Οι ομοφυλόφιλοι που δεν κρύβουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερο άγχος σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν, ανακοίνωσαν ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για το Ανθρώπινο Στρες του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Psychosomatic Medicine, ρίχνει φως “στον θετικό ρόλο που παίζει η αποδοχή του τι είναι κάποιος και η επικοινωνία για την υγεία και την ευημερία των ομοφυλόφιλων”, υπογραμμίζει ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Νέιθαν Σμιθ Γκραντ.

Ομάδα γιατρών από το νοσοκομείο Λουι-Λαφοντέν μέτρησε το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αλλά και περίπου 20 βιολογικούς δείκτες όπως το επίπεδο ινσουλίνης, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και αδρεναλίνης.

Συνολικά, τα 87 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα–45 ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι και 41 ετεροφυλόφιλοι–υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και πολλαπλές μετρήσεις. Ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, οι 31 (19 άντρες και 12 γυναίκες) δήλωσαν ότι δεν έκρυβαν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

“Το γεγονός ότι αποκαλύπτουν την ομοφυλοφιλία τους ίσως να είναι ευεργετικό για την υγεία, γιατί η κοινωνία δείχνει ανοχή και διευκολύνει την διαδικασία δημοσιοποίησης”, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Ρομπερτ-Πολ Τζάστερ.

Σε ερώτηση για το μικρό δείγμα των ερωτηθέντων, ο ίδιος το χαρακτήρισε “αξιόπιστο”.

Οι νευρολογικές έρευνες, εξήγησε, πολλές φορές βασίζονται σε μικρότερα δείγματα, αλλά αναλύονται πολύ προσεκτικά και διεξοδικά, αντίθετα με τις επιδημιολογικές έρευνες που βασίζονται σε μεγαλύτερο δείγμα, αλλά στα ερωτηματολόγιά τους υπάρχουν ελάχιστες διευκρινίσεις για την υγεία των ερωτηθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ