«Γράμμα στον 14χρονο εαυτό μου»

11/07/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Η περίπτωση του Ρόμπι Ρότζερς, του Αμερικανού ποδοσφαιριστή που αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος κι αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση για να επιστρέψει μερικούς μήνες αργότερα, μπορεί να μην είναι γνωστή. Πλέον, σχεδόν 5 μήνες μετά τη δημόσια παραδοχή του, βρίσκεται στο δυναμικό των LA Galaxy κι έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο ποδόσφαιρο…
Ο Ρότζερς αποφάσισε να επιστρέψει στο άθλημα που αγαπά μετά την ομιλία του σε μία ομάδα 500 παιδιών στο πλαίσιο νεανικού forum της ΝΙΚΕ για την κοινότητα Λεσβιών, Gay, Bisexual και Τρανσέξουαλ τον Απρίλιο. Τότε ο Ρότζερς συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να αποδείξει ότι και οι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι παίκτες έχουν θέση στο άθλημα και να παλέψει για τα δικαιώματά τους.

Σε μία πολύ όμορφη και συμβολική κίνηση, ο παίκτης αποφάσισε να γράψει μία ανοιχτή επιστολή στον 14χρονο εαυτό του, που στην εφηβεία του πάλευε με τη διαφορετική σεξουαλικότητά του. Δημοσίευσε τη χειρόγραφη επιστολή του στο ESPN, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει κι άλλα νεαρά παιδιά που δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτό που τους συμβαίνει κι αξίζει να τη διαβάσετε:

«Αγαπητέ Ρόμπι,

Περιφέρεσαι με έναν κόμπο στο στομάχι. Νιώθεις παγιδευμένος στον εαυτό σου. Η πίεση του να είσαι νέος στο Λύκειο και να παίζεις για την Εθνική Under-16 είναι αρκετά αγχώδη. Πάνω απ` όλα, όμως, ανησυχείς ότι είσαι διαφορετικός από τους υπολοίπους, ειδικά τους συμπαίκτες σου. Και πιστεύεις ότι αν καταλάβουν ποιός πραγματικά είσαι, δεν θα μπορέσεις να παίξεις το άθλημα που αγαπάς, ή η οικογένειά σου δεν θα συμφωνήσει με αυτό. Κάποιες φορές προσεύχεσαι και σκέφτεσαι “Δεν θέλω να ζω έτσι, γιατί δεν μπορώ να είμαι σαν τους αδελφούς και τις αδελφές μου;”.

Δεν πρόκειται να σου πω να αποκαλυφθείς στα 14 σου. Ούτε πρόκειται να σου πω τί θα γίνει στο μέλλον, γιατί το ταξίδι είναι σημαντικό. Θέλω, όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι ο Θεός σε έκανε έτσι για κάποιο λόγο. Δεν είσαι καταραμένος, ούτε θα πας στην κόλαση. Δεν ήταν κάτι που θα μπορούσες να το επιλέξεις. Έχεις, όμως, έναν σκοπό στη ζωή, όπως ο καθένας. Όταν οι υπόλοιποι θα λένε διάφορα στα αποδυτήρια, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι οι περισσότεροι δεν νιώθουν πραγματικά έτσι. Δεν είναι στην πραγματικότητα ομοφοβικοί. Αυτοί είναι άνθρωποι που προσπαθούν να ικανοποιήσουν άλλους ή πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να πουν. Ο καθένας έχει κάτι που τον βασανίζει, είτε είναι ομοφυλόφιλος, είτε είναι στρέιτ. Δεν πρέπει να νιώθεις μόνος.

Κι αυτό με φέρνει σε αυτό: αν υπάρχει μια σπουδαία συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να βρεις κάποιον στον οποίο μπορείς να μιλήσεις γι` αυτό που νιώθεις μέσα σου, κάποιον που μπορείς να εμπιστευτείς και δεν θα σε κρίνει ή θα σε εκθέσει. Γιατί δεν μπορείς να κυκλοφορείς με ένα τέτοιο βάρος σαν αυτό που κουβαλάς στους ώμους σου. Πρέπει να το μοιραστείς με κάποιον. Ξέρω ότι είπα ότι δεν θα σου έλεγα τί επιφυλάσσει το μέλλον σου, αλλά θα σου πω ότι όλα θα πάνε καλά.

Μια μέρα θα είσαι πιο χαρούμενος απ` ό,τι πίστευες ότι θα μπορούσες να είσαι ποτέ. Κι όσο δεν μπορείς να φανταστείς να μοιράζεσαι το μυστικό σου τώρα, ο κόσμος αλλάζει. Οι άνθρωποι γίνονται πιο δεκτικοί. Κι όταν η ώρα θα είναι η σωστή, ίσως έρθει η μέρα που θα είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον κόσμο ως το όμορφο άτομο που πραγματικά είσαι.

Ρόμπι Ρότζερς»

Eπιμέλεια: Νατάσα Παπαδημητροπούλου / Πηγή: othersidefootball.com




Δες και αυτό!