Αυτόχειρας γκέι, ετών 14

13/08/2013
antivirus magazine διαφήμιση

ΙΤΑΛΙΑ Πολιτικές αντιπαραθέσεις και εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η αυτοκτονία εφήβου που δεν άντεξε την απόρριψη, τη χλεύη και τις απειλές λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού και της διάχυτης ομοφοβίας

«Είμαι ομοφυλόφιλος, κανένας δεν καταλαβαίνει το δράμα μου και δεν ξέρω πώς να κάνω την οικογένειά μου να το αποδεχτεί. Ολοι με κοροϊδεύουν, δεν αντέχω άλλο»… Δύο μηνύματα με κοινό περιεχόμενο, το ένα σε τετράδιο, το άλλο σε στικάκι USB. Μετά, η απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο Ρομπέρτο ανέβηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας, την ώρα που οι γονείς του είχαν πέσει για ύπνο, κι έκανε βουτιά στο κενό από ύψος 20 μέτρων. Ο θάνατός του επήλθε ακαριαία. Ηταν μόλις 14 ετών…

Πανεθνικό σοκ

Η χθεσινή αποκάλυψη της αυτοκτονίας του Ιταλού εφήβου, που έγινε τη νύχτα της Τετάρτης σε προάστιο της Ρώμης, προκάλεσε σοκ σ’ όλη τη χώρα. Παρά την τρυφερή του ηλικία, είχε ήδη νιώσει στο πετσί του την απόρριψη και τον χλευασμό από τους συνομηλίκους του κι εν τέλει την -ρατσιστικού τύπου- περιθωριοποίηση από το περιβάλλον και τις παρέες του, με μόνη αιτία τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Η Εισαγγελία της ιταλικής πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνα κατά παντός υπευθύνου, ενώ δεν αποκλείεται να απαγγείλει κατηγορίες και για παρακίνηση σε αυτοκτονία. Μεταξύ των στοιχείων που εξετάζουν οι Αρχές, είναι ορισμένα sms, τα οποία είχε στείλει σε φίλους του ο 14χρονος. Σ’ αυτά περιέγραφε την απελπισία του για τους διαρκείς εξευτελισμούς που υφίστατο από παιδιά της γειτονιάς και του σχολείου του, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκλονισμένοι συμμαθητές και οικείοι του υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει την εύθραυστη ψυχολογική του κατάσταση. «Υπέφερε βουβά, κανείς μας δεν είχε καταλάβει το εσωτερικό δράμα που βίωνε ο Ρομπέρτο» έγραψαν σε επιστολή τους στη «Repubblica».

Η υπόθεση έλαβε αμέσως και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η ιταλική Βουλή είχε πρόσφατα αναβάλει για τον Σεπτέμβριο την ψήφιση νομοσχεδίου κατά της ομοφοβίας, λόγω ενστάσεων των κεντροδεξιών κομμάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι. «Καλώ σύσσωμη την άρχουσα τάξη να ζητήσει συγγνώμη, που επέτρεψε στο μίσος για τη διαφορετικότητα να γίνει καθημερινό λεξιλόγιο για πολιτικές έριδες» έγραψε στο twitter ο ηγέτης του μικρού αριστερού κόμματος SEL και δηλωμένος ομοφυλόφιλος, Νίκι Βέντολα. «Ο γκέι έφηβος, που αυτοκτόνησε στη Ρώμη, είναι το τελευταίο θύμα της ομοφοβίας. Δεν πρόκειται μόνο για εκφρασμένη βία. Είναι ο δημόσιος εξευτελισμός, ο αποκλεισμός, ο φόβος ομολογίας ενός μυστικού. Η νομοθεσία (επ’ αυτού) είναι το πρώτο βήμα» ξέσπασε η γερουσιαστής του SEL, Ιλεάνα Πιατσόνι.

Νομικές ελλείψεις

Η θέσπιση ουσιαστικής νομοθεσίας καθίσταται όλο και πιο επιτακτική στην Ιταλία, καθώς πληθαίνουν οι αυτοκτονίες ομοφυλόφιλων, ιδιαίτερα ανηλίκων. Τον περασμένο Νοέμβριο ένας 15χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο μπάνιο των παππούδων του στη Ρώμη, ενώ τον Μάιο στη Νοβάρα ένας 16χρονος ομοφυλόφιλος «έπεσε» -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- από το παράθυρο του σχολείου του. Και οι δύο έφηβοι είχαν υποστεί απειλές και χλευασμούς από το περιβάλλον τους, εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Πηγή: Η Εφημερήδα των Συντακτών

 




Δες και αυτό!