Η Ελβετική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την απέλαση στο Ιράν ενός Ιρανού ομοφυλόφιλου, που είχε καταδικάστει σε δύο έτη με αναστολή για διακίνηση ηρωίνης.
Το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο της συνομοσπονδίας, εκτίμησε οτι «Οι Ιρανικές αρχές, ανέχονται την ομοφυλοφιλία όταν αυτή δεν ασκείται ανοιχτά και με τρόπο που προσβάλλει».
Καταδικασμένος από την δικαιοσύνη του καντονίου της Βέρνης σε 24 μήνες φυλακής με αναστολή για παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου περί ναρκωτικών, ο 35 χρονος Ιρανός, ο οποίος έχει υπογράψει σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης με έναν Ελβετό πολίτη, είδε την άδεια παραμονής του να μην ανανεώνεται από το Ελβετικό ομοσπονδιακό γραφείο μεταναστεύσεων. Ο 35 χρονος είχε κάνει έφεση κατά της απόφασης σε αρκετά καντονικά δικαστήρια πριν αυτή φτάσει στο ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο.
Αξίζει να αναφερθεί οτι ενώ οι δικηγόροι του αναφέρθηκαν στην επιδείνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράν από την άφιξη στην εξουσία του Mahmoud Ahmadinejad, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το Ελβετικό ομοσπονδιακό γραφείο των μεταναστεύσεων είχε εξηγήσει στους δικαστές ότι οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράν δεν απειλούνται να ζουν την ομοφυλοφιλία τους «με διακριτικό και ιδιωτικό τρόπο».
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε «την ανησυχία της». «Δεν είναι αποδεκτό ένα δικαστήριο να δηλώνει οτι αν ο 35χρονος αποκρύψει την ομοφυλοφιλία του δεν θα έχει προβλήματα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου ( AFP ) και προσθέτει : «Το να αναγκαστεί να εγκαταλείψει ή να αποκρύψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του αποτελεί μια μορφή δίωξης».
Λίγα λόγια για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στο Ιράν
Τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στο Ιράν από το 1979, χρονιά της Ιρανικής επανάστασης ή αλλιώς γνωστή ως Ισλαμική επανάσταση, στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράνβρίσκονται υπό κυβερνητική δίωξη, με εκτελέσεις ΛΟΑΤ ατόμων, συχνά δημοσίως.
Το 2007, ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, είπε ότι η ομοφυλοφιλία δεν υπάρχει στο Ιράν, αν και ένας εκπρόσωπος του αργότερα δήλωσε ότι τα σχόλιά του είχαν παρανοηθεί.
Η ομοφυλοφυλία είναι ένα έγκλημα τιμωρητέο με θάνατο από τη θεοκρατική ισλαμική κυβέρνηση της χώρας. Οποιοσδήποτε τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας έξω από έναν ετεροφυλόφιλο γάμο είναι απαγορευμένος.
( Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά. )
Ελβετική νομοθεσία
Σε δημοψήφισμα, στις 28 Νοεμβρίου 2010, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της απέλασης μεταναστών που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, πρόταση που προωθήθηκε από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα SVP . Tο 53% όσων προσήλθαν στις κάλπες έδωσαν την εντολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο να καταρτίσει τον σχετικό νόμο.
Λίγα λόγια για την Ελβετία
Η Ελβετία, με επίσημο όνομα Ελβετική Συνομοσπονδία (SchweizerischeEidgenossenschaft, Confédérationsuisse, ConfederazioneSvizzera, Confederaziunsvizra, ConfoederatioHelvetica) είναι μια χώρα της δυτικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν. Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.780.200 (εκτίμηση Δεκέμβριος 2008).
Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη (128.041 κάτοικοι το 2007) ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Η χώρα υποδιαιρείται διοικητικά σε 26 καντόνια και ημικαντόνια. Η ύπαρξη των ημικαντονιών έχει ιστορικούς λόγους. Τρία από τα 23 καντόνια αποτελούνται από δύο ημικαντόνια. Το καθένα από αυτά έχει δική του κυβέρνηση και, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί ξεχωριστό κράτος. Αλλά οι αντιπρόσωποι των καντονίων σχηματίζουν το κεντρικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, που ο πρόεδρός του είναι και πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.
Πηγή σημειώσεων : Wikipedia