Θριαμβευτική νίκη για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο κατέκτησε 186 έδρες στην Βουλή. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει ποτέ εξασφαλίσει κόμμα εδώ και τρεις δεκαετίες καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Σοσιαλιστές για την κατάσταση της οικονομίας η οποία οδήγησε την ανεργία στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Ο 56χρονος συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας και εκείνος που καλείται να διαχειριστεί το ποσοστό ρεκόρ του 22% ανεργία, την οικονομική κρίση, την ύφεση, ο άνθρωπος που ελπίζουν οι Ισπανοί πως θα τους βγάζει από τη λιτότητα και τη μιζέρια. Είναι αυτός που έχει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα που έχει φτάσει το 9,2% του ΑΕΠ, την ανάπτυξη που προβλέπεται να εμφανίσει το 2012 αρνητικό πρόσημο, καθώς και το 1 εκατ. οικογένειες οι οποίες κινδυνεύουν με έξωση.
Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές (PSOE) καταβαραθρώθηκαν και στη νέα σύνθεση της Βουλής κατακτούν 110 έδρες , το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος και σήμερα μέλη του κόμματος δηλώνουν ανοιχτά ότι ανησυχούν για «επιστροφή στο παρελθόν» και «σκληρά μέτρα».
Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Ραχόι έγινε γνωστός για την τακτική του της αντιπαράθεσης. Ακόμη και κατά την προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην κριτική εις βάρος της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση αποκαλύπτοντας ελάχιστες πληροφορίες για το δικό του πρόγραμμα, ώστε να μην τρομοκρατήσει πιθανούς ψηφοφόρους.
Λίγο πριν από τις εκλογές ο Ραχόι ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας σε όλους τους τομείς πλην των συντάξεων.
Στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ωστόσο, ο Ραχόι είναι γνωστός ως ένας μετριοπαθής ηγέτης που αναζητεί συμβιβασμούς ανάμεσα σε “γεράκια” και “περιστέρια”. Δεν έχει διασαφηνίσει σε ποιό σημείο προτίθεται να φτάσει ώστε να ακυρώσει ορισμένες από τις φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Θαπατέρο–όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και η ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση.
Μέλη των σοσιαλιστών αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα «ιδιωτικοποιήσει την παιδεία»και θα «επιτεθεί ανοιχτά κατά του gay γάμου και κατά των αμβλώσεων».
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2005 και είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις το 2010. Τότε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), είχε ψηφίσει κατά και των δύο νόμων.
«Πιστεύω οτι αυτό το αποτέλεσμα, αποτελεί ένα βήμα πίσω για την Ισπανία» αναφέρει ένα μέλος των σοσιαλιστών 61 ετών,ενώ ο γιός του, περίπου είκοσι ετών αναφέρει «δεν αποτελεί έκπληξη. Η κρίση, η ανεργία έκαναν πολλούς δυσαρεστημένους».
«Έρχονται δύσκολοι καιροί» παραδέχθηκε ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναλαμβάνει τη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Ιστορικός θρίαμβος», «απόλυτη δεξιά» είναι ορισμένοι από τους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων.
Το σίγουρο είναι ότι με την εκλογή του Ραχόι στην πρωθυπουργία της χώρας μπορεί να ξαναεξεταστούν τα ΛΟΑΔ δικαιώματα. Εδώ αξίζε να σημειωθεί οτι τo 2008, δηλώσεις της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη ΛΟΑΔ κοινότητα, όταν στη βιογραφία της που είχε γράψει ο δημοσιογράφος Pilar Urbano η βασίλισσα είχε δηλώσει « Μπορώ να καταλάβω, να δεχτώ και να σεβαστώ ότι υπάρχουν άνθρωποι άλλων σεξουαλικών τάσεων, αλλά θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι για να είναι ομοφυλόφιλοι ; Θα έπρεπε να κάνουν παρελάσεις και διαμαρτυρίες ;»” είπε σύμφωνα με το βιβλίο, που γράφτηκε από το συντηρητικό ισπανικό δημοσιογράφο Urbano. Και είχε προσθέσει « Εάν εκείνοι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν μαζί, να ντύθουν νύφη και γαμπρός και να παντρευτούν, θα μπορούσαν να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν ή όχι, ανάλογα με τη νομοθεσία της χώρας τους, αλλά δεν πρέπει να το αποκαλούν αυτό γάμο, επειδή δεν είναι γάμος».
Αυτό και άλλα υποτιθέμενα σχόλια από τη βασίλισσα έφεραν την ισπανική μοναρχία δέκτη σπάνιας έντονης κριτικής με το παλάτι να εκδίδει μια συγγνώμη εξ ονόματος της βασίλισσας για το ” μη ακριβές” περιεχόμενο των δηλώσεων που αποδίδονταν σε αυτήν. Ο βασιλιάς Juan Carlos, γνωστός για τα κατά πολύ πιό φιλελεύθερά συναισθήματα του σε σχέση με τη σύζυγό του , ήταν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , εξοργισμένος και είχε δηλώσει , σύμφωνα πάντα με δημοσιογράφους , ότι θα απολύσει τους ανώτερους υπαλλήλους του παλατιού που ενέκριναν την επίσημη βασιλική επικύρωση του βιβλίου.