Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί από εμάς κανονίζουμε ήδη τις διακοπές μας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Πολλές χώρες όμως έχουν περιορισμούς εισόδου στη χώρα για άτομα τα οποία ζουν με HIV/AIDS. Μερικές από αυτές που απαγορεύουν αυστηρά την είσοδο σε φορείς και ασθενείς είναι οι Μπαχάμες, το Μπρουνέι, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, το Σουδάν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες.
Σε κάποιες άλλες ένα άτομο με HIV/AIDS μπορεί να αντιμετωπίσει την απέλαση, όπως στην Αρμενία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ιορδανία, την Κορέα, τη Μαλαισία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες.
Για αυτό το λόγο, πριν ξεκινήσει κανείς, καλό θα ήταν να γνωρίζει αν η χώρα στην οποία επιθυμεί να πάει έχει τέτοιους περιορισμούς.
Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ ήταν μια από τις χώρες που απαγόρευε την είσοδο. Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετές χώρες. Πολλές επιτρέπουν την είσοδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά έχουν περιορισμούς για όσους επιθυμούν να μείνουν παραπάνω ή μόνιμα. Κάποιες άλλες απλά απαγορεύουν την είσοδο σε φορείς και ασθενείς ακόμα και για τουριστικούς λόγους.
Μια χρήσιμη ιστοσελίδα για να βρείτε όλα αυτά είναι και η ιστοσελίδα www.hivtravel.org στην οποία επιλέγετε τη χώρα που σας ενδιαφέρει και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει.
Και μια συμβουλή. Αν είστε φορέας ή ασθενής, ελέγξτε και την αεροπορική εταιρεία. Αν για να πάτε στον προορισμό σας πρέπει να αλλάξετε πτήση σε χώρα που απαγορεύει την είσοδο σε οροθετικούς και ασθενείς θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ακόμα και αν έχετε τα φάρμακα σας στις αποσκευές σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Dubai που φορείς και ασθενείς βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες παράνομης κατοχής φαρμάκων, ακόμα και αν είχαν συνταγή ιατρού, γιατί απλά η χώρα δεν επιτρέπει την είσοδο στο έδαφος της σε άτομα με HIV/AIDS αλλά ούτε τη μεταφορά, κατοχή και εισαγωγή αντιρετροϊκών φαρμάκων.
Έτσι απλά για την ενημέρωση σας και για να μη σας χαλάσει τίποτα τις διακοπές.