Hμερίδα με τίτλο: «Η αγάπη δημιουργεί τις οικογένειες», διοργανώνει η ομάδα «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 στο ξενοδοχείο Τιτάνια.  Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι LGBT οικογένειες στην ελληνική κοινωνία.

Όπως υποστηρίζουν και μέλη της ομάδας: «Ως γονείς αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες στην χώρα μας, ζούμε μέσα σε απόλυτο νομικό κενό που μας δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα και ανασφάλειες και συχνά εισπράττουμε έντονη κοινωνική απόρριψη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας, που συχνά γίνονται θύματα διακρίσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο και αυτό έχει άμεση σχέση με την έλλειψη νομικού πλαισίου ώστε να διασφαλίζεται η οικογενειακή μας ζωή.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, σε γενικές γραμμές, ότι υπάρχουν οι οικογένειές μας και οι αντιλήψεις και οι απόψεις τους για μας διαμορφώνονται από την υπόθεση ότι μόνο άνθρωποι του αντίθετου φύλου μπορούν να κάνουν παιδιά, συνεπώς προσπαθούμε μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις να ανοίξουμε την συζήτηση πάνω στο θέμα της ομογονεϊκότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ημερίδα που έχουμε οργανώσει για την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 1014.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

17.00 Έναρξη ημερίδας

  • Προβολή σύντομου video: «Why we need.»
  • Χαιρετισμός Προέδρου Μ.Κ.Ο. «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» Στέλλας Μπελιά

17.30 Έναρξη Α΄ μέρους

  • Θεοφανώ Παπαζήση, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ, «Ομογενεϊκή Οικογένεια: η ελληνική πραγματικότητα και οι ρυθμίσεις άλλων εννόμων τάξεων».
  • Αλεξάνδρα Χαλκιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Ετερότητες, αγάπη και οικογένεια: προκλήσεις με σημασία»
  • Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ”Οι δυο μπαμπάδες του Κωστή αγοράζουν ένα παιχνίδι που κοστίζει…” – Λαμβάνει υπόψη του το εκπαιδευτικό μας σύστημα την οικογενειακή ποικιλομορφία;

19.00 Συζήτηση
19.30 Διάλλειμα
20.00 Έναρξη Β΄μέρους

  • Άλκηστις Κοντογιάννη, Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου, Παρουσίαση παιδικού βιβλίου «Τα δύο μικρά αβγά», που δημιούργησε η ομάδα “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
  • Κώστας Γιαννακόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «Εννοιολογήσεις της οικογένειας, της ανδρικής ομοφυλοφιλίας και του δημόσιου/ιδιωτικού στη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του ’90.»
  • Βενετία Καντσά, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Άσπα Χαλκίδου, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «Φτιάχνοντας οικογένεια στο μεσοδιάστημα των νόμων: ορισμένες σημειώσεις για την ομόφυλη γονεϊκότητα»
  • Αθηνά Αθανασίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Πέρα από την ετεροκανονική οικιακότητα»

21.30 Συζήτηση
22.00 Κλείσιμο ημερίδας

Λίγα λόγια για την ομάδα

Οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 2012 από έναν μικρό, αρχικά, πυρήνα LGBT γονέων. Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι οι LGBT οικογένειες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια υπαρκτή πραγματικότητα  για την ελληνική κοινωνία, όσο και αν αυτό ακούγεται αρχικά παράδοξο. Ότι οι οικογένειες με λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς γονείς δεν κινούνται κάπου ανάμεσα στη φαντασία και την επιθυμία αλλά στην πραγματικότητα. Από τον Ιανουάριο του 2014 η ομάδα αποκτά νομική μορφή και αναγνωρίστηκε ως μη κυβερνητική οργάνωση. Πληροφορίες για την οργάνωση θα βρέιτε στο Site , στο  Facebook  και στο  Email.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!