Η αποχώρηση του Marc Jacobs από τον οίκο Louis Vuitton

03/10/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Οι φήμες ήθελαν από το καλοκαίρι ο Marc Jacobs να μην ανανεώνει το συμβόλαιό του με το γαλλικό οίκο μόδας Louis Vuitton, στον οποίο ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής τα τελευταία δεξαέξι χρόνια. Στο τελευταίο show της ανοιξιάτικης συλλογής για το 2014 της Louis Vuitton ήρθε η ώρα οι φήμες να επιβεβαιωθούν.

Μετά από δεκαέξι χρόνια θητείας, μετά από συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Takashi Murakami, Yayoi Kusama και Damien Hirst ο ταλαντούχος Αμερικανός σχεδιαστής Jacobs πλέον δεν είναι ο creative director του γαλλικού οίκου Louis Vuitton αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά.

Το fashion show του οίκου Louis Vuitton -και μάλιστα, το τελευταίο «δια χειρός» Marc Jacobs- πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Ο σχεδιαστής παρουσίασε την τελευταία του συλλογή για τον γαλλικό οίκο και δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι από τον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου που βρέθηκαν εκεί για να απολαύσουν από κοντά το σόου. To τελευταίο του show του για τον Louis Vuitton ήταν απλά φαντασμαγορικό. Ένα κύκνειο άσμα, φόρος τιμής σε όλα αυτά του τα χρόνια στον οίκο με ένα σκηνικό, ζωντανό ψηφιδωτό με στοιχεία από όσα έχουμε δει στο παρελθόν στα Louis Vuitton shows και δημιουργίες για το καλοκαίρι σε μαύρο χρώμα, όπως άλλωστε και η πρώτη του συλλογή πριν από 16 χρόνια. Η έναρξη της επίδειξης μίλησε: H Edie Campbell εμφανίστηκε στον διάδρομο «γυμνή», καλυμμένη με γκράφιτι «Louis Vuitton». Μαύρες αλυσίδες έκλειναν τους καρπούς της. Ίσως αυτή να συμβόλιζε την αποχαιρετιστήρια δήλωση του: Σε λίγα λεπτά η τελευταία του επίδειξη για τον Vuitton θα είχε τελειώσει και θα ήταν «ελεύθερος» από τον οίκο που τον έκανε διάσημο σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα από τον οίκο τον οποίο προσωπικά θεωρώ ότι έσωσε από τη λήθη, μιας και είναι αυτός που έδωσε στον διάσιμο για τα δερμάτινα του είδη οίκο έναν αέρα prêt-à-porter και τον έφερε στο προσκήνιο της παγκόσμιας μόδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επιχείρηση της Louis Vuitton παρουσιάσε μείωση κερδών κατά 5-6% τον τελευταίο χρόνο. Το τελευταίο 12μηνο, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο αν λάβουμε υπόψη την ταλαιπωρημένη ευρωπαϊκή οικονομία, κατά την περίοδο αυτή. Παράλληλα όμως, τα κέρδη της σημείωσαν πτώση κατά 5 με 6 %. Η μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη της επήλθε κυρίως από αρώματα ή προϊόντα, τα οποία η εταιρεία αποκαλεί «επιλεκτικής λιανικής πώλησης», που συνδυάζονται από πωλήσεις σε αεροδρόμια και πάγκους καλλυντικών. Η επιχείρηση του Marc Jacobs ανήκει στον όμιλο LVMH, όπως και η Louis Vuitton, εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο η προσφορά από τον διευθυντή της Bernard Arnault , φαίνεται να πρόκειται για μία στρατηγική που αποσκοπεί στο διαχωρισμό των δύο επιχειρήσεων. Επίσημα από τον οίκο δεν έγινε ουδεμία ανακοίνωση.

Δεν είναι λίγοι οι συντάκτες μόδας που υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη του Darren Spaziani, 38 ετών, ως βασικού σχεδιαστή για τα δερμάτινα είδη του οίκου είναι ο λόγος, της μη ανανέωσης της συνεργασίας του διάσημου αμερικάνου σχεδιαστή με τον γαλλικό οίκο. Μέχρι πρόσφατα τα δερμάτινα είδη σχεδίαζε μια άγνωστη ομάδα σχεδιαστών υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Marc Jacobs. Αλλά ό όμιλος LVMH επιθυμεί πλέον τις τσάντες και τα παπούτσια να φέρουν την υπογραφή ενός ταλαντούχου σχεδιαστή για τον οίκο τους. Απόφοιτος τους Saint Martin’s School του Λονδίνου,ο Spaziani είχε εργαστεί για τον οίκο Vuitton από το 2004 μέχρι το 2006 ( υπό την καθοδήγηση του Marc Jacobs ) εργαστεί για τους Proenza Schouler και για τον Balenciaga. Στη νέα στρατηγική της εταιρείας μια νέα σειρά από high-end δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ, συμπληρώνοντας έτσι την πολυτελή γκάμα της. Αυτή τη φορά, η νέα συλλογή θα εστιάζεται σε πραγματικά εύπορους πελάτες .Στην πραγματικότητα όμως, η νέα γραμμή δεν θα κάνει για τον οποιονδήποτε και θα φέρει στον οίκο μια νέα εικόνα πολυτέλειας και exclusive luxury brand. 

Όσο αφορά το μέλλον του Jacobs αυτό δεν είναι αβέβαιο. Στα πενήντα του χρόνια, έχοντας βιώσει λάμψη, πολυτέλεια, και παγκόσμια φήμη στο χώρο της μόδας και όχι μόνο, όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σχεδιαστές, οι φήμες τον θέλουν θα αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά με τη δική του ομώνυμη σειρά. Θα απολαύσει τους καρπούς της δουλειάς του και θα ασχοληθεί μόνο με τη Marc Jacobs συλλογή. Άλλωστε έχει ήδη παραδώσει τα δημιουργικά ηνία της Marc by Marc Jacobs στο σχεδιαστικό δίδυμο των Luella Bartley και Katie Hillier.

Όσο για το μέλλον του Louis Vuitton και για τον επικρατέσετερο αντικαταστάτη ; Τα σενάρια διαδοχής θέλουν τον πρώην σχεδιαστή του Balenciaga Nicolas Ghesquière να αναλαμβάνει και -όπως λέγεται- θα είναι εκείνος που θα αναλάβει τα ηνία με σκοπό να δώσει ώθηση στα δερμάτινα αξεσουάρ Louis Vuitton.

Προσωπικά αγαπώ το δημιουργικό ταλέντο του Marc Jacobs, όπως το έχω δηλώσει και πρόσφατα στο τεύχος 50, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χαθεί από τη μόδα, η οποία τον αγαπά και την οποία ο ίδιος αγαπά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα μου λείψει όταν βρίσκομαι στο Παρίσι να μη τον συναντώ πλέον σε γνωστά στέκια της πόλης, όπως πριν από ένα μήνα.

 

 

Ταυτότητα

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα και τα ρολόγια.

Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος από το τεύχος 33. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη.

Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!