεις κηδεία σύμφωνα με την Καθολική παράδοση αρκεί να μη δηλώνεις ανοιχτά ότι είσαι gay».

Ο δικηγόρος και ΛΟΑΔ ακτιβιστής Franco Grillini, δήλωσε σοκαρισμένος που η Καθολική εκκλησία δεν επέτρεψε να ακουστεί κατά την τελετή κανένα από τα τραγούδια του Lucio Dalla παρά το αίτημα των πολιτών και προσέθεσε « Η επιλογή τους έγινε το πιθανότερο επειδή φοβούνταν να ακουστούν τα τραγούδια αγάπης΄. Και σε αντίθεση με την υποκρισία της ημέρας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλληπητήρια μου στον σύντροφο του».

Μέρος την κληρονομιάς του, πρόκειται, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, να διατεθεί για την δημιουργία ειδικού ιδρύματος που θα στηρίζει τις τέχνες, και κυρίως, τις προσπάθειες των νέων μουσικών.

Το αντίο του συντρόφου του

Μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του

Le Rondini ( απόσπασμα από την τελευταία συναυλία του στο Montreux της Ελβετίας )

Caruso

4 Marzo 1943

Piazza Grande

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!