Η Margaret Thatcher και τα ΛΟΑΔ δικαιώματα

09/04/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών η βαρώνη Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990. Αμφιλεγόμενη εν ζωή, η Margaret Thatcher, διαδραμάτισε πολιτικό ρόλο στα ΛΟΑΔ δικαιώματα κατά τη διάρκεια της πολιτικής της ζωής. Παρά τις αντιπαραθέσεις τις οποίες προκάλεσε το 1987  με το διάσημο άρθρο 28 (Section 28), το οποίο  απαγόρευσε τη διδασκαλία ή την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και είχε περάσει από την κυβέρνηση της, η βαρόνη Θάτσερ υποστήριξε θερμά την αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη δεκαετία του 1960, παρά την έντονη αντίδραση της παράταξης της. Το 1967, ψήφισε υπέρ της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφυλίας, στην Αγγλία και την Ουαλία. Ενώ ήταν πρωθυπουργός, κατέστη  νόμιμο, από νομικής άποψης, το να είναι κάποιος γκέι στη Σκωτία το 1981 και στη Βόρεια Ιρλανδία το 1982.

Αλλά τον Οκτώβριο του 1987, στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος όταν έγινε συζήτηση για το άρθρο 28, η  βαρόνη Θάτσερ έκανε ανοιχτή επίθεση  εναντίων της “θετικής εικόνας” των ομοφυλόφιλων κατά την ομιλία της λέγοντας ότι αυτό το οποίο την ανησυχούσε ήταν : «Τα παιδιά διδάσκονται ότι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να είναι ομοφυλόφιλοι.» ( “Children are being taught that they have an inalienable right to be gay” ).

Το άρθρο 28 καταργήθηκε το 2003 και το 2009, ο David Cameron συγγνώμη εξ ονόματος του Κόμματος, λέγοντας ότι ήταν «λάθος» να εισαγάγει τη νομοθεσία η τότε κυβέρνηση. Ο ακτιβίστης ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Peter Tatchell σχολίασε το θάνατο της βαρόνης Θάτσερ, λέγοντας ότι «ήταν εξαιρετική για το ως επί το πλείστον λάθος λόγους», αλλά συνεχίζεται να πω: «δεν χαίρομαι με το θάνατο της. Συλλυπούμαι, όπως κάνω με το θάνατο οποιουδήποτε προσώπου.» Και προσέθεσε «το 1988, η κυβέρνηση Θάτσερ ήταν αυτή που θέσπισε για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια κατά των ομοφυλοφίλων , το άρθρο 28. Στη διάσκεψη της παράταξης της το 1987 χλεύασε δημοσίως  τους ανθρώπους που αγωνίζονταν για το δικαίωμα να είναι ομοφυλόφιλοι, λέγοντας στη διάσκεψη του συντηρητικού κόμματος ότι  δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα.

“Κατά τη διάρκεια της θητείας της, συλλήψεις και καταδίκες  συναινούντων ομοφύλων ατόμων είχαν εκτοξευτεί, όπως και η  βία και οι δολοφονίες μελών της κοινότητας. Ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν ευρέως δαιμονοποιηθεί λόγω της πανδημίας του AIDS και η Θάτσερ δεν μπορούσε να αμφισβητήσει αυτό το διασυρμό.

“Στο ενεργητικό της, είναι αυτή η οποία γκρέμισε τη σεξιστική γυάλινη οροφή στην πολιτική. Ωστόσο, όταν έγινε πρωθυπουργός έκανε λίγο για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν μια macho, γεμάτη τεστοστερόνη  δεξιά πολιτικός,”είπε ο Tatchell.

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, πίσω το 2006, ο συντηρητικός Βουλευτής Francis Maude, είπε ότι η προσέγγιση του κόμματός του για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη δεκαετία του 1980 και του 1990 ήταν λάθος, ότι το άρθρο 28 ήταν ένα λάθος, και εξέφρασε την αγάπη του για τον ανοιχτά γκέι αδελφό του που πέθανε από AIDS πρίν 12 χρόνια.

Ο Matthew Parris, δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής, δήλωσε ότι επιθυμία του ήταν να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του ως βουλευτής στη δεκαετία του 1980, και είπε επίσης ότι η βαρόνη Θάτσερ ήξερε ήταν γκέι. Είπε: «Της είπα ότι ήμουν ομοφυλόφιλος, όταν πήγα να της πω αντίο, και έβαλε το χέρι της στον καρπό μου και είπε, «Matthew πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για σας να το πείτε». Και αυτό το είπε με ευγενικό και γεμάτο στοργή τρόπο

Πριν πεθάνει από AIDS, το 1985, ο κόμης του Avon, που ήταν ευρέως γνωστός ότι ήταν ομοφυλόφιλος, διορίστηκε από τη βαρόνη ως υπό Γραμματέας του κράτους για το περιβάλλον, και πριν από την εν λόγω θέση ήταν στη γραμματεία ενέργειας, από το 1983, θέση στην οποία τον είχε διορίσει η ίδια η βαρόνη.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι σε δηλώσεις του αναφέρουν ότι με τη ψήφιση του άρθρου 28, η βαρόνη έκανε τη ΛΟΑΔ κοινότητα να βγει από το ντουλάπι και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα της. Ο Αμερικανός ακτιβιστής ΛΟΑΔ δικαιωμάτων Dan Savage έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο “Ζούσα στο Λονδίνο  όταν συζητιόταν άρθρο 28. Ο νόμος σας έκανε τον Ian McKellen να βγει από το ντουλάπι.” Όσο αφορά τη μεγάλη επιδημία του AIDS, το άρθρο 28 έφερε τον πανικό.   Ένιωσα ότι αυτός ο νόμος  μπορεί να είναι ο πρώτος από κάποια άλλη αντι-γκέι νομοθεσία. Αντίθετα το άρθρο  28 ήταν η αρχή του τέλους για την πολιτική ομοφοβία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή ο McKellen δεν ήταν το μόνο γκέι πρόσωπο να βγει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και ξέρετε τι συμβαίνει όταν ο ομοφυλόφιλοι άνθρωποι βγαίνουν. Και σε ευχαριστώ για αυτό, Μάγκι”.

Το σίγουρο είναι ότι η Θάτσερ σφράγισε την πολιτική και κοινωνική ζωή της Βρετανίας τη δεκαετία του 1980 και υπήρξε μια πολιτικός η οποία δε δίστασε να τα βάλει με τους πάντες και τα πάντα.Οι πολιτικές αυτές που πιστώθηκαν από ορισμένους ως σωτήριες για τη βρετανική οικονομία, αποξένωσαν πολλούς που είδαν στο θατσερισμό την καταστροφή των εργασιακών θέσεων και των παραδοσιακών βιομηχανιών.
H Mάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε τον Οκτώβιο του 1925 και ήταν κόρη ενός παντοπώλη, όπως άλλωστε και η ίδια συνήθιζε να λέει.Μπήκε από νωρίς στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 1959. Το 1975 κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις και να γίνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, οικονομικά και κοινωνικά, για τη χώρα. Κέρδισε τις εκλογές του 1979 και έγινε η πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση που διατήρησε μέχρι το Νοέμβριο του 1990, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!