Αλις Μονρό: Κοιμήθηκε διηγηματογράφος και… ξύπνησε με Νομπέλ Λογοτεχνίας

10/10/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Στην 82χρονη καναδή διηγηματογράφο Αλις Μονρό απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2013 όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη. Η Μονρό χαρακτηρίστηκε από την Ακαδημία ως «αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος». Είναι η 13η γυναίκα που τιμάται με Νομπέλ Λογοτεχνίας στα 102 χρόνια ιστορίας του βραβείου.

Μολονότι συνηθίζεται η Σουηδική Ακαδημία να ειδοποιεί τους νικητές μία ώρα πριν από την ανακοίνωση των βραβείων, κατέστη αδύνατο να εντοπίσουν την Αλις Μονρό. Οπως αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό για τα Νομπέλ στο Twitter, οι υπεύθυνοι των βραβείων τής άφησαν μήνυμα στον τηλεφωνητή της. Λόγω της διαφοράς της ώρας με τον Καναδά η Μονρό κοιμόταν όταν ανακοινώθηκαν τα Νομπέλ την Πέμπτη (4 τα ξημερώματα στην ακτή του Ειρηνικού).

Τελικά το έμαθε από την κόρη της που κατάφερε να την βρει στο τηλέφωνο: «Μαμά, κέρδισες!» της είπε.

Η Αλις Μονρό δήλωσε άγνοια ότι ήταν στους υποψήφιους: «Δεν το ήξερα ότι ήμουν στη λίστα μέχρι χθες. Ξέρετε όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη νύχτα. Το είχα ξεχάσει όλο αυτό. Είχα πάει για ύπνο φυσικά. Με ξύπνησε η κόρη μου και αρχικά δεν ήξερα γιατί με ξυπνάει. Φυσικά αυτό είναι φανταστικό» ήταν τα πρώτα λόγια της προς το δίκτυο CBC.

Η Μονρό είχε τιμηθεί το 2009 με το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Man Booker International για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια το 2007.

Είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου Μan Booker είχε πει για εκείνη: «Με κάθε διήγημά της η Μονρό καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν μόνο με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Μονρό μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».

Γεννημένη το 1931 στο Οντάριο του Καναδά ως Αλις Αν Λέντλοου, πήρε το επώνυμο με το οποίο έγινε γνωστή από τον πρώτο της γάμο με τον Τζέιμς Μονρό. Για χάρη του άνδρα της, το 1951 εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όπου σπούδαζε αγγλική φιλολογία. Μαζί του μετακόμισε στη Βικτόρια όπου άνοιξαν το βιβλιοπωλείο «Munro’s Books» το οποίο εφέτος γιόρτασε μισό αιώνα λειτουργίας.

Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Dance of the Happy Shades» εκδόθηκε το 1968 όταν η ίδια ήταν 37 ετών.

Σε μια συνέντευξή της πέρυσι στο περιοδικό New Yorker, το οποίο συχνά φιλοξενεί διηγήματά της, είχε πει:

«Για πολλά χρόνια πίστευα ότι τα διηγήματα είναι απλά μια άσκηση, μέχρι να βρω τον χρόνο να γράψω ένα μυθιστόρημα. Τότε κατάλαβα ότι διηγήματα μπορούσα να κάνω. Και το αποδέχτηκα».

Ο Guardian χαρακτήρισε την πορεία της με μια φράση: «Από ντροπαλή νοικοκυρά σε Τσέχοφ της εποχής μας».

Από τις συλλογές της που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά ξεχωρίζουν το «Πάρα πολλή ευτυχία» και το «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει».

To διήγημά της «The Bear Came over the Mountain» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Το υστερόγραφο μιας σχέσης» («Away from her», 2006) στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Τζούλι Κρίστι, ο Γκόρντον Πίνσεντ και η Ολυμπία Δουκάκη. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατ. σουηδικών κορωνών, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: tanea.gr




Δες και αυτό!