Η αλληλεπίδραση μεταξύ οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος αποτελεί νομοτέλεια σε κοινωνίες, όπως αυτές του ανεπτυγμένου κόσμου.
Οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που υφίσταται η παγκόσμια LGBT κοινότητα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει το δικό της οικονομικό αντίκτυπο, καθιστώντας τη μια υπολογίσιμη δύναμη στις παγκόσμιες αγορές.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους Financial Times, η παγκόσμια αγορά των Gay, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο «εναλλακτικός» τρόπος ζωής που προτείνει η κοινότητα των LGBT , έχει αποκτήσει μια αναπτυσσόμενη δυναμική, η οποία δεν γίνεται να αγνοηθεί από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή, έπαιξε προφανώς η ολοένα και μεγαλύτερη «πολιτική» αναγνώριση της LGBT κοινότητας μέσα στην κοινωνία, αποτέλεσμα των συνεχόμενων αγώνων των υποστηρικτών της.
Σε όλες και περισσότερες χώρες η νομιμοποίηση των gay γάμων γίνεται πραγματικότητα, αλλάζοντας ριζικά τα δημογραφικά δεδομένα του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το 1961 το 51% του πληθυσμού ζούσε στην παραδοσιακή μορφή οικογένειας. Το 2009 το ποσοστό μειώθηκε στο 39%.
Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των εκάστοτε «ρυθμιστών» του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι από τις κλασικές αγορές στις πιο εναλλακτικές, φαίνεται και από τις πολιτικές που αρχίζουν να εφαρμόζουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Credit Suisse, η οποία το 2009 ξεκίνησε πρωτοβουλία LGBT εντός του τμήματος private banking στις ΗΠΑ. Έκτοτε αυτό έχει εξελιχθεί σε δικό του τμήμα, στοχεύοντας στα ζευγάρια ιδίου φύλου.
«Ξεκίνησε ως προσωπική μάχη», δήλωσε στους Financial Times ο ιδρυτής του τμήματος Eric Berger και συμπλήρωσε: «Μαζί με ορισμένους συναδέλφους θεωρήσαμε ότι ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Και αναγνωρίσαμε ότι υπήρχε ισχυρή οικονομική επιχειρηματολογία».
Κύριο μέλημα του τμήματος αυτού είναι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας καθώς και η διασφάλιση του συντρόφου (τουλάχιστον μέχρις ότου αναγνωριστεί σε κάθε χώρα ο γάμος ομοφύλων). Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι η συνταξιοδότηση. «Σε μεγάλο βαθμό, η κοινότητα LGBT δεν σκέφτεται το θέμα της συνταξιοδότησης. Δεν βλέπει τη ζωή με το ίδιο μάτι» εξηγεί ο κ. Thomspon.