Ηνωμένο Βασίλειο: Ασυμφωνία Μ. Βρετανίας – Β. Ιρλανδίας στο ζήτημα των gay γάμων

30/03/2013
antivirus magazine διαφήμιση

 

Διχασμένο φαίνεται να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την συνεχή άρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας να δεχτεί τον νόμο που προτείνει η Βρετανική κυβέρνηση υπέρ των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ενώ οι ενώσεις ομοφυλοφίλων είναι νόμιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2005, φαίνεται πως η πρόσφατη ψήφιση, από την Βουλή των Κοινοτήτων, του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει έναν ισότιμο γάμο σε άτομα του ιδίου φύλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Β. Ιρλανδία. Το κοινοβούλιο της χώρας είχε ήδη καταψηφίσει την πρόταση, σε μία προσπάθεια να κάνει την Β. Ιρλανδία το μόνο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου που θα απαγορεύονται οι gay γάμοι.

Πολλοί θεωρούν πως είναι αναπόφευκτο για την Β. Ιρλανδία να δεχτεί τους gay γάμους, αφού μια αντίθετη ενέργεια θα λαμβανόταν ως κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποχρεώνει την Βόρεια Ιρλανδία να τηρεί ίδια στάση με την Μ. Βρετανία, ενώ σύμφωνα με την Amnesty International μια χώρα δεν μπορεί αν κάνει διακρίσεις εις βάρος ομόφυλων ζευγαριών ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν.

Το Belfast, πρωτεύουσα της Β. Ιρλανδίας ήταν η πόλη στην οποία τελέστηκε ο πρώτος γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2005,  ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι το 1982 το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων ζευγαριών εθεωρείτο παράνομο.

 

Πηγή: The Guardian




Δες και αυτό!