Πριν λίγες ημέρες ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, γιόρτασε το θρίαμβο του, την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας του νέου Συντάγματος της χώρας. Το νέο Σύνταγμα αναφέρεται και στον Θεό, στον Χριστιανισμό και την παραδοσιακή μορφή της οικογένειας. Ο γάμος αναφέρεται ως «η βασική και φυσιολογική ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας για τη δημιουργία μιας οικογενείας ». Στόχος του μεταξύ άλλων ήταν να μην επιτραπεί η δυνατότητα ομοφυλοφιλικών γάμων, όποια και αν είναι η κυβέρνηση στο μέλλον.
Σε δελτίο τύπου η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει « είναι ανησυχητικό ότι το νέο Σύνταγμα της δημοκρατίας της Ουγγαρίας….καταπατά ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πολλές οργανώσεις κάνουν αναφορά στο γεγονός ότι από το νέο Σύνταγμα «απουσιάζει η προστασία από οποιαδήποτε μορφή διάκρισης βασισμένη στη σεξουαλική επιλογή και ταυτότητα » καθώς και το γεγονός ότι αναφέρεται «η προστασία της ζωής από τη δημιουργία της », άρα η καταδίκη της έκτρωσης.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το νέο Σύνταγμα επιτρέπει την ισόβια καταδίκη χωρίς τη δυνατότητα ελευθερίας υπό όρους.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Ούγγρο πρόεδρο Pal Schmitt,να μην υπογράψει το νέο Σύνταγμα, το οποίο κατάφερε ο συντηριτικός πρωθυπουργός Viktor Orban να φέρει στο κοινοβούλιο και να ψηφιστεί. Ο πρωθυπουργός δέχεται συχνά επικρίσεις από ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ήδη κατά την ημέρα της υπερψήφισης του Νέου Συντάγματος, ο βρισκόμενος για επίσκεψη στη Βουδαπέστη, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε κρύψει τις ανησυχίες του αναφέροντας πως κάθε χώρα είναι βέβαια ελεύθερη να αποφασίζει για το Σύνταγμα της, όμως η ουγγρική κυβέρνηση έχει ευθύνη το Σύνταγμα της χώρας να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς, σεβόμενη την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, o αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ζήτησε από την αρμόδια Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ να διενεργήσει έρευνα για το κατά πόσο το νέο Σύνταγμα ανταποκρίνεται στα κοινοτικά πρότυπα.
Στην κριτική από το Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του, αμφισβητώντας την δημοκρατικότητα και την εγκυρότητα του νέου Συντάγματος σε συνέχεια του Νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης, έντονη υπήρξε η αντίδραση του εκπροσώπου της ουγγρικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών που κατηγόρησαν τον κ. Χόγιερ ότι με τις «απαράδεκτες δηλώσεις του επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας».
Δικτατορικό μονοκομματικό Σύνταγμα
Στην ίδια την Ουγγαρία το κύριο βάρος των αντιδράσεων έχει να κάνει με τον περιορισμό των δικαιοδοσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την Δικαιοσύνη, με την Αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «δικτατορικό μονοκομματικό Σύνταγμα» το οποίο δεν αντιπροσωπεύει την ευρύτερη ουγγρική κοινωνία πρεσβεύοντας τις κομματικές διαθέσεις του κυβερνώντος κόμματος Ένωση Νεαρών Δημοκρατών.
Ακόμη, αναλυτές επισήμαναν ότι επιλέγοντας να τονίσει τη χριστιανική θρησκεία ή το ηρωικό παρελθόν της χώρας και να διασφαλίσει την ετερόφυλη οικογένεια ως τη βάση το κείμενο γίνεται βαθιά αναχρονιστικό. Αλλοι τόνισαν πως μέσω του κειμένου αυτού η εθνικιστική κυβέρνηση του Viktor Orban κατάφερε να αναγάγει σε θεωρία την εθνική συντηρητική ιδεολογία, ουσιαστικά δηλαδή να πραγματοποιήσει αυτό που δεν κατάφεραν οι αδερφοί Κατσίνσκι στην Πολωνία και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ουγγαρία ασκεί την περιοδική προεδρία της ΕΕ, προκαλώντας για μια ακόμη φορά την Ευρώπη.
Η ιδέα ότι ένας λαός είναι «εκλεκτός» σε σύγκριση με τους άλλους ευρωπαϊκούς, επέφερε πάντα συμφορές στη Γηραιά Ηπειρο. Στις παραγράφους του Συντάγματος διακρίνεται ιδεολογική και εθνική έλλειψη ανοχής. Σε ορισμένων τα αυτιά αυτό ηχεί πολύ όμοιο με τη φασιστική ρητορική κατά τον ευρωπαϊκό μεσοπόλεμο -μάλιστα οι γείτονες χώρες θορυβήθηκαν ενθυμούμενες την πολιτιστική και εξουσιαστική αλαζονεία των «μαγυάρικων προγραμμάτων», στην οποία βρέθηκαν τότε εκτεθειμένες. Το νέο Σύνταγμα προπαγανδίζει επίσης ότι η Ουγγαρία αντιπροσωπεύει ως κράτος και όλους τους Μαγυάρους της διασποράς.
Τα γειτονικά κράτη ανησύχησαν από τη διάταξη που ορίζει πως το ουγγρικό κράτος έχει την ευθύνη των Μαγυάρων που ζουν στο εξωτερικό.
Η δημοκρατική συνείδηση τείνει στη συνεργασία, ενώ το πνεύμα ολοκληρωτισμού στην αντιπαράθεση. Η εσωτερική κατάσταση της Ουγγαρίας επηρεάζει έντονα και τον περίγυρό της -έτσι είναι καθήκον των χωρών-μελών της Ε.Ε. να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία έμπρακτου «εκδημοκρατισμού» του ουγγρικού Συντάγματος. Από αυτό εξαρτάται αν στη λεκάνη των Καρπαθίων θα μπορέσει να αναπτυχθεί το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης, ή αν τελικώς ο εθνικισμός θα διαποτίσει την κεντρική Ευρώπη σαν δηλητήριο.
Η επικύρωση του νέου Συντάγματος από τον Ούγγρο πρόεδρο Pal Schmitt, που η εκλογή του υπήρξε προσωπική επιλογή και ο ίδιος θεωρείται έμπιστος του πρωθυπουργού Viktor Orban, αναμένεται για τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στις 25 Απριλίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού στις περσινές βουλευτικές εκλογές που του εξασφάλισαν συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή.Ο νέος Συνταγματικός Χάρτης της Ουγγαρίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Εμείς περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απαράδεκτο σε χώρα μέλος της Ε.Ε να υπάρχει κράτος το οποίο κατοχυρώνει νομικά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια χώρα η οποία επιθυμεί να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.