Πανικός στη National Gallery of Art της Washington, την περασμένη Παρασκευή. Το απόγευμα μια επισκέπτρια του μουσείου θέλησε να καταστρέψει τον πίνακα του Paul Gauguin με τίτλο Οι δύο Ταιτινές ( Deux Tahitiennes ). H Susan Burns, η οποία γιόρταζε τα 53 της εκείνη την ημέρα άρπαξε το κάδρο του πίνακα, προσπάθησε να τον κατεβάσει και έδωσε μια γροθιά στο κέντρο του πίνακα. Ευτυχώς ο πίνακας του 1899, είχε ειδική ακρυλική προστασία και δεν έπαθε καμία ζημιά. Ο πίνακας είχε δανειστεί στο μουσείο από το Metropolitan Museum of Art για μια έκθεση του έργου του Paul Gauguin.
Η Susan Burns, υποστήριξε ότι ο πίνακας Deux Tahitiennes, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 55 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένας πίνακας υπερβολικά ομοφυλόφιλος. «Ήθελα να τον κατεβάσω, πιστεύω ότι πρέπει να καεί », δήλωσε η γυναίκα. Για αυτήν ο ζωγράφος είναι «διαβολικός» και ο πίνακας « περιλαμβάνει γύμνια απαγορευτική για τα παιδιά».
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο η γυναίκα να υπήρξε θύμα του συνδρόμου του Stendhal, ένα σύνδρομο το οποίο διακατέχει αρκετούς που έρχονται σε επαφή με πολλά έργα τέχνης. Στις 2 Αυγούστου 2009 ένας Ρώσος τουρίστας είχε πετάξει ένα φλιτζάνι τσαγιού στην Τζοκόντα του Leonardo da Vinci, χωρίς όμως ο πίνακας να πάθει κάτι.
Το σύνδρομο Stendhal είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί γρήγορους χτύπους της καρδιάς, ίλιγγο, σύγχυση, ακόμη και παραισθήσεις, όταν εκτίθεται ένα άτομο στην τέχνη, συνήθως όταν η τέχνη είναι ιδιαίτερα όμορφη ή υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων συγκεντρωμένα σε ένα χώρο. Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες καταστάσεις όπως π.χ. όταν συναντάμε ένα όμορφο τοπίο στον φυσικό κόσμο. Πήρε το όνομα του από τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Stendhal του 19ου αιώνα που περιέγραψε την εμπειρία του με αυτό το φαινόμενο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του το 1817 στη Φλωρεντία της Ιταλίας, στο βιβλίο του : “Νάπολη και Φλωρεντία: Ένα ταξίδι από το Μιλάνο στο Reggio”.
Antivirus Newsroom