Έφυγε ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Sidney Lumet

12/04/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 86 ετών ο Sidney Lumet, ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες.

Ο σκηνοθέτης που αγαπούσε τις ανδρικές ιστορίες, καταπολεμούσε πάντα τις διακρίσεις και χάρησε σε πολλούς αστέρες όπως ο Al Pacino, ο Henry Fonda, ο Richard Burton, ο Paul Newman, μερικούς από τους ωραιότερους τους ρόλους.

Παιδί θεατρικής οικογένειας, ο Sidney Lumet ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός τη δεκαετία του 1950, για να περάσει στη συνέχεια στη σκηνοθεσία, όπου και διέπρεψε.

Οι ταινίες του είχαν προταθεί συνολικά για 50 βραβεία Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες και συνήθως διερευνούσαν ευφυή, πολύπλοκα θέματα κοινωνικού προβληματισμού. Η πιο δημιουργική του περίοδος ήταν μεταξύ του 1964 και του 1978 όταν σκηνοθέτησε 18 ταινίες, πολλές από τις οποίες θεωρούνται αριστουργήματα της έβδομης τέχνης και περιέχουν μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες των ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν σε αυτές. 
Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες και ήταν υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας σε τέσσερις από αυτές, “Οι 12 Ένορκοι” (1957), “Σκυλίσια Μέρα” (1975), “Το Δίκτυο” (1976) και την “Ετυμηγορία (1982), ενώ προτάθηκε επίσης για Όσκαρ σεναρίου στον “Πρίγκηπα της Πόλης” (1981). Έλαβε τελικά ένα τιμητικό Όσκαρ το 2005 για το συνολικό του έργο.

Μερικές από τις πλέον γνωστές του ταινίες ήταν το «Σέρπικο» (1973) με πρωταγωνιστή τον Al Pacino και με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το δικαστικό δράμα «12 Αngry Men» (1957) με πρωταγωνιστή τον Henry Fonda και «Το Δίκτυο» (1976) με πρωταγωνιστές την Faye Dunaway (Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου) και τον Ουίλιαμ Χόλντεν.

Ο Al Pacino, πρωταγωνιστής των ταινιών του Lumet “Σέρπικο” και “Σκυλίσια Μέρα”, είπε χαρακτηριστικά “πέρα από την κληρονομιά που αφήνει πίσω του, θα παραμείνει ο πιο πολιτισμένος και ευγενικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ μου”. 
 
Ο Φίλιπ Σήμορ Χόφμαν, πρωταγωνιστής της ταινίας “Πριν ο Διάβολος Καταλάβει οτι Πέθανες” που σκηνοθέτησε ο Λιούμετ στα 82 του χρόνια, είπε πως ο Λιούμετ είχε την ενέργεια και το μυαλό ενός νέου άνδρα.

«Ο θάνατος του Sidney Lumet είναι το τέλος μιας εποχής» δήλωσε ο Martin Scorsese, ενώ ο Woody Allen με το γνωστό δηκτικό του τρόπο είπε ότι «επειδή γνώριζα τον Sidney, είμαι σίγουρος ότι ακόμα και νεκρός θα έχει περισσότερη ενέργεια και από αρκετούς ζωντανούς ανθρώπους που γνωρίζω».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι ο Sidney Lumet ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χρονικογράφους της πόλης μας.

Δείτε το γνωστό φιλί μεταξύ των Michael Caine και του Christopher Reeves στην ταινία του Sidney Lumet 1982, Deathtrap.

 

και το trailer της ταινίας Serpico

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!