Η πρώτη εβραϊκή τελετή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης, η οποία επίσημα αποκαλείται «γάμος» από το φιλελεύθερο ιουδαϊσμό ( Liberal Judaism ) – ένα σημαντικό βρετανικό προοδευτικό σκέλος του ιουδαϊσμού – πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Jeffrey Levine και ο Roman Hunter-Fox, μέλη του φιλελεύθερου ιουδαϊσμού, αντάλλαξαν όρκους, ένα ketubah και δαχτυλίδια κάτω από ένα chuppah στο ξενοδοχείο Lowry της πόλης.

Όπως αναφέρεται στην Jewish Chronicle, και οι δύο άνδρες πραγματοποιήσαν κατά την τελετή το παραδοσιακό σπάσιμο του ποτηριού , ενώ διαβάζονταν ειδικό shevah brachot (επτά ευλογίες), συμπεριλαμβανομένης της φράσης «Ευλογημένος ο Θεός που κάνει τους αγαπημένους συντρόφους να χαρούν μαζί », για να αντικατασταθεί η παραδοσιακή ευλογία που αναφέρεται σε ένα γαμπρό και μια νύφη.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη τελετή ατόμων ιδίου φύλου κάτω από ένα chuppah, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ο φιλελεύθερος ιουδαϊσμός εγκρίνει τη χρήση των όρων «ketubot» και «του γάμου» σε αυτό το είδος τελετών.

Η τελετή ήταν η πρώτη από τη διάσκεψη ραβίνων του φιλελεύθερου ιουδαϊσμού τον Απρίλιο, η οποία συμφώνησε να μεταχειριστεί τις τελετές  ατόμων ιδίου φύλου ως ίσους γάμους.

Ο Levine, 45 ετών, δήλωσε : «Θελήσαμε να έχουμε έναν κατάλληλο εβραϊκό γάμο με το Θεό ως μάρτυρά μας. Ήμαστε πολύ σοβαροί για τους όρκους μας και στη διαβίωση μιας εβραϊκής ζωής.»

Ο ραβίνος Mark Solomon, που πραγματοποιήσε την τελετή, δήλωσε: « Ο φιλελεύθερος ιουδαϊσμός έχει δει την αλλαγή της κοινωνίας στην ισότητα γάμου και έχουμε λάβει την απόφαση να λειτουργήσουμε σαν ο νόμος να έχει αλλάξει».

Και συνέχισε δηλώνοντας «Ο Jeff και ο Roman έχουν συμβάλει πολύ στην κοινότητά μας και είμαστε ευχαριστημένοι που ήμαστε σε θέση να παρέχουμε σε αυτούς μια θέση όπου μπορούν και οι δύο να γιορτάσουν το ιουδαϊσμό τους και (στη περίπτωση του Roman) να επιστρέψει στην εβραϊκή κληρονομιά του. Όλοι τους ευχόμαστε Mazal tov! και όλο το καλύτερο για το κοινό τους μέλλον – και ελπίζουμε ότι ο νόμος θα περιλάβει την πλήρη ισότητα γάμου πολύ σύντομα.»

Το ζευγάρι θα χρειαστεί να τελέσει και μια πολιτική τελετή συμφώνου κοινωνικης συμβίωσης έως ότου αλλάξουν το νόμο, αλλά ο φιλελεύθερος ιουδαϊσμός έχει αποφασίσει ήδη να δημιουργήσει κεντρικά αρχεία γάμου.

Πηγή : Pink news
Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα. Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις. Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. E-mail : [email protected]