Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone4s η Apple πενθεί το χαμό του ιδρυτή και μεγάλου οραματιστή της εταιρίας, Steve Jobs, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 56 ετών έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος, από την Apple, λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα στο San Francisco (02:00 ώρα Ελλάδος). Μια λιτή πρώτη ανακοίνωση αλλά και ένα γράμμα από τον φίλο του και τωρινό CEO Tim Cook αρκούσαν για να βυθίσουν στο πένθος όχι μόνο τα εκατομύρια fans της εταιρίας αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας που χάνει σήμερα ένα οραματιστή.Εδώ και λίγη ώρα το site της Apple έχει την φωτογραφία του πρώην πρόεδρου της Apple και ενός εκ’ των κορυφαίων προσωπικοτήτων στον χώρο της τεχνολογίας.
“Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple. Όποιος επιθυμεί να μοιραστεί τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα συλλυπητήριά του μπορεί να στείλει μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Apple.
Εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, ο Steve Jobs υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iphone και του iPad, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.
Ηταν μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στο χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από τη Disney). Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στο χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια, εισήγαγε τη φορική συσκευή αναπαραγωγής μουσικής iPod , το iPhone και το iPad – τα οποία άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που συγχρονιζόμαστε με την ψηφιακή εποχή.
Ποιος θα περίμενε ότι ένα παιδί υιοθετημένο, που δεν τέλειωσε ποτέ το πανεπιστήμιο, θα έφτανε να χτίσει μέσα σε ένα γκαράζ τη Νο 1 εταιρεία της Αμερικής ;
Κι όμως, ο Steve Jobs υπήρξε τόσο χαρισματικός και οραματιστής, που δεν θα μπορούσε να μην πετύχει, ήταν «καταδικασμένος» να πετυχαίνει. Άνθρωπος δύσκολος στην επικοινωνία, σκληρός στη συνεργασία και στη διαπραγμάτευση, ενοχλητικά τελειομανής. Είχε την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Την ίδια στιγμή όμως, ήταν υπερβολικά καινοτόμος, αδιάλλακτος και πεισματάρης, με αποτέλεσμα να συγκρούεται συχνά με τους συναδέλφους του, βάζοντας πάντα το καλό της εταιρείας πάνω από το δικό του.
Ο Steve Jobs γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο Σαν Φρανσίσκο.
Το 1972 αποφοίτησε από το λύκειο και γράφτηκε στο κολέγιο Ριντ στο Πόρτλαντ, το οποίο όμως εγκατέλειψε από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.Συνέχισε, ωστόσο, να παρακολουθεί κάποια μαθήματα -όπως αυτό της καλλιγραφίας!- και να κοιμάται στο πάτωμα των δωματίων των φίλων του, κερδίζοντας χρήματα για φαγητό από την ανακύκλωση κουτιών αναψυκτικών.Οπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, το μάθημα καλλιγραφίας τον βοήθησε να δημιουργήσει τις διαφορετικές γραμματοσειρές στο Macintosh.
Πριν γνωρίσει τον μετέπειτα συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak , ταξίδεψε στην Ινδία σε αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης. Επέστρεψε πίσω… βουδιστής, με ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ινδικά ρούχα. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, κάτι που χαρακτήρισε ως ένα από τα δύο-τρία σημαντικότερα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του.
Το 1976, ειδικότερα την Πρωταπριλιά του 1976, με έδρα το γκαράζ του σπιτιού των γονιών του μαζί με τους Steve Wozniak και Ronald Wayne ιδρύει την Apple και ξεκινά ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά φεύγει από την Apple και ιδρύει τη «NeΧT Computers» οι υπολογιστές της οποίας όμως δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση στο κοινό.
Το 1996 επιστρέφει στην εταιρεία που είχε ιδρύσει, αφού η Apple εξαγόρασε τη NeΧT Computers έναντι του ποσού των 429 εκατ. δολαρίων.
Το 1998 λανσαρίστηκαν οι iMac Και τα iBook, το 2001 παρουσιάστηκε από τον Jobs το iPod, το 2003 το Apple Store, το 2007 το iPhone και το 2010 το iPad.
Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από την εφημερίδα «Financial Times».
Τον περασμένο Αύγουστο παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, δίνοντας τα ηνία στον νυν επικεφαλή της Apple Tim Cook .Ο Jobs υπέφερε από διάφορα προβλήματα υγείας ύστερα από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για την αφαίρεση μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του παγκρέατος, τον Αύγουστο του 2004.
Ο Steve Jobs υπήρξε η ψυχή της Apple που μαζί με την Exxon Mobil συγκαταλέγεται στις δύο κορυφαίες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μεγαλύτερη αξία.
Τη θλίψη τους για τον θάνατο ενός «απίστευτου δημιουργού» εξέφρασαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook χιλιάδες άνθρωποι, θαυμαστές του συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Apple. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Apple, το 20% των μηνυμάτων στο Twitter περιείχε τις λέξεις Steve Jobs , ενώ δεκάδες ομάδες σχηματίσθηκαν στο Facebook υπό τον τίτλο “RIP” (Αναπαύσου εν ειρήνη).
«Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή», τονίζει ο Barack Obama.
O Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε μάλιστα την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Ο Steve ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους Αμερικανούς τόσο θαρραλέος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά, τόσο τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και τόσο ταλαντούχος που να μπορεί να το κάνει»
Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Arnold Schwarzenegger γράφει στο λογαριασμό του στο twitter ότι ο «Steve έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Steve».
Στο Facebook, ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg, άφησε ένα μήνυμα στον «Τοίχο» του: «Steve ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις».
«Για εμάς τους τυχερούς που καταφέραμε να συνεργαστούμε με τον Steve Jobs, ήταν μεγάλη τιμή. Θα μας λείψεις» έγραψε στο λογαριασμό του o Bill Gates.
Η επιρροή που είχε στον κόσμο ο Steve Jobs θα διαρκέσει ακόμη πολλές γενιές, δήλωσε “συντετριμμένος” ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates. “Ο Steve και εγώ συναντηθήκαμε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ήμασταν συνεργάτες, ανταγωνιστές και φίλοι για τη μισή μας ζωή. Ο κόσμος βλέπει σπάνια ανθρώπους με τέτοια επιρροή όπως αυτή που είχε ο Steve. Τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά επί πολλές γενιές. Ο Steve θα μού λείψει παρά πολύ”.
«Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή. Σκεφτείτε διαφορετικά» έγραψε στο λογαριασμό του o Kevin Spacey, ενώ η ηθοποιός Eva Longoria εγραψε «Ήταν έμπνευση για όλους μας. Θα μας λέιψεις»
«Ο Steve Jobs έκανε πραγματικότητα αυτά που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» έγραψε στο λογαριασμό της η Mia Farrow ενώ ο τραγουδιστής Ricky Martin «Σε ευχαριστούμε για όλα Steve».
Η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου, σε αντίθεση με τις άλλες μέρες που κοσμεί το λογότυπο της και με διαφορετικό «θέμα», σήμερα επέλεξε να πενθήσει τον Steve Jobs , αναγράφοντας απλά το κλασικό της λογότυπο και από κάτω την επιγραφή «Steve Jobs 1955-2011». Πατώντας πάνω στο link “Steve Jobs”, η Google οδηγεί το χρήστη στη σελίδα της Apple όπου κυριαρχεί η ασπρόμαυρη φωτογραφία του συνιδρυτή της Apple.
Steve Jobs: Ο πολυμήχανος εγκέφαλος της Apple
Η επίσημη βιογραφία του Steve Jobs, βασισμένη σε περισσότερες από σαράντα συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος καθώς και ένα μικρό πλήθος από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος –συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι κτλ.– μέσα σε διάστημα δύο ετών. Ο Walter Isaacson αποκαλύπτει στους αναγνώστες την πολυτάραχη ζωή και τη συναρπαστική προσωπικότητα ενός εμπνευσμένου και αποφασιστικού ανθρώπου, ο οποίος έφερε αληθινή επανάσταση σε έξι τομείς της βιομηχανίας: προσωπικοί υπολογιστές, κινούμενα σχέδια, μουσική, τηλεφωνία, ψηφιακές εκδόσεις και tablet computing.
Παρόλο που ο Jobs συνεργάστηκε για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, δε ζήτησε να ελέγξει το περιεχόμενό του – ούτε καν να το διαβάσει προτού εκδοθεί. Δεν έθεσε κανέναν περιορισμό. Ενθάρρυνε τους ανθρώπους που μίλησαν γι’ αυτόν να εκφραστούν ελεύθερα. Και ο ίδιος μίλησε ειλικρινά, ωμά σχεδόν, για συνεργάτες και ανταγωνιστές. Οι φίλοι, οι εχθροί και οι συνάδελφοί του καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τα πάθη, την τελειομανία, τις εμμονές του, την αφοσίωσή του στο έργο του, την τάση του προς το συγκεντρωτισμό η οποία καθόρισε τον τρόπο δουλειάς και τις επιχειρηματικές αντιλήψεις του και, κυρίως, τον οδήγησε στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στην αγορά.
Με τους προσωπικούς του δαίμονες να τον καταδιώκουν διαρκώς, ο Jobs δεν ήταν πάντα ευχάριστος στις επαφές με τους ανθρώπους. Ωστόσο, η προσωπικότητα και το έργο του δύσκολα μπορούν να διαχωριστούν· δείχνουν να λειτουργούν σαν ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σύστημα, ακριβώς όπως το hardware και το software της Apple. Συναρπαστική όσο και σκοτεινή, η ιστορία του δίνει μαθήματα για το καινοτόμο πνεύμα, τη δύναμη της θέλησης και τη σημασία των προσωπικών αξιών.
«Steve Jobs: Ο πολυμήχανος εγκέφαλος της Apple» του Walter Isaacson από τις εκδόσεις Ψυχογιός. ( ISBN 978-960-496-497-0 )