Επαναστατικό θεραπευτικό εμβόλιο για το ΑΙDS
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ισπανοί ερευνητές του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης ανέπτυξαν ένα θεραπευτικό εμβόλιο το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση του ΑΙDS. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι επέτυχαν να μειώσουν το ιικό φορτίο στον οργανισμό μολυσμένων με τον ιό ΗΙV ασθενών με χρήση μιας εξατομικευμένης θεραπείας που ελπίζουν ότι θα αντικαταστήσει μελλοντικά τα ακριβά αντιρετροϊκά φάρμακα. Η θεραπεία δοκιμάστηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 24 άτομα με ΑΙDS και, όπως προέκυψε, η πλειονότητα των ασθενών εμφάνισε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στο αίμα. Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου σχετικά με τα αποτελέσματα αναφέρεται ότι «εμφανίστηκε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες θεραπευτικών εμβολίων στις οποίες είχε επιτευχθεί μια μέτρια απόκριση μόλις στο 30% των ασθενών. Κανένα θεραπευτικό εμβόλιο δεν έχει επιτύχει ως σήμερα παρόμοιο επίπεδο απόκρισης».

Η βάση του εμβολίου είναι τα δενδριτικά κύτταρα- κύτταρα που αποτελούν βασικούς ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί έλαβαν κύτταρα από τον κάθε ασθενή και τα «επανεκπαίδευσαν» ώστε να επιτίθενται στον ιό ΗΙV. Η «εκπαίδευση» έγινε με παράλληλη χρήση δειγμάτων του ιού ΗΙV τα οποία είχαν ληφθεί και πάλι από τον κάθε ασθενή.

Τα τροποποιημένα κύτταρα εγχύθηκαν στη συνέχεια στον οργανισμό των ασθενών, σε τρεις δόσεις, με διάστημα δύο εβδομάδων μεταξύ των εγχύσεων, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ιnfectious Diseases». Είναι σημαντικό ότι η νέα θεραπεία κοστίζει 3.000 ευρώ, είναι δηλαδή πολύ φθηνότερη σε σύγκριση με την αντιρετροϊκή θεραπεία, το ετήσιο κόστος της οποίας φθάνει τις 8.000 ευρώ. Παράλληλα η αντιρετροϊκή θεραπεία χρειάζεται να λαμβάνεται από τους ασθενείς σε καθημερινή βάση και εφ΄ όρου ζωής, κάτι που αποφεύγεται με τη νέα προσέγγιση.

Πάντως οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το νέο πειραματικό εμβόλιο τονίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερου εύρους δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί η αξία του και η ασφάλειά του.

Πηγή/ Πληροφορίες: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=327529&dt=04/02/2011#ixzz1CzTmb7r6

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.