Γονιμότητα: Η σημασία της καλής διατροφής των ατόμων με HIV

25/11/2011
antivirus magazine διαφήμιση

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η Βρετανική Ένωση Διατροφολόγων ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για διατροφική υποστήριξη των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV.

Αυτή η δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού τα άτομα αυτά πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους, προκειμένου να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Στις μέρες μας, υπάρχουν πια διαθέσιμα αρκετά φάρμακα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν συμβάλει στην ευρωστία των HIV-θετικών ατόμων για αρκετά χρόνια ή ακόμη και για δεκαετίες. Από την άλλη μεριά, πολλά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως η εκδήλωση υψηλής χοληστερόλης, σακχαρώδους διαβήτη και οστεοπόρωσης.

Η καλή διατροφή είναι γνωστό ότι βοηθάει την άμυνα του οργανισμού και διατηρεί το έντερο σε καλή κατάσταση, ώστε τα φάρμακα να απορροφούνται επαρκώς και η χοληστερίνη να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η καλή ρύθμιση του σωματικού βάρους και η τακτική άσκηση βοηθούν κατά του σακχαρώδους διαβήτη και της οστεοπόρωσης.

Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι η τακτική επιτήρηση από διατροφολόγο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση υψηλής χοληστερίνης σε HIV-θετικά άτομα. Η διατροφική συμβουλή δεν είναι κοινή για όλους, αλλά καλό είναι να εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα και την προδιάθεση του κάθε ατόμου, καθώς και με το στάδιο της νόσου του HIV.

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 11:35

ZOUGLA

 




Δες και αυτό!